ΕΛΛΑΔΑ

Οι οικογένειες των νεκρών αδιαφορούν για τις αποζημιώσεις, λέει ο Κούγιας – «Τα αδικήματα θα παραγραφούν, αν καθυστερήσει η ανάκριση»

Εκπροσωπώντας 11 οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στο σιδηροροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, Αλέξης Κούγιας μίλησε στην ΕΡΤ για την πορεία των ανακρίσεων και τόνισε πως δεν ενδιαφέρονται για τις αποζημιώσεις που θα τους χορηγήσει το κράτος, αλλά θρηνούν για τα νεκρά παιδιά, γονείς, συγγενείς και συντρόφους που σκοτώθηκαν.

Ο ποινικολόγος δήλωσε αρχικά σχετικά με τις ανακρίσεις της υπόθεσης για τα Τέμπη πως: «Κανείς από τους συναδέλφους μου, ούτε εγώ, έχουμε δει πώς προωθούνται οι ανακρίσεις, τι ανακριτικές πράξεις διενεργούνται, αν είναι στοχευμένες και προσβλέπουν στην πλήρη διαλεύκανση υποθέσεως. Και πραγματικά αυτό είναι μια αδυναμία. Είναι πρωτοφανές».

«Θα παραγραφούν τα αδικήματα, εάν δεν γίνει γρήγορη ανάκριση»

Όσο για το αν θεωρεί πως οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια για να δικαιωθούν εξήγησε ότι: «Δεν θα δικαιωθούν. Θα παραγραφούν τα αδικήματα, εάν δεν γίνει γρήγορη ανάκριση και δεν έχουμε σύντομα σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας. Όχι να τα τυλίξουμε σε μια κόλλα χαρτί, όπως λέγαμε παλιά στα χωριά μας. Και όχι γιατί πρέπει το δημόσιο αίσθημα να ικανοποιηθεί και να αρχίζουμε να κρατούμε προσωρινά ανθρώπους που δεν πρέπει να κρατηθούν.

Εξήγησε πως: «Πρέπει να σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας. Εμείς οι δικηγόροι ειδικά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ειδικά εμείς που υποστηρίζουμε την κατηγορία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για κατηγορούμενους, είτε είναι στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είτε είναι του Υπουργείου Συγκοινωνιών αργότερα, είτε είναι στελέχη της Hellenic Train. Πραγματικά όμως, αν αποδοθούν κατηγορίες, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες».

Τόνισε επίσης πως «εάν η ανάκριση θα εξελιχθεί και προς το σημείο των πολιτικών ευθυνών. Γιατί εν δυνάμει όλοι, ανεξαρτήτως δεν το λένε, μόνο αν άκουγαν τον κύριο Καρκατσούλη προηγουμένως, καταλαβαίνουν πού πηγαίνει αυτή η ιστορία. Δηλαδή εδώ πραγματικά εγώ στενοχωριέμαι αφάνταστα. Δεν είναι δυνατόν να είσαι πολιτικός προϊστάμενος σε μια υπόθεση».

Υπενθύμισε ότι: «Με τις διωξεις που ασκήθηκαν, η παραγραφή – ειδικά για το αδίκημα της διατάραξης ασφαλείας συγκοινωνιών από την οποία διατάραξη επήλθαν πολλαπλοί θάνατοι – απειλείται με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Αυτομάτως η παραγραφή αγγίζει τα όρια της 20ετίας. Δηλαδή έχει τη δυνατότητα η κύρια και ο κύριος ανακριτής, να πάνε 20 χρόνια πίσω. Για ποιους όμως; Όχι για τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί έχουν φροντίσει με το νόμο περί ευθύνης υπουργών τα αδικήματα τους να παραγράφονται».

«Γιατί» και «Πως θα ζήσουμε»

Σχολιάζοντας τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση με σκοπό την στήριξη των οιμκογενειών που έχασαν μέλη τους στην τραγωδία στα Τέμπη, ισχυρίστηκε πως: «Σιγά – σιγά αρχίζω και συναντώ τους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι μας επέλεξαν και εμένα και τους συνεργάτες μου. Ούτε ένας δεν μου έχει αφήσει ακόμη θέμα αποζημίωσης. Ούτε ένας δεν έχει πει τίποτα. Εκείνο που λένε όλοι είναι “γιατί” και το δεύτερο, “πώς θα ζήσουμε από δω και πέρα”».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Ξέσπασε η Καινούργιου: «Είναι ντροπή αυτό που έκαναν στην Βανδή, να την φωνάζουν μούμια & μάγισσα ενώ θρηνεί;»

evosmos

“Δίκη του Αιώνα” – Νίκος Αντωνιάδης: Έγραψε ιστορία η Εισαγγελέας της έδρας, Ευθυμία Σωτηροπούλου! “ΑΞΙΑ! ΑΞΙΑ!” φώναζε και χειροκροτούσε το ακροατήριο! ΔΕΙΤΕ τι έγινε!

evosmos

Εσύ το ήξερες; – Με αυτό το κόλπο θα παγώσεις σε 3 λεπτά το αναψυκτικό σου

evosmos

Leave a Comment