ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

Ένας διορισμός που ανατρέπει τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Ο διορισμός του στρατηγού Irfan Özsert στη θέση του διοικητή της Στρατιάς Αιγαίου του τουρκικού στρατού, η οποία ιδρύθηκε το 1975 με κύριο σκοπό την αντιμετώπιση της Ελλάδας, ενδέχεται να φέρει ανησυχητικές εξελίξεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Αυτή η στρατιωτική δύναμη λειτουργεί εκτός της συνολικής στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ, γεγονός που προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στην κατάσταση.

Στο παρελθόν, ένας Τούρκος στρατηγός είχε αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση μυστικών αποστολών στο εξωτερικό, με notable δραστηριότητες στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Nordic Monitor, ο στρατηγός αυτός συντόνισε επιχειρήσεις μυστικής επιτήρησης εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην Τουρκία. Επίσης, παρακολουθούσε Αμερικανούς αξιωματούχους και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εκκαθάριση δεκάδων χιλιάδων αξιωματικών που υποστήριζαν το ΝΑΤΟ από τις τάξεις του στρατού.

Επιπλέον, διεξήγαγε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα, προκειμένου να ενισχύσει την κυβέρνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπό τον Ερντογάν.

Ο ρόλος του Özsert είναι αναμφισβήτητα κρίσιμος, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η παραδοσιακή δομή της Στρατιάς του Αιγαίου και η σχετική αυτονομία της από την κεντρική στρατιωτική διοίκηση της Τουρκίας.

Η τοποθέτησή του στη διοίκηση του Αιγαίου υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ενδέχεται να επεξεργάζεται μια νέα στρατηγική για τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Είναι πιθανό αυτή η στρατηγική να περιλαμβάνει μυστικές επιχειρήσεις με στόχο την Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εντάσεων και στην ενίσχυση της εσωτερικής στήριξης προς την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η Στρατιά του Αιγαίου έχει επίσης αναλάβει την παρακολούθηση της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί ως άμεση απειλή για την Τουρκία, παρά τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ότι πρόκεται για κίνηση κατευθυνόμενη προς τη Ρωσία και την προστασία της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο στρατηγός Özsert έχει ξεκάθαρα εχθρική στάση προς τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν τον επέλεξε για να πραγματοποιήσει μια μυστική επιχείρηση για να καταλάβει τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ στη νότια επαρχία Άδανα, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Στη βάση αυτή σταθμεύουν αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα.

«Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι ανησυχίας σχετικά με τον διορισμό του Özsert ως επικεφαλής του Στρατού Αιγαίου και τι μπορεί να σχεδιάζει με αυτή την κίνηση ο Πρόεδρος Ερντογάν, γνωστός για τη συγγένειά του με μυστικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της κυριαρχίας του. Κατά συνέπεια, είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστούν προσεκτικά οι δραστηριότητες του Özsert και να παρακολουθούνται οι κινήσεις και οι κινητοποιήσεις εντός των μονάδων του Στρατού Αιγαίου για σταθερότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το Nordic Monitor.

Με πληροφορίες: Nordic Monitor

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Ηράκλειο: Διακόπτουν την καταστολή στη 17χρονη που υπέστη αλλεργικό σοκ και ανακοπή

evosmos

Βασίλης Τόπαλος: Δεν λιποθύμησε ο νεαρός αθλητής σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση

evosmos

Ο Νίκος, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος δεν είναι πια εδώ – Πώς έγινε το τροχαίο που σόκαρε την Ελλάδα

evosmos

Leave a Comment