ΕΛΛΑΔΑ

Κοκκινοπηλός: Ένα απίστευτο γεωλογικό φαινόμενο στην Πρέβεζα

Στην Πρέβεζα, κοντά στα χωριά Άγιος Γεώργιος και Ριζοβούνι και μόλις 10 χλμ. από τη Φιλιππιάδα, συναντάμε αυτό το μαγικό τοπίο απόκοσμης ομορφιάς.

Η σημερινή όψη των λόφων Κοκκινοπηλού είναι ένα ασυνήθιστο γεωλογικό και φυσικό φαινόμενο.

Οι βροχές μετέτρεψαν αυτό το χαμηλό οροπέδιο ερυθρογής (Terra Rossa, οξείδια του σιδήρου με άργιλο) σε ένα εναλλασσόμενο τοπίο με λοφίσκους και μικρές χαράδρες.
Το βρόχινο νερό παρασέρνει το απαλό αυτό ερυθρό γεωλογικό υλικό προς την πεδιάδα της Στεφάνης όπου ακόμα και τα χωράφια όταν οργώνονται φαίνονται κατακόκκινα. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις επιστημόνων “η “ερυθρά γη” (terra rossa), κοινώς κοκκινόχωμα, που υπάρχει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έφτασε στα μέρη μας διασχίζοντας τη Μεσόγειο με τη μορφή αφρικανικής σκόνης που μετέφεραν οι νότιοι άνεμοι και με προέλευση τις περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ, σύμφωνα με μια νέα χημική και ορυκτολογική έρευνα ισπανών και αμερικανών ερευνητών”.

Ο όρος Άγιος Γεώργιος αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον ομώνυμο οικισμό στην κοιλάδα του Λούρου, σε διάφορα σημεία της οποίας εντοπίστηκαν λίθινα τέχνεργα Παλαιολιθικής και ύστερων περιόδων.

Στον Κοκκινοπηλό εντοπίστηκαν αθρόες επιχώσεις ερυθρογής που εκτείνονται κατά 850 μ. στον άξονα Βορρά – Νότου και κατά 500 μ. στον άξονα Ανατολής – Δύσης, και αποτελούνται από πυκνές επιχώσεις κόκκινου πηλού, που έχουν υποστεί έντονη διάβρωση.

Ο Κοκκινοπηλός χαρακτηρίστηκε δικαιολογημένα μνημείο της φύσης και γεώτοπος ιδιαίτερα μεγάλης γεωλογικής αξίας από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Την συγκεκριμένη περιοχή εντόπισε ο Βρετανός αρχαιολόγος Έρικ Χιγκς το 1962. Στην ανασκαφή, που διενεργήθηκε στη θέση Ασπροχάλικο, συμμετείχαν Βρετανοί αλλά και ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αρχαιολόγος Σωτήριος Δάκαρης, ενώ άλλες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από Αμερικανούς τη δεκαετία του 1990.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Δήλωση-σοκ Μ.Χρυσοχοΐδη: «Εθνικισμός να επεκτείνουμε στα 12 ν.μ. τα χωρικά μας ύδατα» -Συμφωνεί η υπόλοιπη κυβέρνηση;

evosmos

Δένδιας σε Στόλτενμπεργκ: Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης

evosmos

Κοιμόταν ένα μήνα αγκαλιά με τα οστά του Στάθη Ψάλτη! Απίστευτη αποκάλυψη για την πρώτη του γυναίκα, Κάτια Κυβέλου… (Φωτο)

evosmos

Leave a Comment