Το βασικό «τρίπτυχο» της επιτυχίας για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι, α) η αντικατάσταση των παλιών και ενεργοβόρων συσκευών, β) ο έλεγχος για την σωστή χρήση λειτουργίας της κάθε συσκευής και γ) οι έξυπνοι τρόποι για μεγαλύτερη ακόμα οικονομία.
Παραδείγματος χάρη, μόνο από το ζέσταμα του νερού στον βραστήρα προτού μαγειρέψουμε μπορούμε να εξοικονομήσουμε 10-12% ενέργεια, 5-7% μείωση κατανάλωσης ρεύματος μπορούμε να έχουμε αν κλείσουμε τον φούρνο δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό καθώς η συσκευή παραμένει ζεστή.
«Δεν πάμε να ψήσουμε καφέ με το μπρίκι σε ένα μάτι που, δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο, κοιτάμε να είναι το λάστιχο», δήλωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.
Μόνο από τις συσκευές που δεν απενεργοποιούμε πλήρως και εξακολουθούν να απορροφούν ενέργεια, όπως η τηλεόραση, μπορούμε να εξοικονομήσουμε περίπου 10 κιλοβατώρες το μήνα, δηλαδή 120 το χρόνο.
Το πλυντήριο πρέπει να το χρησιμοποιούμε στους 30 βαθμούς – 40 βαθμούς, γιατί για κάθε δέκα βαθμούς παραπάνω καταναλώνουμε 10% επιπλέον ρεύμα.
Στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα οφείλεται το 30% της κατανάλωσης ρεύματος. Για αυτό τον ανοίγουμε για 10-15 λεπτά, δεν τον ξεχνάμε ανοιχτό, κάνουμε ντους και δεν γεμίζουμε την μπανιέρα.
Το καλοκαίρι το κλιματιστικό θα πρέπει να είναι ρυθμισμένο στους 27 βαθμούς, καθώς για κάθε ένα βαθμό παραπάνω η κατανάλωση αυξάνεται κατά 10%.
Εξοικονόμηση έως και 70% μπορεί να πετύχει ένα μέσο νοικοκυριό από την αντικατάσταση παλιών λαμπτήρων με led.