ΕΛΛΑΔΑ

Μέλι: Πόσο καιρό διατηρείται αναλλοίωτο και πώς να το αποθηκεύσετε σωστά

Μελισσοκόμοι και ένας ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων εξηγούν πού είναι καλύτερο να αποθηκεύουμε το μέλι, πόσο διαρκεί και πώς να το διατηρούμε γλυκό όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πόσο διαρκεί το μέλι

Χάρη στην υψηλή του συγκέντρωση σε σάκχαρα, το μέλι είναι μια από τις πιο σταθερές φυσικές τροφές. «Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο που δεν χαλάει ποτέ και είναι πάντα ασφαλές για κατανάλωση», λέει ο Frank Mortimer, κύριος μελισσοκόμος του Πανεπιστημίου Cornell και συγγραφέας του βιβλίου Bee People And The Bugs They Love.

Διάρκεια ζωής: Μπορεί να έχει σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής, ακόμη και δεκαετίες ή και περισσότερο, εάν αποθηκευτεί σωστά. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να κρυσταλλώσει και η ποιότητα να μην είναι τόσο καλή όσο όταν το αγοράσατε για πρώτη φορά, αλλά το μέλι θα εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Ημερομηνία λήξης: Αν και δεν έχει ημερομηνία λήξης, πολλοί παραγωγοί μελιού βάζουν στην ετικέτα του μελιού τους μια ημερομηνία “best by” περίπου δύο ετών προκειμένου να προτρέπουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το προϊόν όσο είναι στην καλύτερη ποιότητά του.

Πώς να αποθηκεύσετε το μέλι

Το μέλι, ένα φυσικό προϊόν με μοναδικές ιδιότητες, απαιτεί κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης για να διατηρήσει τη γεύση, τη σύσταση και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Αποθηκεύστε πάντα το μέλι σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία. Τα ζαχαρούχα συστατικά του μελιού είναι υγροσκοπικά, δηλαδή απορροφούν υγρασία από τον αέρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανεπιθύμητων ζυμώσεων.

«Το πλαστικό είναι γνωστό ότι είναι διαπερατό σε υδρατμούς, αέρια και οσμές», λέει η Dawn Combs, βοτανολόγος, μελισσοκόμος και συγγραφέας του βιβλίου “Sweet Remedies”. «Αυτό σημαίνει ότι όταν αποθηκεύετε μέλι σε πλαστικό, μπορεί να χάσει υγρασία ή χειρότερα, να αποκτήσει».

Αντίθετα, το γυαλί έχει μια κατάλληλη σφράγιση που διατηρεί το μέλι στη σωστή αναλογία υγρού προς ζάχαρη για να παραμείνει σταθερό στο ράφι αντί να υποστεί ζύμωση.

Μπορείτε να καταψύξετε το μέλι;

Η απάντηση είναι θετική! Εάν θέλετε να διασφαλίσετε ότι η γεύση ενός συγκεκριμένου τύπου μελιού παραμένει αναλλοίωτη, σκεφτείτε να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Έτσι θα το εμποδίσετε να χάσει τη γεύση του και να «γίνει πιο σκούρο ή να αλλάξει γεύση», λέει ο Ted Dennard, ιδρυτής της Savannah Bee Company.

Προστασία του μελιού από τη μόλυνση

Ακόμη και το πιο προσεκτικά αποθηκευμένο μέλι μπορεί να μολυνθεί και να χαλάσει. Χρησιμοποιήστε καθαρά και στεγνά σκεύη όταν τα βάζετε σε ένα δοχείο μελιού. «Εάν το μέλι μυρίζει σαν αλκοόλ, έχει αφρό ή μια ροζ λάσπη από πάνω του, τότε πετάξτε το», λέει η Kimberly Baker, PhD, RD, LD, διευθυντής της Ομάδας Τροφικών Συστημάτων και Ασφάλειας Τροφίμων του Clemson Extension.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους ο αστυνομικός και η σύντροφός του από την Τουρκία – Επιστρέφουν Ελλάδα

evosmos

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!!! ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΙ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ

evosmos

Αισχρή σειρά του Netflix διαγράφει το Έπος του 1940! Ούτε οι ΝΑΖΙ δεν τα έλεγαν αυτά…

evosmos

Leave a Comment