ΕΛΛΑΔΑ

Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν υπαλλήλους!

Η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες διατύπωσαν την ανησυχία τους και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην εύρεση προσωπικού, τόσο ειδικευμένου όσο και ανειδίκευτου, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του ΣΕΒΕ που διενήργησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών.

Σύμφωνα με τα κυριότερα σημεία της έρευνας, το 50% των επιχειρήσεων αξιολογεί το πρόβλημα εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ως «πάρα πολύ σημαντικό» και το 47,5% ως «πολύ σημαντικό», ενώ περίπου 9 στις 10 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό στην παρούσα χρονική συγκυρία. «Ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς» και «ανειδίκευτους εργάτες» αναζητούν περίπου οι μισές επιχειρήσεις (49,2% και 48,3%, αντίστοιχα), ενώ, σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο των στελεχών, το 29,% των επιχειρήσεων δήλωσε πως αναζητεί κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ενώ πάνω από 60% συγκεντρώνουν οι απόφοιτοι ΑΕΙ (63,6%), οι απόφοιτοι ΤΕΙ (60,2%) και οι απόφοιτοι λυκείου (61,9%).

Το 91,5% του δείγματος εμφανίζεται απαισιόδοξο για την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, ενώ στις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνονται η καλύτερη και πιο αποτελεσματική σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων, η ενίσχυση τεχνικής εκπαίδευσης ανώτερου επιπέδου και η έμφαση σε επαγγέλματα του μέλλοντος. Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελέσουν οδηγό για τις περαιτέρω ενέργειες σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και όλους τους εμπλεκομένους για την ολοκλήρωση της καταγραφής των αναγκών, τη διαμόρφωση προτάσεων και τη χάραξη και υλοποίηση στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, καθώς και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Σε πλειστηριασμό η βίλα του Λάκη Γαβαλά στην Μύκονο – Με τιμή έναρξης τα 1.225.000 ευρώ (φωτο)

evosmos

Εξιχνίαση δολοφονίας: Σκότωσε τον πεθερό της με τηγάνι και τον έριξε από τη σκάλα για να φανεί ατύχημα

evosmos

Επεισοδιακή γέννα στην Κρήτη: 22χρονη δεν ήξερε ότι κυοφορούσε δίδυμα – Πήγε στο νοσοκομείο με πόνους και γέννησε στην τουαλέτα

evosmos

Leave a Comment