ΕΛΛΑΔΑ

Αν έχεις στο σπίτι σου χρυσές λίρες Αγγλίας…: Αναστατωμένοι χιλιάδες Έλληνες που έχουν λίρες – Τι έχει συμβεί

Μια σημαντική αύξηση στις ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών παρατηρήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και συνολικά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει την άνοδο των τιμών της χρυσής λίρας, που έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, και τις προβλέψεις ότι οι τιμές αυτές δύσκολα θα αυξηθούν περαιτέρω παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα.

Μαζικές Πωλήσεις από τα Νοικοκυριά

Τα νοικοκυριά εκμεταλλεύτηκαν τις υψηλές τιμές της χρυσής λίρας, οι οποίες ξεπερνούν τα 500 ευρώ, για να ρευστοποιήσουν τις χρυσές λίρες που είχαν στην κατοχή τους. Η τιμή αγοράς της λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος αυξήθηκε στα επίπεδα των 600 ευρώ.

Αναλυτικά Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες ανήλθαν σε 13.917 τεμάχια, σημειώνοντας αύξηση 46% σε σχέση με τα 9.558 τεμάχια που πωλήθηκαν το ίδιο τρίμηνο του 2023. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχαν ρευστοποιηθεί 9.795 χρυσές λίρες Αγγλίας.

Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών ανήλθαν σε 23.712 τεμάχια, έναντι 21.542 το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 10%.

Εκμετάλλευση της Ανόδου της Τιμής

Οι πωλητές εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο της τιμής, καθώς μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 η τιμή αγοράς των χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος ξεπέρασε τα 500 ευρώ ανά τεμάχιο. Στις 1 Αυγούστου, η ΤτΕ αγόραζε τις χρυσές λίρες Αγγλίας προς 512,93 ευρώ, μια από τις υψηλότερες τιμές διαχρονικά.

Η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος ξεπέρασε τα 600 ευρώ και στις 1 Αυγούστου διαμορφώθηκε σε 617,93 ευρώ ανά τεμάχιο.

Μεγάλο Spread στις Τιμές

Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης από την ΤτΕ, με ένα spread της τάξης των 105 ευρώ ή 20,5%. Αυτό σημαίνει ότι για να αποκομίσει κέρδη ένας επενδυτής σε χρυσές λίρες, απαιτείται μεγάλη υπομονή, καθώς η άνοδος της τιμής του χρυσού συνήθως συνοδεύεται από αρνητικές διεθνείς εξελίξεις.

Μείωση στις Αγορές Χρυσών Λιρών

Αντίθετα, οι αγορές χρυσών λιρών από ιδιώτες μειώθηκαν σημαντικά. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι ιδιώτες αγόρασαν από την ΤτΕ 1.533 τεμάχια, αριθμός μειωμένος κατά 52% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι αγορές ανήλθαν σε 3.114 χρυσές λίρες, έναντι 6.921 το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας μείωση 52%.

Οι πωλήσεις και οι αγορές χρυσών λιρών αντικατοπτρίζουν την εκμετάλλευση των υψηλών τιμών από τους κατόχους και την περιορισμένη διάθεση για νέες αγορές σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Θεσσαλονίκη: Για απόπειρα βιασμού εκδιδόμενης κατηγορείται δημοτικός αστυνομικός

evosmos

Αυτά δεν μας τα λένε οι ψυκτικοί: Κόλπο να καίει το κλιματιστικό σας 40% λιγότερο ρεύμα και 9 λάθη που κάνουν όλοι

evosmos

ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ; Άδωνις Γεωργιάδης: «ΑΝ βγάλουμε τους φόρους η βενζίνη δεν είναι ακριβή»

evosmos

Leave a Comment