ΔΙΑΦΟΡΑ

“Πετάξτε” αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας – «Αδειάζουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Οι χρήστες Android θα πρέπει να διαγράψουν άμεσα δύο κακόβουλες εφαρμογές-δολώματα, αν τις έχουν εγκατεστημένες στα τηλέφωνά τους, καθώς κινδυνεύουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.
Ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας ενημερώνουν ότι αυτές οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να εγκαταστήσουν κρυφά στα κινητά ένα trojan τραπεζών, το οποίο μπορεί να κλέψει τα στοιχεία των θυμάτων και να λεηλατήσει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Και αυτές οι εφαρμογές έχουν γίνει λήψη από χιλιάδες.

Πώς λειτουργούν οι εφαρμογές-δολώματα

Το trojan, γνωστό ως Anatsa ή Teabot, έχει εντοπιστεί να στοχεύει εργαζόμενους και πελάτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλη την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ασία από ειδικούς στην εταιρεία cloud security Zscaler.

Ωστόσο, η φύση των δύο εφαρμογών σημαίνει ότι σχεδόν οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τις έχει κατεβάσει. Οι εφαρμογές ονομάζονται ‘PDF Reader & File Manager’ και ‘QR Reader & File Manager’. Τις δύο εφαρμογές έχουν κατεβάσει περίπου 70.000 φορές.

90 κακόβουλες εφαρμογές στο Google Play Store

Οι κάτοχοι Android πρέπει να βρίσκονται σε ύψιστη εγρήγορση, σύμφωνα με τους ειδικούς κυβερνοασφάλειας της Zscaler, αφού βρήκαν περισσότερες από 90 άλλες κακόβουλες εφαρμογές στο Google Play Store.

Οι ειδικοί δεν κατονόμασαν τις άλλες εφαρμογές, οι οποίες επίσης «κρύβουν» το trojan τραπεζών. Παρόλα αυτά, έχουν ληφθεί πάνω από 5,5 εκατομμύρια φορές. Ενώ η Google είναι γενικά καλή στον εντοπισμό και την κατάργηση κακόβουλων εφαρμογών πριν φτάσουν στο Play Store, ορισμένες της ξεφεύγουν.

Οι απατεώνες εφαρμογών χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο νέες και πιο προηγμένες τακτικές για να αποφύγουν τον εντοπισμό σύμφωνα με το FOXreport.gr.

Τι είναι μια εφαρμογή trojan;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κακόβουλων εφαρμογών με τις οποίες πρέπει να είστε επιφυλακτικοί.

Μπορείτε να βρείτε εφαρμογές phishing, ransomware, spyware, spam και rooting, όλες σχεδιασμένες για διάφορους τύπους απάτης και εγκληματικής δραστηριότητας.

Οι εφαρμογές Trojan, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της εταιρείας antivirus Kaspersky, μοιάζουν με αθώες εφαρμογές – αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν κάτι πιο ύποπτο.

«Οι εφαρμογές Trojan είναι εκείνες που φαίνονται ακίνδυνες, όπως ένα απλό παιχνίδι, αλλά εκτελούν κρυφά ανεπιθύμητες ενέργειες στο παρασκήνιο», εξήγησαν οι ειδικοί της Kaspersky.

«Περιλαμβάνουν ένα καλοήθες στοιχείο που επιτρέπει στην εφαρμογή να λειτουργεί όπως προορίζεται και ένα κρυφό επιβλαβές στοιχείο, όπως η αποστολή premium SMS από τη συσκευή σας χωρίς να το γνωρίζετε».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Δείτε τι θα συμβεί αν βάλετε στο ψυγείο σας ένα κομμένο πορτοκάλι

evosmos

Τύλιξε το σίδερο με αλουμινόχαρτο και άρχισε να «σιδερώνει» το τραπέζι. Ο λόγος; Θα σας φανεί απίστευτος!

evosmos

Πίτμπουλ αποφάσισε να… αλλάξει τον αέρα του και ταξίδεψε μόνο του με τρένο στη Βενετία! (φωτο)

evosmos

Leave a Comment