ΥΓΕΙΑ

Φρούτα για διαβητικούς: Ποια έχουν χαμηλό και ποια υψηλό γλυκαιμικό δείκτη – Αναλυτική λίστα

Σε γενικές γραμμές, τα φρούτα θεωρούνται ως μια ιδιαίτερα υγιεινή τροφή, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, τα φρούτα περιέχουν και φυσικά σάκχαρα, ορισμένες φορές σε μεγάλες ποσότητες. Όταν αυτά συνδυάζονται με χαμηλή ποσότητα φυτικών ινών, προκύπτουν τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορούν να οδηγήσουν σε απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου. Σημειώνουμε ότι τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη είναι καλό να διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου τους σχετικά σταθερά, χωρίς πολύ μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλούς διαβητικούς συστήνεται να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ή έστω να περιορίζουν τις τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που καταναλώνουν μέσα στη μέρα.
Όπως και να ‘χει, εάν πάσχετε από διαβήτη ή προδιαβήτη, θα πρέπει να ζητήσετε διατροφικές οδηγίες από τον γιατρό σας.

Ο γλυκαιμικός δείκτης των φρούτων – Η λίστα

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα φρέσκα φρούτα έχουν χαμηλό ή μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Από την άλλη, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως είναι οι σταφίδες, τείνουν να έχουν αρκετά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οι τιμές του γλυκαιμικού δείκτη ορίζονται ως εξής:

  • Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης: 55 ή χαμηλότερα
  • Μέτριος γλυκαιμικός δείκτης: 56 – 69
  • Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης: 70 και άνω

Δείτε παρακάτω τη λίστα με τον γλυκαιμικό δείκτη των φρούτων, κατά προσέγγιση:

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κομισιόν: «Υπάρχει συμφωνία για αγορά 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού»

evosmos

Μέτρα για τον κορωνοϊό: «Καμπάνα κινδύνου» για την χαλάρωση – Ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι

evosmos

Ύπνος: Η στάση που κάνει κακό στην πλάτη σας

evosmos

Leave a Comment