ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΟΙ ΕΒΡΙΤΕΣ: ΕΧΤΙΣΑΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ – ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Ήταν ένα όνειρο που είχαν οι κάτοικοι του Έβρου από το 2021 και, τρία χρόνια μετά, κατάφεραν να του δώσουν σάρκα και οστά.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, Κώστα Θεοχαρίδη για το ΜΑΚΕΛΕΙΟ, ολοκληρώθηκε η κατασκευή αντιγράφου της Αγίας Σοφίας, ανάμεσα στις δυο δομές λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο του Έβρου. Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2021, όταν ένας κάτοικος του Φυλακίου, ο 75χρονος Κώστας Σωτηρόπουλος, προχώρησε στην παραχώρηση ενός αγροτεμαχίου του, έκτασης έξι στρεμμάτων – βρίσκεται μεταξύ των 33 που ενοικιάστηκαν από το κράτος για να επεκταθεί το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ- προκειμένου να ανεγερθεί μια εκκλησία. Το αγροτεμάχιο επιθυμούσε διακαώς να αποκτήσει η ΤΕΡΝΑ προσφέροντας ένα εξωφρενικό ποσό, όμως, ο ιδιοκτήτης δεν μπήκε στον πειρασμό. Αρνήθηκε την προσφορά και αντ’ αυτού, το παραχώρησε στη Μητρόπολη η οποία έδωσε και την άδεια ανέγερσης.

IMG-20240803-WA0005

Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι στο Φυλάκιο Έβρου είχαν αποφασίσει να χτίσουν μια εκκλησία, στο πρότυπο της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου έτσι να διαμαρτυρηθούν στην επέκταση δομών φιλοξενίας προσφύγων και λαθρομεταναστών που λειτουργούν στο χωριό. Για την ανέγερση του ναού είχε υπολογιστεί ότι θα χρειαστούν από 60.000 έως 80.000 ευρώ. Μετά από πολλούς αγώνες με την γραφειοκρατία, τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε ότι το πρώτο βήμα για την ανέγερση του ναού έγινε, μπήκαν τα θεμέλια. Να σημειωθεί ότι, η αρχιτεκτονική της εκκλησίας είναι όμοια με της Αγιά- Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, μικρότερη βέβαια σε διαστάσεις, σε μια κλίμακα 1 προς 10 και είναι περίπου 70 τετραγωνικά μέτρα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Έβρου, Κώστας Θεοχαρίδης, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους κατοίκους δεν έφτασαν για να γίνει η εκκλησία όπως την ονειρεύτηκαν, κάτι που θα προσπαθήσουν να γίνει στο μέλλον. Θα συνεχίσουν τον αγώνα

Όπως είχε δηλώσει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, Κώστας Σωτηρόπουλος, εξηγώντας τους λόγους της παραχώρησης του αγροτεμαχίου: «Ζω εδώ χρόνια. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει μετανάστες και θα τους αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι μέσα στο χωριό μας. Εμείς αυτό δεν το θέλουμε και οι αρμόδιοι με πλησίασαν πολλές φορές για να το δώσω (σ.σ. το αγροτεμάχιο). Τους είπα ότι δεν θα τους το δώσω και θα το παραχωρήσω δωρεά στην Εκκλησία να κάνουμε έναν Ναό». Οι κάτοικοι του Φυλακίου Έβρου που απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι αποφασισμένοι να κάνουν τον ναό όπως πρέπει. Το ποσό, βέβαια, είναι μεγάλο για τους κατοίκους του μικρού χωριού των περίπου 300 κατοίκων που συνεισφέρουν από το υστέρημά τους, ωστόσο, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση συλλόγου με την επωνυμία «Πολιτιστικός Σύλλογος Φυλακίου νομού Έβρου- Η Αγία Σοφία», προκειμένου να ζητήσουν τη βοήθεια του κόσμου για να μαζέψουν τα χρήματα που χρειάζονται για την τελειοποίηση της εκκλησίας. Πάντως, στην ανέγερση του ναού δεν εμφανίστηκε κάποιος εκπρόσωπος του Δήμου ή της Περιφέρειας.

 

 

Εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κερατέα: Τρόμος για ζευγάρι ηλικιωμένων – Ληστές τους έδεσαν και τους σημάδευαν με όπλο

evosmos

Η ελληνική τραγωδία: Ολόκληρο… παράνομο (!) εργοστάσιο ελικοπτέρων στην Μολδαβία – Στην Ελλάδα ούτε… παιδικό drone!

evosmos

Αυτή είναι η 33χρονη που κατηγορείται για την αρπαγή ανήλικης στη Θεσσαλονικη

evosmos

Leave a Comment