ΕΛΛΑΔΑ

Επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα: Αυτή είναι η ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων – Ποσά έως 905 ευρώ για τους δικαιούχους

Αν και με καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, πλησιάζει η ώρα που θα ανοίξει η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων για επιδότηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση και να διεκδικήσουν επιταγή αξίας από 510 ευρώ έως και 905 ευρώ για την αγορά ηλιακού. Βεβαίως υπάρχει μία βασική προϋπόθεση για να πάρει κάποιος τα χρήματα, καθώς θα πρέπει να έχει σε λειτουργία ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τον οποίο και πρέπει να ανακυκλώσει!

Στον οδηγό του προγράμματος μπορεί να δει κανείς τα «ψιλά γράμματα» τα οποία θα πρέπει να προσέξει κάθε ενδιαφερόμενος πριν κάνει την «κίνησή» του. Ένα από αυτά είναι η υποχρέωση ανακύκλωσης του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα που θα πρέπει να είναι συγκεκριμένης… χωρητικότητας.

Ποιοι θερμοσίφωνες επιδοτούνται για να αποσυρθούν

Το πρόγραμμα θα καλύπτει έως και το 60% του κόστους απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα και οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Προκειμένου όμως να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Τα «ψιλά γράμματα» του προγράμματος

Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα; Πέρα λοιπόν από την υποχρέωση να αποσυρθεί προς ανακύκλωση συγκεκριμένης χωρητικότητας θερμοσίφωνας, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που θα πρέπει να προσέξει ο ενδιαφερόμενος. Έτσι:

Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1ηΙανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.
Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά που έχουν κάνει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Τα ποσά της επιχορήγησης και τα κριτήρια κατάταξης

Το πρόγραμμα αφορά σε πρώτη ή δεύτερη κατοικία, με δικαιούχους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ενοικιαστές, ακόμη και τη δωρεάν παραχώρηση.

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται βάσει κριτηρίων (εισόδημα, παιδιά, ΑΜΕΑ κτλ.). Ανάλογα το εισόδημα διαμορφώνεται και το ύψος της επιδότησης. Έτσι:

Ετήσιο Εισόδημα έως 5.000 € ανά μέλος οικογένειας. Επιδότηση: 60% (612 € – 904 €)
Ετήσιο Εισόδημα: 5.001 – 10.000 € ανά μέλος οικογένειας. Επιδότηση: 55% (561 € – 829 €)
Ετήσιο Εισόδημα: 10.001 € ανά μέλος οικογένειας
Επιδότηση: 50% (510 € – 754 €)
Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και συγκεκριμένα:

Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.
Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.
Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.
Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.
Η επιδότηση αγγίζει έως και το 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.

Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του.
Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.
Η τελική αξία της κάθε επιταγής που διαμορφώνεται από 510,48 ευρώ και φτάνει μέχρι και 904,84 ευρώ εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού), την τιμή αγοράς του.

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Όταν ανοίξει η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr για να συμμετάσχετε στο Πρόγραμμα:

Κατεβάστε και διαβάστε τον Οδηγό του Προγράμματος, για να ενημερωθείτε για τους κανόνες και τις σχετικές διαδικασίες.
Υποβάλετε Αίτηση Χρηματοδότησης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Σε περίπτωση έγκρισης της αίτησής σας, προχωρήστε την έκδοση των επιταγών σας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος. Οι επιταγές θα σας αποσταλούν και μέσω SMS. Η πρώτη επιταγή θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα, ενώ η δεύτερη μπορεί να επιδοτήσει τη δαπάνη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού Θερμοσίφωνα, αναλώσιμα και εξαρτήματα κλπ.).
Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Μεσσήνη: Προφυλακίστηκε ο 50χρονος δράστης

evosmos

F-16 Viper: Έχουν παλαβώσει οι Τουρκαλάδες – Ανακοίνωσαν επίσημα πως θα συνεχίσουν να κάνουν παραβιάσεις στην Ελλάδα

evosmos

Γιώργος Σηφάκης – «Θολωμένο Μυαλό» Ένα «δυναμικό» Ροκ single που υπογράφει ο ίδιος

evosmos

Leave a Comment