ΥΓΕΙΑ

Προσοχή με τον καύσωνα – Οι ακραίες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού για μερικούς ανθρώπους.

Νευρολόγος της Mayo Clinic, λέει ότι εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε εμφανίσει συμπτώματα εγκεφαλικού στη ζέστη, καλέστε το 166, καθώς το εγκεφαλικό είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Επηρεάζει ο καιρός τον κίνδυνο να πάθετε εγκεφαλικό;
Ο νευρολόγος λέει: “Υπάρχει κάποια επίδραση του καιρού και της θερμοκρασίας στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου και πολλές φορές οφείλεται στις ακραίες θερμοκρασίες: πολύ, πολύ ζέστη ή πολύ, πολύ κρύο”.

Ή και πολύ, πολύ… υγρασία. Ο ίδιος προσθέτει ότι ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού μπορεί να έχει να κάνει με τον αντίκτυπο που έχουν στο σώμα η υπερβολική ζέστη, η υγρασία και το κρύο:

«Αυτοί είναι παράγοντες που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση και ορισμένοι σχετίζονται με ορισμένες καρδιακές παθήσεις».

Το εγκεφαλικό είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Όσο πιο γρήγορα λάβετε θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές σας για ανάκαμψη:

“Υπάρχει μια σειρά από θεραπείες που είναι διαθέσιμες τη στιγμή των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το εγκεφαλικό. Αυτές αφορούν την αντιμετώπιση του θρόμβου που προκαλεί το πρόβλημα, δηλαδή φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να διαλύσουν τον θρόμβο που βρίσκεται σε μια αρτηρία και εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο”.

Υπάρχουν επίσης θεραπείες που μερικές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άμεση αφαίρεση της απόφραξης στην αρτηρία.

Εγκεφαλικό: Συμπτώματα και άμεσες σωτήριες κινήσεις

Αν πρέπει να θυμάστε ένα πράγμα για να αναγνωρίσετε άμεσα τα συμπτώματα και για την έγκαιρη αντιμετώπιση εγκεφαλικού επεισοδίου, αυτό είναι το αρκτικόλεξο ΠΑΔΩ:

Πτώση προσώπου (συνήθως από την μία πλευρά)
Αδυναμία του χεριού (το χέρι μπορεί να κρέμεται ή να το αισθάνεστε μουδιασμένο)
Δυσκολία ομιλίας (δυσκολία στο να μιλήστε αλλά και στο να καταλάβετε τι σας λένε)
Ώρα να καλέσετε το 166!
Το να ξέρετε τι σημαίνει ΠΑΔΩ μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στην ανάκαμψη και την επιβίωση από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 166 και σημειώστε την ώρα που παρατηρήσατε τα συμπτώματα. Γνωρίζοντας το πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα (ιδεατά με ακρίβεια λεπτού) βοηθάει στην λήψη γρήγορων, δύσκολων αποφάσεων στην Εντατική.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο πιο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο πιο πιθανό είναι να επιστρέψετε στον κανονικό εαυτό σας. Θυμηθείτε, ένα εγκεφαλικό είναι σαν μια καρδιακή προσβολή στον εγκέφαλό σας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Νέα έρευνα: Ο αχινός της Μαύρης Θάλασσας καταπολεμάει την αθηροσκλήρωση;

evosmos

Τι δείχνουν τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Πότε και με ποια κριτήρια οι αποφάσεις για τα μέτρα

evosmos

Ψωμί: Μάθε να μη το βλέπεις ως τον εχθρό της διατροφής σου

evosmos

Leave a Comment