ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη Πέμπτη: Γιατί πρέπει να βάφουμε τα αυγά αργά το βράδυ & γιατί όσοι έχουν πένθος δεν πρέπει να βάψουν αλλά να τους πάνε οι γείτονες;

Παραδοσιακά κάθε Πάσχα, τη Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε τα κόκκινα αυγά. Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά.

Βασικό για το βάψιμο των αυγών είναι να ακολουθούμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Τα λευκά αυγά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα από τη βαφή, ενώ τα μπεζ αυγά παίρνουν έντονο βαθύ, σαν βυσσινί χρώμα. Καλύτερα για βάψιμο είναι τα αυγά 7-10 ημερών, διότι τα φρέσκα δεν ξεφλουδίζουν εύκολα.

Τα αυγά που θα βάψετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα έχετε στο ψυγείο, βγάλτε τα και δώστε τους χρόνο να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, δεν θα σπάσουν κατά το βράσιμο.

Πριν τα βράσετε καθαρίστε τα πολύ καλά και ελέγξτε τα για τυχόν ρωγμές και εξογκώματα. Στη συνέχεια βάφετε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

Για καλύτερη συντήρηση διατηρούμε τα αυγά σε δροσερό χώρο, όπως στο ψυγείο.

– Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.

– Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

– Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Πώς ξεκίνησε το έθιμο

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από τη Μεσοποταμία και ταξίδεψε μέσω της ορθόδοξης παράδοσης σε όλη την ανατολική και κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ενώ εξέχουσα θέση διατηρεί μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα.

Οι Καθολικοί και Προτεστάντες υιοθέτησαν και αυτοί το έθιμο, το οποίο όμως κατέχει υποδεέστερη θέση στις παραδόσεις τους.

Τα πασχαλινά αυγά βάφονται πάντα τη Μεγάλη Πέμπτη, σε ανάμνηση της Σταύρωσης του Χριστού. Τα παλιότερα χρόνια η νοικοκυρές έβαφαν τα αυγά αργά τη νύχτα και το χρώμα τους στην Ελλάδα ήταν πάντα κόκκινο από το αίμα του Θεανθρώπου.

Οι μόνοι που δεν συμμετείχαν στο έθιμο ήταν οι οικογένειες που είχαν πένθος. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος έπεφτε σε συγγενείς και γείτονες. Πρόσφεραν βαμμένα αυγά στους πενθούντες, οι οποίοι τα τοποθετούσαν μαζί με τα λουλούδια στο μνήμα του αγαπημένου τους ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: «Όταν έφυγε ο γιος μου, είπα ότι θα ξαναζήσω τον έρωτά μου με τη γυναίκα μου»

evosmos

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της Γεωργίας Μπίκα – «Θα τους βάλουμε φυλακή» – Την Δευτέρα καταθέτει και η 17χρονη

evosmos

Ελληνοτουρκικά: «Η Λέσβος είναι στοχοποιημένη από τους Τούρκους», λένε στελέχη του Λιμενικού

evosmos

Leave a Comment