ΥΓΕΙΑ

Αγριελαιο

αγριελαιο
αγριελαιο

Αγριελαιο, πρόκειται για μία νέα υπερτροφή (superfood) η οποία όμως έχει τις ρίζες τις στην αρχαιότητα. Το αγριελαιο μας παράγεται από αγριελιές ελιες που φύονται ελεύθερα στα βουνά  της Αιτωλοακαρνανικής Γής. Η αγριελιά είναι ο πρόγονος της σημερινής ελιάς και φυτρώνει σχεδόν σε όλη την Μεσόγειο, όπου το κλίμα ευνοεί την καλλιέργειά της. Αγριελιές υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, στα βουνά, ακόμη και ανάμεσα σε ελαιώνες που φυτρώνουν στις ρίζες ήμερων δέντρων, οι οποίες καταστρέφονται.

Η αγριελιά

Η αγριελιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα, αφού πριν από την εξημέρωση της κατά τη Νεολιθική εποχή την χρησιμοποιούσαν ως τροφή. Αργότερα λέγεται ότι οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες έφτιαχναν λάδι από αυτές και το κρατούσαν για προσωπική τους χρήση.

Το φύλλωμα της είναι μικρό, οι καρποί της μικροί, η ανάπτυξη της αργή και με μικρή απόδοση σε αγριέλαιο, έχουν κόκκινη σάρκα σε αντίθεση με τις ήμερες που η σάρκα τους έχει λευκό χρώμα. Για 1 κιλό ελαιόλαδο χρειάζονται κατά μέσο όρο 4 με 8 κιλά ήμερης ελιάς περίπου. Αντιθέτως για 1 κιλό αγρελαιο χρειάζονται 15 με 20 κιλά αγριελιάς. Για να πάρουμε αυτές τις ποσότητες εννοείτε πως θα γίνει θερμή επεξεργασία, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το προϊόν.

Στην άθερμη επεξεργασία η ποσότητα του καρπού, τουλάχιστον διπλασιάζετε για 1 κιλό λάδι. Για το λόγο αυτό η παραγωγή αγριέλαιου έχει ξεχαστεί, γίνεται μόνο με θερμή επεξεργασία και από ελάχιστους παραγωγούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Με άθερμη επεξεργασία ίσως είμαστε και οι μοναδικοί.

Αγριέλαιο Γευση

Το αγριέλαιο έχει ιδιαίτερη γεύση. Οι γευσιγνώστες ελαιόλαδου δεν ξέρουν πως να το περιγράψουν. Η γεύση του θυμίζει πολύ άγρια φύση. Τα οργανοληπτικά συστατικά που διαθέτει και η σύσταση τους φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά του ήμερου ελαιόλαδου. Έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό φαινολικών ενώσεων, βιταμίνης Ε, αντιοξειδωτικών, ω-3 και ω-6 και ω-9 λιπαρά.

 

Φαρμακευτικές φυσικές ουσίες Αγριελαιου

Οι φαρμακευτικές, φυσικές ουσίες, που βρίσκονται στο Αγριέλαιο, έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές – αγχολυτικές ιδιότητες. Νεότερες έρευνες παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς τη δράση τους όσον αφορά την πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Alzeheimer, την μείωση της κακής χοληστερόλης, την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, την πρόληψη του καρκίνου, την μείωση της δυσπεψίας, την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και των εγκεφαλικών κυττάρων, την υγεία του δέρματος και των μαλλιών λόγω της αντιοξείδωσης των κυττάρων και των πολλών βιταμινών που το Αγριελαιο περιέχει.

Αγριελαιο και μείωση αρτηριακής πίεσης

Συντελεί επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, επιδρά θετικά στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών, καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων, βοηθά στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού, αποτελώντας επιπροσθέτως συμπλήρωμα υψηλής διατροφικής αξίας σύνεγγυς με αυτή του μητρικού γάλακτος.

Το αγριέλαιο περιέχει λιποδιαλυτικές βιταμίνες, βοηθάει στην αντιμετώπιση ερεθισμών από τσιμπήματα εντόμων και χρησιμοποιείται από την εποχή του Ιπποκράτη ως εξαιρετικής ποιότητας φαρμακευτική ουσία (αλλά και ως καλλυντικό), η οποία άπτεται πολυποίκιλων χρήσεων για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε σε ιατρικά περιοδικά και τα οποία αναφέρονται σε έρευνες που διεξήχθησαν σε όλο τον κόσμο.

Η συγκομιδή είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του μικρού μεγέθους αλλά και της αραιής εμφάνισης των καρπών, ο οποίος ωστόσο δεν προσβάλετε από δάκο και δεν χρειάζεται  καμία φροντίδα και αποδίδει λιγοστή ποσότητα αγριελαίου. Το ψυχρής έκθλιψης αγριέλαιο ξεχωρίζει από το άρωμα, το χρώμα, και τη γεύση του.

Η οξύτητά του είναι ιδιαίτερα χαμηλή πάντα κάτω του 0,2%.

Είναι πλούσιο σε στερόλες (κυρίως β-σιτοστερόλη) και σε λιπαρά οξέα, κυρίως ελαϊκό οξύ (ω-9), λινολενικό οξύ (ω-3) και λινελαϊκό οξύ (ω-6).

Χαρακτηριστική είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε), βιταμίνη C, καροτινοειδή (β-καροτένιο, ξανθοφύλλη), φαινόλες και πολυφαινόλες, επίσης περιέχει μεγάλο ποσοστό σε ελαιοπρωτεΐνη , ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, που υπάρχουν στον πικρό καρπό της αγριελιάς και προσδίδουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες για την υγείας μας.

Ακολουθείται διαδικασία ψυχρής έκθλιψης χωρίς την παρεμβολή νερού και θερμοκρασίας. Η διαδικασία αυτή αυξάνει το κόστος παραγωγής και μειώνει την ποσότητα του παραγόμενου αγριελαίου ανά κιλό καρπού.

Το στάδιο της ψυχρής έκθλιψης γίνετε εντός της ημέρας, δεν εφαρμόζονται θερμοκρασίες γιατί  καταστρέφουν τα πολύτιμα του συστατικά, επίσης δεν φιλτράρεται το τελικό προϊόν.

Η οξύτητα κυμαίνεται από 0,1 – 0,2%. Η γεύση είναι πικρή, ιδιαίτερα πικάντικη με ευχάριστο άρωμα. Δια της διαδικασίας αυτής, προκύπτει ένα απόλυτα εντυπωσιακό, μοναδικό και αγνό  φυσικό προϊόν με χρυσοπράσινο χρώμα, έστω και σε περιορισμένη ποσότητα.

Ωστόσο χάρις στη συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία μας δίνεται η δυνατότητα να προμηθεύουμε εσάς με ένα προϊόν υψίστης ποιότητας και χαμηλής οξύτητας το οποίο έχει διατηρήσει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως οι υγειοπροστατευτικές πολυφαινόλες.

 

Μερικά από τα σημαντικά οφέλη στην υγεία από την ημερήσια πόση αγριέλαιου είναι τα ακόλουθα:

– Ελαττώνει τη βλαβερή χοληστερόλη στο αίμα (LDL)

–Βοηθά στην ομαλή λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων.

–Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

–Συντελεί στην καλή υγεία του εγκεφάλου, καθώς και στην καλή υγεία των οστών, ειδικότερα στα μικρά παιδιά, εφόσον βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.

–Εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε , βοηθά στην ομαλή διαδικασία της γήρανσης και είναι απαραίτητο για τους ηλικιωμένους.

–Αποδεικνύεται « βάλσαμο» για το στομάχι, αφού ενισχύει το πεπτικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για την δημιουργία στομαχικού έλκους και γαστρίτιδας.

–Διαθέτει υπακτικές (καθαρτικές) ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

–Εξαιτίας της δράσης της βιταμίνης Ε, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την ηλιακή ακτινοβολία και καταπραΰνει τον πόνο από τσιμπήματα των εντόμων.

–Αποτελεί πολύτιμο και απαραίτητο συμπλήρωμα για το μητρικό γάλα, καθώς εξαιτίας των οξέων που περιέχει βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των νεογνών.

–Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών στοιχείων, των βιταμινών και των πολυφαινολών που περιέχει, εμποδίζει τις διαταραχές του συκωτιού, τις σκληρύνσεις και τις διάφορες φλεγμονές.

–Συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως σκουαλένιο, τα οποία μεταφέρονται και απορροφώνται από το δέρμα.

– Εξαιτίας του ολεϊκού οξέος βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, του μαστού, του προστάτη και γενικότερα προστατεύει τα κύτταρα και το DNA από τυχόν αλλοιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

–Βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και είναι απαραίτητο για όσους πάσχουν από διαβήτη, γιατί εξισορροπεί το σάκχαρο

–Βοηθά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, δηλαδή της βιταμίνης Α,D,E,K

Ωφέλιμο για την υγεία! Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: 1 κουτάλι της σούπας 8ml ωμό  αγριέλαιο, κάθε πρωί με άδειο στομάχι, βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Από την αρχαιότητα, το λάδι από καρπούς της άγριας ελιάς θεωρούνταν θρεπτικό (η οποία άγρια Ελιά επίσης θεωρούνταν σύμβολο ευτυχίας και καταξίωσης, πασίγνωστο το στεφάνι από άγρια ελιά που δινόταν στους ολυμπιονίκες, ο «κότινος» κατά την αρχαία ελληνική) αλλά και ιδιαζόντως θεραπευτικό και συνακόλουθα χρήσιμο για την ιατρική. Καθ’ αυτό τον τρόπο , το αγριέλαιο συνδεόταν πάντα με τη λειτουργικότητα και την επίτευξη του εὖ  ζῆν.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Ήπιατε καφέ αργά το απόγευμα; – Δείτε τι να φάτε για να κοιμηθείτε εύκολα το βράδυ

evosmos

Βαλσάμικο ξύδι: Αυτά είναι τα οφέλη του για την υγεία

evosmos

Κορωνοϊός – Τσιόδρας: Μάσκα και εμβόλιο οι ελπίδες για τον έλεγχο της πανδημίας

evosmos

Leave a Comment