Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει αυτό που πιστεύεται ότι είναι το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο που έχει βρεθεί στον κόσμο ενώ όπως ανακοίνωσαν είναι αρχαιοελληνικό.
Τα ναυάγιο βρέθηκε στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας και φαίνεται να βρίσκεται εκεί για περισσότερα από 2.400 χρόνια.
Το πλοίο, του οποίου το σκαρί έχει μήκος 23 μέτρων, θεωρείται αρχαίο ελληνικό και ανακαλύφθηκε με το κατάρτι, τα πηδάλια και τα κουπιά του να είναι σχεδόν ανέπαφα σε βάθος σχεδόν 2000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια. Η έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος το διατήρησε σε τόσο καλή κατάσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Ένα πλοίο που επιβιώνει άθικτο από τον κλασικό κόσμο και βρίσκεται σε βάθος δύο χιλιομέτρων είναι κάτι που ποτέ δεν θα πίστευα ότι είναι εφικτό να βρούμε», δήλωσε ο καθηγητής Jon Adams, ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας θαλάσσιας αρχαιολογίας της Μαύρης Θάλασσας (MAP). «Αυτό θα αλλάξει όσα γνωρίζουμε για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο», πρόσθεσε.
Το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν εμπορικό και ο τύπος του θυμίζει μόνο αντίστοιχα που έχουμε δει σε κεραμικά αγγεία, όπως αυτό που είναι γνωστό ως το «Βάζο των Σειρήνων» που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Το αγγείο αυτό, το οποίο χρονολογείται από περίπου την ίδια περίοδο, απεικονίζει ένα παρόμοιο πλοίο και απεικονίζει τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι να αντιστέκεται στα τραγούδια των Σειρήνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι σκόπευαν να εγκαταλείψουν το σκάφος στο σημείο όπου βρέθηκε, αλλά ένα μικρό τμήμα του είχε χρονολογηθεί με τη μέθοδο του άνθρακα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν ότι είναι το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο».
Η ομάδα δήλωσε ότι αναλυτικά τα στοιχεία θα δημοσιευθούν στη διάσκεψη MAP της Μαύρης Θάλασσας στο Λονδίνο αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Κοντά στο σημείο, βρέθηκαν περισσότερα από 60 ναυάγια από τη διεθνή ομάδα αρχαιολόγων και επιστημόνων μετά από τριετή αποστολή εξερεύνησης της Μαύρης Θάλασσας.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα ποικίλουν σε ηλικία ενώ ένα ντοκιμαντέρ για το ναυάγιο πρόκειται να προβληθεί στο Βρετανικό Μουσείο την Τρίτη