O Νίκος Ανδρουλάκης, 42 ετών, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, είναι ο έκτος στη σειρά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, με μία μεγάλη νίκη στον β΄γύρο, απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η οποία νίκη του θεμελιώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την συντριβή του Ανδρέα Λοβέρδου, «επιλογή» της ΝΔ (σήμερα αποδείχθηκε από τον αριθμό των ψηφοφόρων ότι περισσότεροι από 30.000 νεοδημοκράτες είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές τον Α.Λοβέρδο!).
Δεν είναι βουλευτής, οπότε θα πρέπει να βρει κάποιον από τον ΚΟ του ΚΙΝΑΛ να προεδρεύει αυτής, μέχρι τουλάχιστον να γίνουν εκλογές, δηλαδή το αργότερο σε 18 μήνες.
Πίσω από τη νίκη του κρύβεται μια στρατηγική, που όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες στο ΚΙΝΑΛ, έχει «πατέρα» τον Κώστα Λαλιώτη, πάλαι ποτέ «Θείον Βρέφος» του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε από το κόμμα, τουλάχιστον φαινομενικά, το 2003, ερχόμενος σε σύγκρουση με τον Κ.Σημίτη, αλλά βασικά προαισθανόμενος ότι η παντοδυναμία του Κινήματος τελείωνε.
Ο Κώστας Λαλιώτης, αρχιτέκτονας της νίκης Ανδρουλάκη, «μάστερ» στο παιχνίδι των εσωκομματικών διαδικασιών στο πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ (μάλλον θα το αναστήσουν εκτός αν υπάρξει ζήτημα απαίτησης των 400 εκατ. ευρώ που χρωστά το κόμμα) ήταν αυτός που έστησε την «αράχνη» Ανδρουλάκη στον εσωκομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, του σύστησε «χαμηλό προφίλ», προσέγγισε τους ουκ ολίγους οπαδούς της άτυχης Φώφης Γεννηματά και κατάφερε να πάρει την «κληρονομιά» των ψήφων της.
Ο Κ.Λαλιώτης έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από τον κάθε άλλον: Δούλεψε υπόγεια στην βάση του κινήματος και αξιοποίησε την εικόνα του νέου και άφθαρτου του Ν.Ανδρουλάκη, αποτελώντας το ανάχωμα στην στήριξη Λοβέρδου από τη ΝΔ, αλλά και στην επαναφορά του Γ.Α.Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος.
Λέγεται ότι το επιτυχημένο σύνθημα του Ν.Ανδρουλάκη «Ανανέωση ή ανακύκλωση» είναι εμπνεύσεως Κ.Λαλιώτη.
Αυτός θα είναι και ο συνδετικός κρίκος της «επόμενης μέρας» στην σχέση Ν.Ανδρουλάκη και Γ.Α.Παπανδρέου: Πρέπει να υπερασπιστούμε το «εμείς» του ΠΑΣΟΚ και όχι το «εγώ» του καθενός διεκδικητή της αρχηγίας», επισήμανε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο Κώστας Λαλιώτης
Στο ερώτημα «με ποιον είναι ο Κ. Λαλιώτης στη μάχη για τις εσωκομματικές εκλογές;» η απάντηση από τον κύκλο του έδειχνε πάντα Νίκο Ανδρουλάκη.
Μάλιστα ενθαρρύνει το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης με τη συγκρότηση ενός «αντιδεξιού μετώπου» σε συντονισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και αυτό έχει την σημασία του στο μέλλον.
Ο Ν.Ανδρουλάκης είναι «παιδί του κομματικού σωλήνα» του ΠΑΣΟΚ: Δεν έχει εργαστεί ποτέ, αλλά έχει μάθει άριστα να ελίσσεται και να κερδίζει στα εσωκομματικά παιχνίδια.
Η θητεία του στις Βρυξέλλες τον έφερε ακόμα πιο κοντά με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρεσβεύει η γραφειοκρατία της Ενωσης: Αποεθνοτικός, λάτρης της άχρωμων πολιτικών τοποθετήσεων, «περιβαλλοντιστής», με ότι αυτό συνεπάγεται, μακριά από οτιδήποτε έχει να κάνει με το τρίπτυχο «πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια», οπαδός των ΜΚΟ και του ρόλου της και άσχετος με την πραγματική οικονομία-άλλωστε ούτε αυτός, ούτε και ο Α.Τσίπρας έχουν εργαστεί ποτέ στην ζωή του; ( ο Κ.Μητσοτάκης είχε διοριστεί μετά τις σπουδές του στην Alpha Bank, thn Εθνική Τράπεζα και μία θυγατρική της).
Ο κατάλληλος για να κρατήσει ζωντανό αυτό το 6-7% του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΙΝΑΛ και με λίγη τύχη να πάρει ίσως ένα ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο δεν τον χωρίζει τίποτα, φυσικά, σε πολιτικό επίπεδο.
Πρώην σημιτικός ο Ν.Ανδρουλάκης, διαζευγμένος με ένα παιδί από πολύ νωρίς, από τα φοιτητικά του χρόνια στην Ξάνθη όπου σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου.
Ο Ανδρουλάκης τελείωσε τη σχολή του και πάνω που είχε αρχίσει να σκέφτεται να πιάσει δουλειά ο 29χρονος Ανδρουλάκης μεταπήδησε στο κόμμα και πήγε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του 2008, όπου βγήκε δεύτερος στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, πίσω μόνο από τη Φώφη Γεννηματά, καθώς είχε την βοήθεια και την στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου, τότε ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία πρωθυπουργού.
Η ήττα της ΝΔ και η παραίτηση του Κ.Καραμανλή έφεραν το 2009 στην εξουσία τον Γιώργο Παπανδρέου και την απαρχή της καταστροφής που βίωσε και θα συνεχίσει να βιώνει τα επόμενα πολλά χρόνια η Ελλάδα, αλλά βρήκε τον Νίκο Ανδρουλάκη στο Πολιτικό Συμβούλιο του, κυβερνητικού, πλέον, κόμματος.
Η κατάρρευση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δύο χρόνια μετά έφερε ανακατατάξεις στο κόμμα και ο Ν.Ανδρουλάκης, λίγους μήνες μετά την εκλογή Βενιζέλου στη θέση του Παπανδρέου, είχε έρθει πολύ κοντά με τον Βαγγέλη Βενιζέλου και είχε αρχίσει να «πλασσαρίζεται» πανελλαδικά: Τρίτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του 2012, όταν το ΠΑΣΟΚ συνετρίβη.
Στο συνέδριο του 2013, ο Ανδρουλάκης μαζί με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο πρότειναν τη θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ κρατικής θέσης και κομματικού αξιώματος σε μια εποχή που τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ ξεσκεπάζονταν ένα-ένα.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η πρόταση έγινε δεκτή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.
Στην πρώτη του εκλογή στη κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης ήρθε δεύτερος πίσω από τη Φώφη Γεννηματά
Ο Ανδρουλάκης στηριζόμενος από τον Ε.Βενιζέλο εξελέγη πρώτος στην Κεντρική Επιτροπή και στη συνέχεια προτάθηκε από τον Βενιζέλο για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, για να ακολουθήσει η πανηγυρική εκλογή του.
Με το ΠΑΣΟΚ «πεθαμένο» ο Ν.Ανδρουλάκης, «μέτρησε» τις καταστάσεις και πήρε εν μέσω χάους (το ΠΑΣΟΚ αρχικά μετασχηματίστηκε σε Ελιά και μετά σε ΚΙΝΑΛ) πήρε το χρίσμα για την υποψηφιότητα στην Ευρωβουλή και εξελέγη εκεί με το 8% που πήρε, το κόμμα. εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές. Ηταν η πρώτη φορά που οι ευρωβουλευτές δεν διορίστηκαν αλλά εξελέγησαν – με πανελλαδική εκστρατεία. Εύα Καϊλή πρώτη και Ν.Ανδρουλάκης, δεύτερος.
Ως ευρωβουλευτής, ο Ανδρουλάκης κράτησε και τη θέση του γραμματέα του κόμματος έως το συνέδριο του καλοκαιριού του 2015 οπότε η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε τα συντρίμμια του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ και σε συμφωνία με την Γεννηματά, ο επόμενος γραμματέας ήταν ο στενός του συνεργάτης Στέφανος Ξεκαλάκης, κάτι που του επέτρεψε να διατηρήσει τον έλεγχο των δομών του κόμματος,
Η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τους υποψήφιους αρχηγούς της εκλογής του 2017, για να αποφασιστεί το «ναι» ή το «όχι» στην συμφωνία των Πρεσπών είχε αποτέλεσμα την ήττα της Φ.Γεννηματά με 5-1 και αυτό αξίζει να το θυμάται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που, ήταν και είναι, κατά της συμφωνίας των Πρεσπών: Η μακαρίτισσα Φ.Γεννηματά ήταν η μοναδική που είχε ψηφίσει «όχι» απέναντι σε 5 «ναι» στην συμφωνία για τις Πρέσπες του κόμματός της. Ο Ν.Ανδρουλάκης, στήριξε το «ναι» και και ποτέ δεν το παραδέχθηκε επίσημα…