ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε το «112» στο κινητό σας τηλέφωνο

Τι να κάνετε αν δεν έχετε «έξυπνο» τηλέφωνο

Το 112 στέλνει μηνύματα στο κινητό μας τηλέφωνο σε έκτακτες καταστάσεις. Τι γίνεται, όμως, αν δεν φτάνουν τα μηνύματα από το 112 στο κινητό μας και ποιες ρυθμίσεις πρέπει να ενεργοποιήσουμε στο τηλέφωνο;

Αναλυτικά, όλες οι πληροφορίες για να μη χάνετε ποτέ την έκτακτη ενημέρωση.

Από το 112 μπορείτε να λάβετε προειδοποίηση μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας, για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά σας, προκειμένου να λάβετε οδηγίες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Πώς γίνεται η ενεργοποίηση του 112 στο κινητό τηλέφωνο

Πώς ενεργοποιείτε το 112 στο κινητό σας τηλέφωνο για τα έκτακτα ενημερωτικά μηνύματα από την Πολιτική Προστασία.

Το 112 στέλνει μηνύματα στο κινητό μας τηλέφωνο σε έκτακτες καταστάσεις. Τι γίνεται, όμως, αν δεν φτάνουν τα μηνύματα από το 112 στο κινητό μας και ποιες ρυθμίσεις πρέπει να ενεργοποιήσουμε στο τηλέφωνο; Αναλυτικά, όλες οι πληροφορίες για να μη χάνετε ποτέ την έκτακτη ενημέρωση.

Από το 112 μπορείτε να λάβετε προειδοποίηση μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας, για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά σας, προκειμένου να λάβετε οδηγίες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Το 112 στα smart phone κινητά

Αν διαθέτετε έξυπνο κινητό (smartphone) θα λαμβάνετε γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα (μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης / Cell Broadcast – CB), που θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και θα συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού (διαφορετικού από κάθε άλλο ήχο ειδοποίησης της συσκευής).

Αυτό που απαιτείται είναι να έχετε ενημερωμένο λογισμικό (firmware) από τον κατασκευαστή και παράλληλα ορισμένες ρυθμίσεις στα τερματικά σας.

Στα έξυπνα κινητά (smartphones) που διατίθενται στην Ελλάδα, μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις εκπομπής κυψέλης και στα οποία είναι εγκατεστημένη η ενημερωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος μετά το Δεκέμβριο του 2019, η δυνατότητα λήψης ειδοποιήσεων μέσω εκπομπής κυψέλης είναι ενεργοποιημένη.

Εάν θέλετε να ελέγξετε εάν οι ειδοποιήσεις μέσω εκπομπής κυψέλης είναι ενεργοποιημένη ή αν θέλετε να την απενεργοποιήσετε, ακολουθήστε τις οδηγίες, ανάλογα με τον κατασκευαστή της συσκευής σας. Δεν προτείνεται να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις μέσω εκπομπής κυψέλης στο κινητό σας (δείτε αναλυτικά ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ).

Τι κάνω αν δεν έχω «έξυπνο» κινητό

Αν δεν έχετε έξυπνο κινητό (smartphone), μπορείτε να εγγραφείτε παρακάτω ή καλώντας το 112, προκειμένου να λαμβάνετε ειδοποιήσεις με έναν από τους εξής τρόπους:

Σύντομα μηνύματα (Short Message Service – SMS). Αν δεν διαθέτετε έξυπνο κινητό, μπορείτε να λαμβάνετε γραπτό μήνυμα. Ως αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται το 112.

Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Θα λαμβάνετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε σε κινητό τηλέφωνο, tablet, σταθερό ή φορητό υπολογιστή.

Ως αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται το 112.

Φωνητικοί συναγερμοί. Θα δέχεστε τηλεφωνική κλήση στο κινητό ή σταθερό σας τηλέφωνο. Ως καλών θα εμφανίζεται το 112. Μόλις απαντήσετε την κλήση, θα ακούσετε φωνητικό μήνυμα, ηχογραφημένο ή μεταφρασμένο από γραπτό κείμενο (text-to-speech).

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στην υπηρεσία του 112 ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Πώς μπορείτε να καλέσετε το 112 αν βρεθείτε σε έκτακτη ανάγκη
Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει:

Από σταθερό τηλέφωνο

Από κινητό τηλέφωνο, ακόμη και χωρίς κάρτα SIM
Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).

Από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους, χωρίς τηλεκάρτα.
Με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να ειδοποιήσετε το 112
Στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) ή MMS στον αριθμό 112
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στη διεύθυνση [email protected]
Μέσω της εφαρμογής του gov.gr, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητά τηλέφωνα με iOS και Android.

Ποιοι απαντούν τις κλήσεις προς το 112
Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές, σε τρεις γλώσσες:

Ελληνικά
Αγγλικά και
Γαλλικά.

Σε ένα έκτακτο περιστατικό, ποιες πληροφορίες χρειάζεται να δώσετε στο 112

Όταν καλείτε το 112, μόλις απαντηθεί η κλήση σας, ο ειδικά εκπαιδευμένος χειριστής θα σας κάνει ερωτήσεις για να προσδιοριστούν το είδος της έκτακτης ανάγκης και η θέση του συμβάντος και να διαπιστωθεί το είδος της βοήθειας που χρειάζεστε.

Όταν επικοινωνείτε με το 112 με κάποιον από τους εναλλακτικούς τρόπους, γράψτε στο μήνυμά σας τα ακόλουθα στοιχεία:Τι έχει συμβεί; Ποια είναι η έκτακτη ανάγκη

Πού έχει συμβεί; Ποια είναι η θέση του συμβάντος

Υπάρχουν τραυματίες
Αν καλέσετε κατά λάθος το 112, τι πρέπει να κάνετε;
Αν καλέσετε κατά λάθος το 112, είναι σημαντικό να μην κλείσετε το τηλέφωνο χωρίς να μιλήσετε. Απλά ενημερώστε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, διαφορετικά θα κινητοποιηθεί άσκοπα βοήθεια την οποία ίσως εκείνη τη στιγμή χρειάζονται επειγόντως κάποιοι άλλοι.

Να θυμάστε ότι πρέπει να καλείτε το 112 μόνον όταν βρίσκεστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί άμεση βοήθεια

Δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος

Η κλήση στο 112 από κινητό τηλέφωνο ή η αποστολή μηνυμάτων SMS προς το 112, παρέχει τη δυνατότητα ακριβούς εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης του καλούντος μέσω της τεχνολογίας Advanced Mobile Location.

Δυνατότητα αποστολής γραπτών μηνυμάτων προς το 112 με την ακριβή θέση του καλούντος παρέχει, επίσης, η εφαρμογή gov.gr.

Επιπλέον, το eCall, ένα σύστημα υποχρεωτικά εγκατεστημένο (από 31 Μαρτίου 2018) σε όλα τα νέα οχήματα στηνΕΕ, επιτρέπει σε περίπτωση σύγκρουσης την ενεργοποίηση κλήσης προς το 112, παρέχοντας πληροφορίες όπως η ακριβής θέση του οχήματος.

Σε ποιες χώρες λειτουργεί το 112

Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, είτε παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης, είτε ως ο μοναδικός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.

Λειτουργεί επίσης σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Έξω φρενών η Σοφία Μουτίδου: «Δεν μου επιτρέπουν να δω τον πατέρα μου»

evosmos

Παναγιώτης Ραφαήλ: Στέκεται όρθιος μόνος του και κάνει τα πρώτα του βήματα (ΒΙΝΤΕΟ)

evosmos

Από 1η Ιανουαρίου 2024 οι αυξήσεις στο Δημόσιο – Έρχεται και εξίσωση του κατώτατου μισθού με τον ιδιωτικό τομέα

evosmos

Leave a Comment