ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε και επίσημα: Ο σημαντικός λόγος που είναι τυχερoί όσοı έχουν έστω 1 ένσημο πρıν το 1993

Με τις νέες ρυθμίσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2015, πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, που διαθέτουν έστω και μία ημέρα ασφάλισης πριν από το 1993, έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν είτε πλήρως είτε με μειωμένη σύνταξη, από την ηλικία των 60 ετών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του aftodioikisi.gr, το κρίσιμο στοιχείο για την έξοδο στη σύνταξη είναι η συμπλήρωση ενός συγκεκριμένου αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι το 2012. Τα ένσημα που συγκεντρώνονται μέχρι το 2012 επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση με ηλικιακά όρια που κυμαίνονται από τα 56,5 έτη για τις μητέρες έως τα 59,5 και 60,2 έτη για ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει 10.500 ημέρες εργασίας με αναγνωρίσεις χρόνου ασφάλισης.

Εάν, ωστόσο, ο απαιτούμενος αριθμός ημερών δεν συμπληρώνεται μέχρι το 2012, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, τότε χάνεται η κατοχύρωση και τα ηλικιακά όρια μεταβάλλονται αυτόματα σε 62 έτη για μειωμένη σύνταξη και 67 έτη για πλήρη σύνταξη, ή 62 έτη για πλήρη σύνταξη με 12.000 ημέρες εργασίας. Αυτή η αλλαγή μπορεί να αποφευχθεί μόνο μέσω της αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης.

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα εφαρμοστεί πλήρης κατάργηση της παρακράτησης στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Σε συνέντευξή του στον Ant1, ο υπουργός διευκρίνισε ότι με τη νέα νομοθεσία, τα ένσημα που πληρώνονται θα προστίθενται στη σύνταξη, αυξάνοντάς την, υπό την προϋπόθεση της παύσης της εργασίας για την έκδοση σύνταξης.

Επιπλέον, για τις αποζημιώσεις των 534 ευρώ που προορίζονται για τους πληγέντες από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία, ο υπουργός ανέφερε ότι η πληρωμή θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας για τους περισσότερους δικαιούχους.
Οι δηλώσεις του Υπουργού για την ακρίβεια:
Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στη χώρα, δήλωσε ότι το πρόγραμμα του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» έχει αποσπάσει δύο χρυσά μετάλλια από τον Economist και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σημείωσε επίσης ότι το μέτρο που προβλέπει την επιβολή του 5% σε 233 προϊόντα με ειδικά ταμπελάκια αρχίζει ήδη να αποδίδει καρπούς. Παρά ταύτα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε χώρες της Ευρώπης με τους χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στα τρόφιμα, αν και η χώρα αντιμετωπίζει πληθωρισμό της τάξης του 9,8%.

Σχολιάζοντας την κατάσταση της ακρίβειας, ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με το παρελθόν.

Αναφορικά με την αισχροκέρδεια και τη στάση των πολυεθνικών εταιρειών, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει αυστηρούς κανονισμούς. Ωστόσο, επισήμανε ότι η διαφορά τιμολόγησης ανά χώρα αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα, καθώς οι πολυεθνικές συχνά βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν από τους ελέγχους.
Οι Συντάξεις Χηρείας
Για τις συντάξεις χηρείας, ο Υπουργός ανέφερε ότι μελετώνται πιθανές αυξήσεις, όπως προκύπτει από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο παρεμβάσεων. Εξέφρασε την άποψη ότι οι συντάξεις χηρείας αποτελούν ένα από τα πιο σύνθετα θέματα που έχει κληρονομήσει, ενώ ανέφερε ότι η ενσωμάτωσή τους στο μισθό θεωρείται παράνομη.

Η Θέση της Ελλάδας για τα γεγονότα στην Γάζα:
Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η χώρα ψήφισε σύμφωνα με τη θέση της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κρατών, εκφράζοντας στήριξη για την προστασία των αμάχων, χωρίς να παραβλέπει τα γεγονότα που συνέβησαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Υπογράμμισε ότι οι θάνατοι αμάχων και παιδιών αποτελούν συνέχεια των θυμάτων της Χαμάς, η οποία κρατά εγκλωβισμένο κόσμο για να τον παρουσιάζει στα μέσα ενημέρωσής της. Παράλληλα, προέτρεψε τις αραβικές χώρες να ανοίξουν τα σύνορά τους για τους αμάχους.

Όσον αφορά την πιθανότητα αύξησης των μεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει εμπλακεί σε αυτό το ζήτημα. Ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες χώρες που δέχονται πίεση αντίστοιχη με αυτήν που βιώνει η Ελλάδα και θα μπορούσαν να υποδεχτούν πρόσφυγες από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

«Ας βρεθώ στο ίδιο κελί με τον δολοφόνο της αδερφής μου» – Ξεσπά για τον θάνατο της Αναστάζια

evosmos

Περίεργη ιστορία! Ο σύντροφος της Ειρήνης ωρύεται για τον χαμό της, ο πατέρας της ζητά απαντήσεις: “Ήξερα ότι έμενε στην Κέρκυρα”

evosmos

Μιχάλης Ιατρόπουλος: Ξεσπά κατά του Αμβρόσιου – «Αν ο διάβολος είχε μορφή θα είχε τη δική σας»

evosmos

Leave a Comment