ΥΓΕΙΑ

Η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο του καρκίνου

Η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να ανακουφίσει με ασφάλεια τον πόνο του καρκίνου, ενώ περιορίζει τον συνολικό αριθμό των φαρμάκων και των οπιοειδών που λαμβάνονται, προτείνουν τα αποτελέσματα μιας πολυκεντρικής μελέτης μητρώου, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Supportive & Palliative Care.

Προϊόντα κάνναβης με ισοδύναμη περιεκτικότητα των δύο βασικών ενεργών συστατικών, της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και της κανναβιδιόλης (CBD), φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, δείχνουν τα δεδομένα.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία καθώς και τα δύο τρίτα εκείνων με προχωρημένη ή τερματική νόσο βιώνουν πόνο. Ισχυρά οπιοειδή μαζί με άλλα φάρμακα, όπως αντιφλεγμονώδη και αντισπασμωδικά, συνήθως συνταγογραφούνται για την ανακούφιση του πόνου. Ωστόσο, 1 στους 3 ασθενείς εξακολουθεί να αισθάνεται πόνο, στον οποίο προστίθενται οι παρενέργειες των οπιοειδών όπως η ναυτία, η υπνηλία, η δυσκοιλιότητα και η αναπνευστική καταστολή.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν εάν η φαρμακευτική κάνναβη θα μπορούσε να ανακουφίσει με ασφάλεια και αποτελεσματικά τον πόνο από τον καρκίνο, ενώ ταυτόχρονα μείωσε τον συνολικό αριθμό φαρμάκων και οπιοειδών που λαμβάνονταν. Εξέτασαν τις αποκρίσεις στη θεραπεία 358 ενηλίκων με καρκίνο των οποίων τα στοιχεία υποβλήθηκαν σε ένα πολυκεντρικό μητρώο -το μητρώο κάνναβης του Κεμπέκ στον Καναδά- σε διάστημα 3,5 ετών, από τον Μάιο 2015 έως τον Οκτώβριο 2018.

Η ένταση του πόνου των ασθενών, τα συμπτώματα, ο συνολικός αριθμός φαρμάκων που ελήφθησαν και η ημερήσια κατανάλωση μορφίνης παρακολουθούνταν ανά τρίμηνο στη διάρκεια ενός έτους. Η ένταση του πόνου βαθμολογήθηκε χρησιμοποιώντας επικυρωμένα μέτρα, από κανένα (μηδέν) μέχρι το χειρότερο δυνατό (10), το ίδιο και η ανακούφιση από τον πόνο από κανένα (0%) έως πλήρη (100%), με δύο καταγραφές για τις προηγούμενες 24 ώρες.

Η φαρμακευτική κάνναβη φαινόταν να είναι ασφαλής και καλά ανεκτή. Αναφέρθηκαν παρενέργειες από 11 ασθενείς αλλά οι περισσότερες ήταν ήσσονος σημασίας. Οι δύο πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η υπνηλία που αναφέρθηκε από τρεις ασθενείς και η κόπωση που αναφέρθηκε από δύο.

Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές μειώσεις πόνου στους 3, 6 και 9 μήνες για τη χειρότερη και μέση ένταση πόνου, τη συνολική σοβαρότητα του πόνου και την παρέμβαση του πόνου στην καθημερινή ζωή. Η ισορροπημένη αναλογία μεταξύ THC και CBD συσχετίστηκε με καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο από τα προϊόντα που κυριαρχούσε είτε η THC είτε η CBD.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Η κατανάλωση αυτού του χυμού ισοδυναμεί με 60 λεπτά στο γυμναστήριο!

evosmos

Τριχόπτωση: Αυτοί είναι οι βασικές αιτίες αραίωσης των μαλλιών

evosmos

Κορωνοϊός – Νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ: Άλλαξαν οι ημέρες της καραντίνας – Τι πρέπει να προσέξουμε

evosmos

Leave a Comment