ΕΛΛΑΔΑ

«Άρπαξαν» την γιαγιά και της «έφαγαν» το σπίτι – Σοκάρει η πρώτη δικαστική απόφαση για την Αγ. Σκέπη

Στην ακύρωση του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου «φιλέτου» επί της οδού Γιαμπουδάκη από την τότε τρόφιμο της Αγίας Σκέπης, Ασπασία Πατεράκη, στην σύζυγο του εργολάβου που την ίδια περίοδο εκτελούσε εργασίας ανακαίνισης στο ίδρυμα, οδηγήθηκε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χανίων, κάνοντας δεκτή την σχετική αγωγή δύο ανιψιών της θανούσης που έφυγε από την ζωή τον Δεκέμβριο του 2017, τρία χρόνια μετά την μυστηριώδη μεταφορά της στο ίδρυμα σε χρόνο εξπρές και υπό συνθήκες που διερευνώνται.

Με την ίδια απόφαση, το Δικαστήριο ακυρώνει και το πληρεξούσιο με το οποίο η 90χρονη εξουσιοδοτεί την υπεύθυνη της δομής να ενεργεί αντ’αυτής, κρίνοντας πως και στις δύο χρονικές φάσεις, η Πατεράκη δεν είχε συνείδηση των πράξεών της και ήταν εντελώς ανίκανη να προσδιορίσει με συνείδηση την βούλησή της.

Πρόκειται για ένα ακίνητο πουλήθηκε 50.000 ενώ η αντικειμενική του αξία ανερχόταν σε 157.000 ευρώ και η εμπορική σχεδόν 300.000 ευρώ Μάλιστα ούτε το τίμημα αυτό των 50.000 ευρώ έχει εντοπιστεί καθώς υποτίθεται ότι καταβλήθηκε τοις μετρητοίς.

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο της απόδοσης ευθυνών για τις συνθήκες διαβίωσης και τους θανάτους τουλάχιστον 32 ηλικιωμένων μέσα στο ίδρυμα, υπόθεση για την οποία κατηγορούνται οι συνιδιοκτήτριες, μητέρα και κόρη, δύο γιατροί, ένας παθολόγος και ένας ψυχίατρος, η προϊσταμένη νοσηλεύτρια και η μαγείρισσα και η οποία θα εκδικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας μετά και την επαναφορά της κατηγορίας της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης, με έναρξη στις 27 Νοεμβρίου.

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή του ακινήτου στις δύο νόμιμες κληρονόμους της γιαγιάς, οι οποίες διεκδικούν επίσης τα μισθώματα από όλα αυτά τα χρόνια της αστικής εκμετάλλευσης του κτηρίου.

Σήμερα η κοινωνική λειτουργός που μετέφερε την ηλικιωμένη στην Αγία Σκέπη παρά τη θέλησή της παραπέμπεται για «αρπαγή και συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση, με προσδοκώμενο περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ», ενώ κατηγορούμενες είναι και δύο γυναίκες συμβολαιογράφοι αλλά και ο τελικός αγοραστής.

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση έχει η κοινωνική λειτουργός της διεύθυνσης υγείας και πρόνοιας της Π.Ε. Χανίων, η οποία φέρεται να ενήργησε αυθαίρετα και χωρίς εισαγγελική παραγγελία για την απομάκρυνση της ηλικιωμένης από το σπίτι της. Η συγκεκριμένη υπάλληλος που σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί, είπε ότι ενεργούσε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, κάτι που όμως στην συνέχεια αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε.

Σε ερώτηση του zarpanews.gr για τις συνθήκες της απομάκρυνσης, η επίσημη θέση της υπηρεσίας είναι ότι υπήρχαν κλήσεις από γείτονες ότι η ηλικιωμένη «τα έχει χάσει» και περιφέρεται πάνω-κάτω σε ένα επικίνδυνο μπαλκόνι χωρίς κουπαστή.

Ωστόσο, περίοικοι μεταφέρουν στο zarpanews.gr την έκπληξή τους για τα γεγονότα της εποχής, υποστηρίζοντας ότι η ηλικιωμένη ήταν πάντα περιποιημένη και καθαρή, ότι η γειτονιά είχε την έγνοια της και ότι όλοι απόρησαν με την ξαφνική της απομάκρυνση.

Εμπλοκή δύο συμβολαιογράφων
Στη δικογραφία εμπλέκoνται και δύο συμβολαιογράφοι των Χανίων: Η συμβολαιογράφος που έκανε το πληρεξούσιο ενώ η ηλικιωμένη ήταν σε ανισορροπία και η δεύτερη συμβολαιογράφος που έκανε την αγοραπωλησία.

Κατηγορούμενος είναι ακόμα ο τελικός αγοραστής, ο εργολάβος, η σύζυγος του οποία εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Μπάμπης Κούτσικος: Νέες εξελίξεις – Καλούνται αρχαιοκάπηλοι και έμποροι ναρκωτικών για καταθέσεις!

evosmos

Δήμητρα Παπαδήμα: «Έχω ζήσει παρενόχληση και έπαιρνα ηρεμιστικά μετά – Είχα πειστήριο το σκισμένο σορτς»

evosmos

Taste Atlas: Ο ντάκος στην κορυφή της λίστας με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο

evosmos

Leave a Comment