ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ αρχίζει να ενεργεί, η αλλαγή ώρας ακυρώνεται – Πότε θα γυρίσουμε το ρολόι πίσω

Η αλλαγή της ώρας μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα ψυχικής υγείας και να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη και μεταβολικών διαταραχών

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ώρα θα μετακινηθεί κατά μία ώρα προς τα εμπρός στα τέλη Μαρτίου και θα περάσουμε και πάλι στη θερινή ώρα. Ωστόσο, αυτή η ετήσια αλλαγή πυροδοτεί για άλλη μια φορά συζητήσεις μεταξύ των ειδικών και των φορέων που αγωνίζονται για την οριστική κατάργησή της.

Ένας από τους λόγους είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία μας. Η αλλαγή της ώρας μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα ψυχικής υγείας και να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη και μεταβολικών διαταραχών. Για το λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο η αλλαγή της ώρας να καταργηθεί οριστικά.

Η αλλαγή της ώρας θα τελειώσει
Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να καταργηθεί μια για πάντα η αλλαγή της ώρας και συγκεκριμένα το 2021. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sortira, το 84% των Ευρωπαίων ψήφισε τότε υπέρ της κατάργησής της.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε στην κρίση κάθε κράτους μέλους να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα. Κάθε κράτος μέλος έπρεπε τότε να λάβει την απόφασή του μέχρι την 1η Απριλίου 2020. Αλλά μετά ήρθε το Covid-19, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, αντιμετωπίστηκαν πολύ πιο σημαντικά πράγματα και η λύση του προβλήματος της αλλαγής της ώρας τέθηκε τελικά σε δεύτερη μοίρα.

Το 2021, το τέλος της θερινής ώρας ορίστηκε τελικά για το 2026. Εδώ και αρκετό καιρό γίνεται λόγος ότι η αλλαγή της ώρας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2025, θα είναι η τελευταία στην ιστορία. Η αλλαγή της ώρας εισήχθη τον 20ό αιώνα και ήταν στην πραγματικότητα μια λογική επιλογή εκείνη την εποχή. Το χειμώνα, οι άνθρωποι έπρεπε να ανάβουν τα φώτα πολύ νωρίτερα λόγω της πρώιμης δύσης του ηλίου, οπότε αναζητήθηκε μια λύση για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η αλλαγή ώρας υποτίθεται ότι θα έλυνε αυτό το πρόβλημα και τελικά εισήχθη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, σήμερα αυτή η λύση δεν είναι πλέον απαραίτητη και, για να γίνει χειρότερο, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

Η συντακτική ομάδα του Událostí247 αναζήτησε προσεκτικά μελέτες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής του χρόνου στην ανθρώπινη υγεία. Μία από αυτές, την οποία βρήκαμε στον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής, αποκαλύπτει ότι η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς και την καρδιαγγειακή υγεία. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί έχουν αντίκτυπο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μόλις διαταραχθούν αυτοί οι ρυθμοί, αυξάνεται ο κίνδυνος διαφόρων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Ωστόσο, υπάρχουν πολύ περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις. Ο κιρκάδιος ρυθμός επηρεάζει επίσης την παραγωγή ορμονών, όπως η κορτιζόλη και η μελατονίνη. Η διατάραξη αυτού του ρυθμού βγάζει αυτές τις ορμόνες εκτός ελέγχου, γεγονός που στη συνέχεια προκαλεί προβλήματα με τον ύπνο, αλλά και με το ξύπνημα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αισθανόμαστε τότε κουρασμένοι και δεν έχουμε ενέργεια.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΨΕΥΤΟΓΙΑΤΡΟΣ: ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ – ΤΕΝΙΣΤΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ Ο ΑΛΛΟΣ. ΤΟ ΣΠΙΤΙ -“ΦΡΟΥΡΙΟ”. ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΕ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΕΛΠΙΔΑ

evosmos

ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ στο ΑΧΕΠΑ! ΞΑΦΝΙΚΙΤΙΔΑ; ΠΕΘΑΝΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ! Toν βρήκαν συνάδελφοί του στην αλλαγή της βάρδιας: «Ήταν αδιάθετος αλλά αναγκάστηκε να δουλέψει»

evosmos

Τιτάνας: Μπορεί επιτέλους να μάθουμε ποια είναι τα «μαγικά νησιά» στο φεγγάρι του Κρόνου – Τα δύο μυστήρια που λύνονται

evosmos

Leave a Comment