ΕΛΛΑΔΑ

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ από την ΓΣΕΕ: Το 71% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα περιορίζει τα βασικά αγαθά διατροφής

Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της Alco για το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας
Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν περνάει στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν είδε καμία αύξηση από την αρχή του χρόνου στο μισθό του, σύμφωνα με έρευνα, που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Χρήστος Γούλας. Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρία Alco για λογαριασμό του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 1.500 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ηλικίας άνω των 17 ετών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τις 31 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου.

Σε ερώτηση, εάν υπήρξε αύξηση του μισθού των εργαζομένων από την αρχή του χρόνου, το 80% απαντά αρνητικά και μόνο το 20% θετικά.

Το 61% δεν εργάζεται περισσότερο από το κανονικό ωράριο, ενώ το 39% απασχολείται και πέραν του κανονικού ωραρίου. Το 51% πληρώνεται τις υπερωρίες, το 49% δηλώνει ότι δεν τις πληρώνεται.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Η άνοδος των τιμών έχει οδηγήσει το:

51% σε «αρκετά» μεγάλη περικοπή δαπανών βασικών ειδών διατροφής
20% σε «πολύ» μεγάλη
25% σε «λίγη» και
4% δεν περιόρισε «καθόλου» τις δαπάνες διατροφής.
Στην ερώτηση εάν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης το χειμώνα, το 47% απαντά «δύσκολα», το 30% «σχετικά εύκολα», το 20% «καθόλου» και μόνο το 3% «εύκολα».

Στην ερώτηση, ποιο θεωρούν ότι είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου τους για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στη διατροφή και στην ενέργεια το μήνα Σεπτέμβριο, το 63% των ερωτώμενων απαντά η «αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού», το 31% η «μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης», το 3% η «ενίσχυση των επιδομάτων» και το 3% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Τέλος, το 20% πιστεύει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να διαμορφώνεται με απόφαση της κυβέρνησης, το 65% με συλλογικές συμβάσεις και το 15% δεν ξέρει/δεν απαντά.

«Την ακρίβεια την πληρώνουν οι μισθωτοί. Για αυτό πρέπει να δοθεί η μάχη για την αύξηση των μισθών μας , η μάχη εναντίον της ακρίβειας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και πρόσθεσε: «Να αποκατασταθεί ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα του 60% του διάμεσου μισθού και μετά από αυτό να δοθεί πλέον η ευθύνη για τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή σε εργαζόμενους και εργοδότες και να αποκατασταθεί όλο το πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες κυριολεκτικά έχουν καταστραφεί. Είδατε, στην παρουσίαση μας, ότι το 80 % των εργαζομένων δεν έχει απολαύσει ούτε μια αύξηση στο μισθό του».

Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε, ότι την άλλη εβδομάδα θα εισηγηθεί στη διοίκηση της ΓΣΕΕ 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία με τα ανωτέρω αιτήματα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Είχε τον πιο τραγικό θάνατο: Νεκρός 46χρονος τον καταπλάκωσε το τρακτέρ μπροστά στα μάτια του αδερφού του

evosmos

Ο ένας μετά τον άλλον φούρνο κλείνει στη Θεσσαλονίκη – Δυσβάσταχτα τα λειτουργικά έξοδα

evosmos

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε αντλίες βενζινάδικου στην Άνω Βούλα

evosmos

Leave a Comment