ΕΛΛΑΔΑ

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι θα λάβουν την οικονομική βοήθεια – Τι ισχύει για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ανακοινώσεις για τη χρηματική ενίσχυση που θα λάβουν οι ευάλωτες ομάδες μέσα στο Δεκέμβριο. Την προσεχή Πέμπτη 16 Νοεμβρίου ανακοινώνονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με βάση τα οποία, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, θα πιστοποιείται η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου και έτσι θα ανοίγει ο δρόμος για την χορήγηση της επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πέρυσι το έκτακτο επίδομα ήταν ύψους 250 ευρώ και δικαιούχοι ήταν περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, 172.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Επίσης 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν διπλή δόση και 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να δοθεί και φέτος το έκτακτο οικονομικό βοήθημα για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας, σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της νέας επιταγής ακρίβειας θα κυμαίνεται περίπου στα 200 με 250 ευρώ και θα αφορά οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και μη επιδοτούμενους άνεργους, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να το λάβουν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου
Κύριος στόχος είναι η επιταγή ακρίβειας να καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Η επιταγή ακρίβειας θα είναι μια χρηματική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά και άλλες κατηγορίες πολιτών και εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Το μέτρο θα περιλαμβάνει:

800.000 Οικογένειες με παιδιά
205.000 Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
182.000 Άτομα με αναπηρία
100.000 Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι)
Οι άνεργοι
Για τους 100.000 μακροχρόνια ανέργους (μη επιδοτούμενους) με εγγεγραμμένη ανεργία στην ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) από 12 έως 24 μήνες, την τελευταία φορά που τους είχε δοθεί έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ είχαν θεσπιστεί τα εξής κριτήρια εισοδήματος:

Μέχρι 9.600 ευρώ για τους άγαμους
Έως 16.800 ευρώ για τους έγγαμους.
«Ανοιχτό» για τους χαμηλοσυνταξιούχους
Το πιθανότερο σενάριο είναι πως το έκτακτο βοήθημα θα περιλαμβάνει και τους χαμηλοσυνταξιούχους ανεξαρτήτως αν λάβουν ή όχι το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Αν ληφθεί απόφαση να δοθεί και στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά προηγούμενων ετών, και συγκεκριμένα θα αφορά περίπου 1.200.000 δικαιούχους με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ για τους άγαμους και ετήσιο ατομικό εισόδημα 9.600 ευρώ και έως 16.800 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τους έγγαμους, με τη μέση σύνταξη του καθενός από τους δύο συζύγους να είναι έως 700 ευρώ.

Το όριο αξίας περιουσίας ανέρχεται στις 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία.

Την τελική απόφαση πάντως για όποια επιταγή ακρίβειας δοθεί θα τη λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Γάμος Ρομά με 40 καλεσμένους και μουσική στη διαπασών (video)

evosmos

«Κλάμα» με μικρό και την παρέλαση – Τι είπε για την μάνα του! ΒΙΝΤΕΟ

evosmos

Θάνατος 17χρονου στη Μάνδρα – Δικηγόρος 14χρονου: «Εκπυρσοκρότησε το όπλο»

evosmos

Leave a Comment