ΔΙΑΦΟΡΑ

Αν δείτε αυτό το φυτό να φυτρώνει στην αυλή σας, μην το ξεριζώσετε

Η αντράκλα ή γλυστρίδα, ή τρέβλο ή Portulaca oleracea, βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, Α και ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, (άλφα-λινολενικό οξύ… LΝΑ).

Είναι ένα αυτοφυές φυτό, στην πραγματικότητα ένα ζιζάνιο, ενοχλητικό ίσως για κάποιες καλλιέργειες. Ένα ζιζάνιο με μεγάλη διατροφική του αξία. Έχει αναφερθεί ότι το Ωμέγα-3 ξεπερνά σε περιεκτικότητα ακόμη και ορισμένα είδη ψαριών. Για αυτό γιατροί, διαιτολόγοι και διάσημοι σεφ μας συμβουλεύουν να την εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας και να την καταναλώνουμε με κάθε ευκαιρία.

Οι θεραπευτικές της ιδιότητες έχουν αναγνωριστεί εδώ και 2.000 χρόνια στην Ευρώπη, το Ιράν, την Ινδία, ακόμη και στην Αρχαία Ρώμη!

Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου,, για τη θεραπεία προβλημάτων του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος, βοηθά στη δυσεντερία και την διάρροια, έχει επουλωτικές ιδιότητες, προστατεύουν πιθανώς από τον καρκίνο, τις φλεγμονώδεις παθήσεις, εγκεφαλικού επεισοδίου και να βοηθήσει στην πρόληψη της ADHD, αυτισμό και λοιπά αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά, αφού 100 gr φρέσκα φύλλα γλυστρίδας παρέχουν περίπου 350 mg άλφα-λινολενικό οξύ, ήτοι δεκαπέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από ό τι τα μαρούλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μια μερίδα γλυστρίδας καλύπτει, επίσης, τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, βιταμίνη Α, C, B και καροτενοειδή.

Η γλιστρίδα είναι ιδανική ως τονωτικό, σταματάει τον πονοκέφαλο που προκύπτει από δίψα ή ζέστη, αλλά και την ίδια την δίψα βάζοντας 2-3 φύλλα κάτω από τη γλώσσα. Επίσης, κοπανισμένη, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων.

Κανένα φυτό δεν δύναται να ανταγωνιστεί σε καμία περίπτωση τα ζωικά ωμέγα-3 της γλυστρίδας, που λειτουργούν ως ασπίδα στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Αυτά είναι τα δύο χειρότερα κατεψυγμένα τρόφιμα

evosmos

Πώς να καθαρίσεις την οθόνη του laptop σου σε 10 δευτερόλεπτα

evosmos

ΧΡΗΣΙΜΟ! Τι μπορείτε να κάνετε με το router εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το ίντερνετ

evosmos

Leave a Comment