ΕΛΛΑΔΑ

Ο πληθωρισμός πέφτει, η ακρίβεια μένει – Τι λένε παράγοντες της αγοράς

Σταθερά υψηλές είναι και θα παραμείνουν οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά που πωλούν τα σούπερ μάρκετ, ιδίως στα τρόφιμα, χωρίς τάση να μειωθούν. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αυτό ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που ξεκίνησε το ράλι ανατιμήσεων μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αισθητά με αποτέλεσμα να περιοριστούν ή και να ανακοπούν οι ανατιμήσεις, ήδη οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε επίπεδα που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμα και το 30%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metro, Aριστοτέλης Παντελιάδης, σημείωσε ότι υφίσταται μείωση, παρ’ όλ’ αυτά όμως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, λίγο πάνω από το 5% (5,3% τον Απρίλιο), σε περίπτωση που κανείς λάβει υπόψη του τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο κ. Παντελιάδης παρουσίασε από την πλευρά του εσωτερικά στοιχεία που διατηρεί η Metro, όπου αποτυπώνεται το σύνολο των πωλήσεων του ομίλου. Επισήμανε ότι ο πληθωρισμός τους τελευταίους δύο μήνες είναι ελάχιστα αρνητικός, πλησιάζοντας το μηδέν.

Εξηγώντας τη διαφορά που υφίσταται ως προς το ύψος του πληθωρισμού στα στοιχεία που συλλέγει ο όμιλος Metro, σε σχέση με τα στοιχεία πωλήσεων από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διευκρίνισε ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν αποτυπώνει το σύνολο των πωλήσεων.

Ένα ακόμα σημαντικό τεχνικό στοιχείο είναι πως όταν ακριβαίνει ένα προϊόν, ο καταναλωτής μειώνει την κατανάλωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελαιόλαδο και την αντικατάστασή του από τα σπορέλαια. Ωστόσο η ΕΛΣΤΑΤ μετρά με διαφορετικό τρόπο το συγκεκριμένο στοιχείο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παντελιάδη, με βάση την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών, η ΕΛΣΤΑΤ κλειδώνει τις πωλούμενες ποσότητες και δεν τις αλλάζει στην επόμενη έρευνα που θα κάνει. Έτσι το ελαιόλαδο, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, ευθύνεται για το 1/3 του πληθωρισμού τροφίμων. “Τα δικά μας στοιχεία όμως δείχνουν ότι η επίδρασή του είναι πολύ μικρότερη. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι ο πραγματικός πληθωρισμός τροφίμων είναι μικρότερος από αυτόν που δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ”, δήλωσε.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

EKTAKTO: Η κυβέρνηση παραδέχθηκε επίσημα διά του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Α.Διακόπουλου τις έρευνες του Oruc Reis!!

evosmos

Χάρτης πληρωμών – ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα καταβάλλονται από σήμερα μέχρι την Παρασκευή

evosmos

Χριστίνα Σούζη: «Έτρεχε όλο της το πρόσωπο αίμα» – Πώς την απεγκλώβισε παλαίμαχος τερματοφύλακας

evosmos

Leave a Comment