ΥΓΕΙΑ

Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών μετά την επέμβαση

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Surgery δείχνει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών μετά από χειρουργική επέμβαση, όπως λοίμωξη, θρόμβοι αίματος και επιπλοκές στους νεφρά.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία μπορεί να έχουν ιατρικές επιπτώσεις που δεν περιορίζονται σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ηπατική ανεπάρκεια», είπε ο Robert Meguid, καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Μπορούν επίσης να κάνουν την ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση πιο δύσκολη».

Χρησιμοποιώντας δεδομένα που αντλήθηκαν από το Εθνικό Πρόγραμμα Βελτίωσης Ποιότητας Χειρουργικής, ο Meguid και οι συνεργάτες του μελέτησαν ένα αρχικό σύνολο δεδομένων που αντιπροσώπευε πάνω από 5,5 εκατομμύρια ασθενείς, εκ των οποίων το 44,6% είχε παχυσαρκία. Επικεντρώθηκαν σε εννέα χειρουργικές ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένων των γενικών, των θωρακικών και των αγγείων, συγκρίνοντας προεγχειρητικά χαρακτηριστικά και μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

Βρήκαν ότι σε σύγκριση με ασθενείς κανονικού βάρους, αυτοί που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λοίμωξη, νεφρική ανεπάρκεια και φλεβική θρομβοεμβολή (θρόμβους αίματος στις φλέβες) μετά από χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς της κατηγορίας ΙΙΙ της παχυσαρκίας, με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40 kg/m², είχαν επιπλέον αυξημένο κίνδυνο μη προγραμματισμένης επανεισδοχής στο νοσοκομείο.

Στη χειρουργική πρακτική του, ο Meguid παρατήρησε ότι ο υπερβολικός ενδοκοιλιακός λιπώδης ιστός μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων και να τις κάνει πιο περίπλοκες. Τα δεδομένα που ανέλυσαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι οι χρόνοι χειρουργικής επέμβασης ήταν κατά μέσο όρο 6 λεπτά μεγαλύτεροι για ασθενείς με παχυσαρκία.

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία μπορούν επίσης να αποτελέσουν παράγοντα που δυσκολεύει από για την άμεση ανάκαμψη των ασθενών ύστερα από χειρουργική επέμβαση. «Μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους ασθενείς αυτούς να σηκώνονται και να κινούνται μετά την επέμβαση», είπε ο Meguid. «Στην χειρουργική επέμβαση πνευμόνων ειδικότερα, το περπάτημα μετά την επέμβαση είναι ένα κρίσιμο μέρος της ανάρρωσης. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση του ασθενούς, να μειώσει τον κίνδυνο πνευμονίας, να βελτιώσει την άνεση και να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος. Είναι τόσο σημαντικό οι ασθενείς να μπορούν να σηκώνονται και να περπατούν μετά την επέμβαση, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν υπάρχει παχυσαρκία».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κορωνοϊός: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές με Covid-19 στα νοσοκομεία μέσα σε 15 μέρες

evosmos

Υπό πίεση το ΕΣΥ: Αγώνας να μην μείνουν κενά από τις αναστολές

evosmos

Δείτε τι συμβαίνει στην καρδιά αν τρώμε ένα αυγό κάθε μέρα;

evosmos

Leave a Comment