Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί σχετικά με το ελαιόλαδο, καθώς προβλέπεται η φετινή παραγωγή στη χώρα μας να είναι από μέτρια εώς καλή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή θα κυμανθεί μεταξύ 250-280.000 τόνων, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιαννούλης.
Υψίστης σημασίας ο καιρός
Για να καταστεί εφικτό αυτό, είναι απαραίτητο τα καιρικά φαινόμενα να είναι ήπια, χωρίς έντονες θερμοκρασίες, αλλά να σημειωθούν και κάποιες βροχές.
Μείωση στις τιμές
Αναφορικά με την τιμή παραγωγού, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΕ επισημαίνει ότι ήδη καταγράφεται μια υποχώρηση. «Σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά, που βρεθήκαμε πριν από 3-4 μήνες, όπου η τιμή ήταν στα 9,5 ευρώ το κιλό, σήμερα έχουμε πέσει στα 7 ευρώ το κιλό στο εξαιρετικό παρθένο».
Σχετικά με την ξηρασία, ο κ. Γιαννούλης εξηγεί: «Η ξηρασία έχει δύο συνέπειες, πρώτον θα χαθεί αναγκαστικά ένα κομμάτι του καρπού, γιατί το δένδρο θα προσπαθήσει να “προστατεύσει” τον εαυτό του και η δεύτερη είναι ότι η απόδοση του καρπού είναι μικρότερη, συγκρατητικά με όταν έχει πέσει βροχή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αποθέματα, αν και όχι σε μεγάλες ποσότητες, ωστόσο θα είναι επαρκή και με το παραπάνω μέχρι την επόμενη συγκομιδή.
Αύξηση παραγωγής ελαιολάδου σε όλη τη Μεσόγειο
Η κατάσταση είναι παρόμοια και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου. Ειδικότερα, για την Ισπανία, η οποία κατέχει το 45% της παγκόσμιας παραγωγής, η φετινή συγκομιδή αναμένεται να φτάσει έως το 70% της υπερπαραγωγής της, δηλαδή του ανώτατου επιπέδου που μπορεί εν δυνάμει να επιτευχθεί ετησίως.
Ωστόσο, ο κ. Γιαννούλης επεσήμανε ότι, παρά την ποσότητα που διατίθεται, οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν μεταβληθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών.
«Η μείωση στην κατανάλωση είναι δραματική. Αυτή τη στιγμή έχει συρρικνωθεί κατά 40% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια όταν και ξεκίνησε το “ράλι” στις τιμές του ελαιολάδου» είπε.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΕ εκφράζει αισιοδοξία ότι η «διόρθωση» στην αγορά θα επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αλλάζουν όλα με το ελαιόλαδο
Και κατέληξε «το 2025 θα είναι μια χρονιά που θα καταναλωτές και παραγωγοί θα είναι ικανοποιημένοι».