Για μεμονωμένο περιστατικό έκανε ο λόγο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας μιλώντας για την παράτυπη θανάτωση ζώων με ενταφιασμό ενώ ήταν ακόμη ζωντανά, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η κινητοποίηση για τον περιορισμό της επιδημίας πανώλης σε αιγοπρόβατα.
«Γίνεται μεγάλη μάχη για τον έλεγχο της πανώλης, η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει σε επίπεδο ζωονόσου στη χώρα, με πάνω από 100 κτηνίατρους στο πεδίο σε πάνω από 50 συνεργεία. Πιστεύω ότι μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής ή το πολύ το Σάββατο θα έχουμε φτάσει στον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των δειγμάτων, από όλη τη Θεσσαλία, για πάνω από 200.000 ζώα», όπως είπε στον ραδιοσταθμό 105,5 Στο Κόκκινο.
«Όταν εντοπίζονται σφάλματα θα γίνεται αυτό που πρέπει… Είδα δημοσίευμα του Documento με φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν ζωντανά ζώα μέσα σε ένα λάκκο. Έβγαλα απόφαση και αντικατέστησα τον προϊστάμενο του εκεί τμήματος αφού ενημερώθηκα. Σε λίγη ώρα καταθέτω μήνυση με τον δικηγόρο μου στον εισαγγελέα Τρικάλων για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες οποιουδήποτε», τόνισε ο ίδιος. Σε άλλο σημείο μάλιστα προσέθεσε ότι όποιος το έχει κάνει θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις ευθύνες του. Ο νόμος είναι πάρα πολύ σκληρός και στο οικονομικό και στο ποινικό κομμάτι.
Πρόκειται για ζωονόσο «που πιθανότατα έχει προέλθει απ’ έξω, εδώ δεν υπήρχε», όπως σημείωσε ο κ. Κουρέτας. Στο παρελθόν πανώλη είχε εμφανιστεί στη Βουλγαρία και παλαιότερα στην Τουρκία. Δευτέρα ή Τρίτη που θα έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση των ζώων θα ξέρουμε αρκετά πράγματα.
Η προστασία του ζωϊκού κεφαλαίου είναι κρίσιμη, γιατί σε αυτό στηρίζεται η τυροκομία, η μεγαλύτερη πηγή εσόδων στην περιοχή, με τη Λάρισα να παράγει περίπου 25% των τυριών όλης της χώρας. Ο Περιφερειάρχης εκτίμησε ότι συνολικά έχουν θανατωθεί περίπου 8.000-9.000 ζώα.
Ο κ. Κουρέτας ανέφερε επίσης ότι οι έλεγχοι και στις δύο εστίες που εντοπίστηκαν έχουν ολοκληρωθεί στην πρώτη ακτίνα των 3 χλμ. και τώρα έχουν επεκταθεί στα 10 χλμ.