ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία κατά κυρώσεων: Στα 574,8 δισ. δολάρια τα συναλλαγματικά διαθέσιμα

Πρόκειται για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της απρόσκοπτης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επισημαίνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, ενώ προειδοποιεί ότι θα αμφισβητήσει αυτές τις κυρώσεις δικαστικά

Η Ρωσία δεν θα αποδεχθεί ποτέ το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων στη Δύση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο που έχει στη διάθεσή της για να ακυρωθουν αυτές τις παράνομες αποφάσεις, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Alexander Pankin σε συνέντευξή του στο TASS το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022.

«Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στο εξωτερικό που επί του παρόντος έχουν ‘’παγώσει’’, έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι θεωρούμε την πράξη παράνομη και ότι παραβιάζει όλους τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου της απρόσκοπτης λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», επισήμανε.
«Φυσικά, δεν θα αποδεχθούμε πώς έχουν τα πράγματα και θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους νομικούς μηχανισμούς για να ακυρώσουμε αυτές τις παράνομες αποφάσεις», δεσμεύτηκε ο διπλωμάτης.

Αυξάνονται τα συναλλαγματικά αποθέματ

Την ίδια ώρα τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας ανήλθαν συνολικά σε 580,6 δισ. δολάρια στις 12 Αυγούστου 2022, αυξημένα κατά 1,01% (ή 5,8 δισ. δολάρια) σε μία εβδομάδα, ανέφερε την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 η Κεντρική Τράπεζα.
«Τα διεθνή αποθέματα ανήλθαν σε 580,6 δισ. δολάρια στις 12 Αυγούστου, αυξημένα κατά 5,8 δισ. δολάρια σε μία εβδομάδα λόγω θετικής αναθεώρησης», ανέφερε η έκθεση.
Στις 5 Αυγούστου 2022, τα διεθνή συναλλαματικά αποθέματα ανέρχονταν σε 574,8 δισ. δολάρια.
Τα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας είναι συναλλαγματικά διαθέσιμα υψηλής ρευστότητας στην Τράπεζα της Ρωσίας και τη ρωσική κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Περιλαμβάνουν ξένο νόμισμα, Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR) του ΔΝΤ, αποθεματικό σε δολάρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και χρυσό μετατρεπόμενο σε δολάρια.
Τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina δήλωσε ότι τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν «παγώσει» ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης.
Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις κατά της Τράπεζας της Ρωσίας.
Εκτός από το πάγωμα των αποθεμάτων σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα της Ρωσίας, απαγορεύτηκαν όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με τη διαχείριση των αποθεματικών και των περιουσιακών στοιχείων της ρυθμιστικής αρχής, καθώς και οι συναλλαγές με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, οργανισμό ή φορέα που ενεργεί για λογαριασμό ή υπό τη διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Έχασε χέρια και πόδι, την προσέβαλαν για το σώμα της, αλλά σήμερα έγινε μοντέλο και παίρνει τη ζωή της πίσω

evosmos

Γαλλία: Τρεις ανήλικοι ξυλοκόπησαν άγρια 14χρονη έξω από σχολείο – Ήταν σε τεχνητό κώμα

evosmos

Νέα τουρκική πρόκληση: «Πρόβα» απόβασης σε ελληνικό νησί, στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα»

evosmos

Leave a Comment