ΕΛΛΑΔΑ

Αv μάθεις τι υπάρχει μέσα, δεν θα βουτήξεις καv: Τα 35 είδη καρχαρία που κατέκλυσαν τις ελληνικές θάλασσες

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι καρχαρίες έχουν επιλέξει τη Μεσόγειο, και ειδικότερα τις ελληνικές θάλασσες, ως τον ευνοϊκό τους βιότοπο. Πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει αυτούς τους θαλάσσιους γίγαντες να κολυμπούν ακόμη και στα ρηχά νερά. Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 36 διαφορετικά είδη καρχαριών.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή ΤσιμπίδηΔιευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ο οποίος μίλησε πρόσφατα στην ΕΡΤ, ανέφερε: «οι καρχαρίες ζουν μόνιμα στα ελληνικά νερά, όπως το Αιγαίο, το Ιόνιο, το Κρητικό και το Λιβυκό πέλαγος. Είναι φυσιολογικό να παρατηρούμε καρχαρίες, κοντά στις ακτές όπου αναπαράγονται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη ασφάλεια».

Επιπλέον, συμπλήρωσε: «τα περιστατικά παρατήρησης καρχαριών μπορεί να φαίνονται αυξημένα λόγω της μεγαλύτερης παρουσίας ανθρώπων στις παράκτιες ζώνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Αμέσως μετά είπε πως «περισσότεροι από 30 με 35 εκατομμύρια πολίτες και τουρίστες επισκέπτονται τις παράκτιες περιοχές, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να δουν καρχαρίες».

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιμπίδης ανέφερε: «Παρόλο που οι καρχαρίες μπορεί να φαίνονται επικίνδυνοι, η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι δεν αποτελούν μέρος της φυσικής τους τροφής. Οι περισσότεροι καρχαρίες τρέφονται με μικρά ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα. Οι επιθέσεις καρχαριών είναι εξαιρετικά σπάνιες στις ελληνικές θάλασσες».

Είναι ουσιώδες να διατηρούμε στη μνήμη μας ότι οι καρχαρίες αντιμετωπίζουν σημαντικότερα κινδύνους από τους ανθρώπους, εξαιτίας της αλιείας και της ρύπανσης που επηρεάζουν σοβαρά τους θαλάσσιους οικοτόπους τους.

Σύμφωνα με τον κ. Θοδωρή Τσιμπίδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», η συνολική καταγραφή των θανατηφόρων περιστατικών στη θάλασσα, λόγω δραστηριοτήτων όπως η κολύμβηση και τα θαλάσσια σπορ, υπερβαίνει τα 350 ετησίως στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, δεν καταγράφεται κανένας θάνατος που να έχει προκληθεί από επίθεση καρχαρία. Αυτό αναδεικνύει το γεγονός ότι ο πραγματικός κίνδυνος από τις επιθέσεις καρχαριών είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Η Επαφή των Ψαροντουφεκάδων με τους Καρχαρίες

Για τους ψαροντουφεκάδες, υπογράμμισε ο κ. Τσιμπίδης «οι οποίοι μπορεί να βρεθούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των οσμών από τα θηράματά τους, η συμβουλή είναι να εγκαταλείψουν τα ψάρια τους και να απομακρυνθούν από την περιοχή αν δουν καρχαρία. Είναι σημαντικό να παραμείνουν ψύχραιμοι, καθώς ο πανικός μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση».

Τελικά, είναι σημαντικό είπε ο κ. Τσιμπίδης «να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε το φυσικό περιβάλλον των καρχαριών και να θυμόμαστε ότι είμαστε απλοί επισκέπτες στη θάλασσα. Η σωστή ενημέρωση και η γνώση μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τον πανικό και να απολαύσουμε με ασφάλεια τις θάλασσες μας».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Προειδοποιεί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: “Θα εκπλαγεί η ανθρωπότητα με αυτά που θα συμβούν!”

evosmos

Εισαγγελική παραγγελία για να απομακρυνθούν τα παιδιά από την οικογένεια που ζει πρωτόγονα

evosmos

Χαμός σε bachelor στη Μεσσηνία – Αφρικανοί έστειλαν στο… νοσοκομείο νύφη, μητέρα και κουμπάρα!

evosmos

Leave a Comment