Πάνω από 10.000 στρέμματα με ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα χτυπήθηκαν από ασθένεια και παραμορφώθηκαν. Το ροδάκινο, γνωστό ως «ο μαστός της Αφροδίτης» παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα για τις ελληνικές εξαγωγές.
Κι ενώ το ροδάκινο πέρασε των παθών του τον τάραχο, μετά την παύση εξαγωγών προς τη Ρωσία και φέτος είχε καλύτερη τιμή, χτυπήθηκε αυτή τη φορά από ασθένεια, που μπορεί να μην προκαλεί το παραμικρό πρόβλημα στους καταναλωτές, ωστόσο υποβαθμίζει την εμφάνιση του φρούτου, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 300.000 στρέμματα με ροδάκινα, που προορίζονται για κατανάλωση είτε ως φρέσκα, είτε ως κονσέρβα. Μέχρι στιγμής έχουν πληγεί 640 καλλιεργητές, ωστόσο, φαίνεται πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.
Η πληγή μεγαλύτερη στην Πέλλα, όπου 478 καλλιεργητές έχουν δηλώσει συνολικά 8.651 στρέμματα με παραμορφωμένα βερίκοκα, ροδάκινα και νεκταρίνια. Μάλιστα από εδώ φαίνεται να εκδηλώθηκε η ασθένεια ήδη το 2021.
Όμως το φαινόμενο παρουσίασε έξαρση τους τελευταίους δύο μήνες κυρίως στην περιοχή των Γιαννιτσών, που αποτελεί μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής ροδάκινου. Πλέον η ασθένεια έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και στους παραγωγούς και στη βιομηχανία και στις εξαγωγές.
Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2024 καλούνται οι παραγωγοί να δηλώσουν ότι επλήγησαν
Το θέμα τέθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων, η οποία κάλεσε δια των Χρήστου Γιαννακάκη και Κώστα Αποστόλου τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε δηλώσεις παραμόρφωσης των καρπών ως τις 2 Σεπτεμβρίου, ώστε να προσκομιστούν εγκαίρως τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για να μην καθυστερήσει η καταβολή αποζημιώσεων από την Ευρώπη.
Η ασθένεια, που προκαλεί παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Ωστόσο, ασχολούνται με το θέμα τόσο καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όσο και ερευνητές από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.