Η απώλεια του Ανδρέα Βαλυράκη, αδελφού του πρώην Υπουργού Δημόσιας Τάξης Σήφη Βαλυράκη, και η συνεχιζόμενη δικαστική εκκρεμότητα για τη δολοφονία του τελευταίου, έφεραν ξανά την υπόθεση στο προσκήνιο.
Θάνατος και Δικαστικές Εξελίξεις γύρω από την Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη
Ο Ανδρέας Βαλυράκης άφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Δεκεμβρίου, λόγω καρδιακής ανακοπής, όπως ανακοίνωσε η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη, χήρα του Σήφη Βαλυράκη, μέσω κοινωνικών δικτύων.
«Η καρδιά του σταμάτησε. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει την επερχόμενη δικαίωση της δολοφονίας του αδελφού του Σηφη Ι.Βαλυρακη 4 χρόνια μετά. Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα αργεί…»
Η οικογένεια, βυθισμένη σε νέο πένθος, περιμένει ακόμα τη δικαίωση για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος το 2021 βρέθηκε νεκρός σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ερέτρια.
Αναβληθείσα Δίκη για τη Δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη
Η δίκη για τη δολοφονία του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, η οποία είχε προγραμματιστεί για το 2025, αποτέλεσε πηγή απογοήτευσης για την οικογένεια. Παρόλο που η οικογένεια ζήτησε επιτακτικά μια συντομότερη δικάσιμο, οι δικαστικές αρχές απέρριψαν το αίτημα. Η συνήγορος της οικογένειας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για την καθυστέρηση και επεσήμανε τις «πολλαπλώς προβληματικές» διαδικασίες που χαρακτηρίζουν την υπόθεση.
Η οικογένεια υπενθύμισε πως αρχικά οι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, ενώ στη συνέχεια αποφυλακίστηκαν υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες. Παράλληλα, αναφέρθηκαν πρόσφατα περιστατικά οπλοχρησίας από τους κατηγορούμενους, γεγονός που αύξησε την αγωνία και την οργή των συγγενών.
Επεισόδια κατά τη Διακοπή της Δίκης
Η ένταση στο δικαστήριο κλιμακώθηκε όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι δέχθηκε απειλές από άτομο στο ακροατήριο. Η συνήγορος αποκάλυψε ότι κατέγραψε φωτογραφικά το περιστατικό, ενώ η Πρόεδρος του δικαστηρίου τόνισε πως υπήρξε προσπάθεια για πιο σύντομη δικάσιμο, η οποία όμως κρίθηκε αδύνατη.
Η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη, με την υποστήριξη της συνηγόρου τους, συνεχίζει να αναζητά τη δικαίωση, αντιμέτωπη με μια διαδικασία που όπως υποστηρίζουν, χαρακτηρίζεται από «σκανδαλώδη μεταχείριση» των κατηγορουμένων.