ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Άρχισε το τριμέρι της σιωπής στο Άγιον Όρος

Από την Καθαρή Δευτέρα ως και την Τετάρτη οι μοναχοί του Αγίου Όρους προσεύχονται αδιάλειπτα και τηρούν σιωπή συμμετέχοντας στις πολύωρες Ιερές Ακολουθίες. Το τυπικό αυτό κρατά 10 αιώνες και βοηθά τους μοναχούς να υποδεχτούν την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Οι μοναχοί απέχουν από τα πάντα, μέχρι και από το νερό και τηρούν πλήρη ασιτία, μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι.

Το τυπικό της Μεγάλης Σαρακοστής επιβάλλει μεγαλύτερη νηστεία, πολλές μετάνοιες και περισσότερη προσευχή είτε στο Ναό (σχεδόν οκτώ με δέκα ώρες το 24ωρο βρίσκονται στην εκκλησία) είτε στο κελί καθώς αποφεύγονται πολλές συνομιλίες και επικοινωνίες.

Αυτή η συστηματική άσκηση κατά τη μεγάλη Σαρακοστή, σύμφωνα με τους πατέρες της εκκλησίας, και ειδικότερα τον Άγιο Χρυσόστομο, προκαλεί στους δαίμονες μεγάλο φθόνο με αποτέλεσμα οι μοναχοί να υπομένουν πολλούς και μεγάλους πειρασμούς.

Τα αποτελέσματα της νηστείας δίδουν στον κάθε αγωνιζόμενο πιστό την ευκαιρία να μειώσει τα πάθη και να ελκύσει ως εκ τούτου τη χάρη και την ευλογία του Θεού.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ-2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

evosmos

O Άγιος Γεώργιος ως Προστάτης των Στρατιωτών-Πώς προέκυψε

evosmos

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΙΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

evosmos

Leave a Comment