ΚΟΣΜΟΣ

«Στροφή» Φίτσο: Ζητά άρση κυρώσεων στη Ρωσία για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση

Ανοιχτό αίτημα για αναθεώρηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής διατύπωσε η Σλοβακία, με τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητά την άρση των κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, επικαλούμενος την κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι επιπτώσεις των διεθνών συγκρούσεων στην αγορά ενέργειας γίνονται όλο και πιο έντονες, με τις τιμές να παραμένουν ασταθείς και τις ευρωπαϊκές οικονομίες να αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επανεκκινήσει άμεσα τον διάλογο με τη Ρωσία, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο που θα επιτρέπει τόσο στα κράτη-μέλη όσο και στο σύνολο της Ένωσης να εξασφαλίσουν επαρκή ενεργειακά αποθέματα. Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε και την επαναφορά των ροών πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba, που αποτελούσε βασική αρτηρία τροφοδοσίας για την Κεντρική Ευρώπη.

Η παρέμβαση αυτή δεν έγινε μεμονωμένα, καθώς προηγήθηκε επικοινωνία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, επιβεβαιώνοντας τη σύγκλιση θέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες εδώ και καιρό εκφράζουν επιφυλάξεις για τη σκληρή γραμμή της ΕΕ απέναντι στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο ευέλικτα, επιτρέποντας την προμήθεια ενεργειακών πόρων από κάθε διαθέσιμη κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις και να αποφευχθούν περαιτέρω πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η πρόταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς συγκρούεται με τη μέχρι σήμερα στρατηγική απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. Την ίδια ώρα, η συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή εντείνει την αβεβαιότητα, ενισχύοντας τις φωνές που ζητούν επανεξέταση των επιλογών της Ευρώπης στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Σοκ με Μ.Σουμάχερ στην Formula 1: «Καρφώθηκε» με πολλά χιλιόμετρα στον τοίχο – Κόκκινη σημαία (βίντεο)

evosmos

Σκάνδαλο στο παλάτι του Μονακό: Εκατομμύρια για τις πρώην του Αλβέρτου, τα εξώγαμα τέκνα του και για… «μυστικές αποστολές»

evosmos

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ! Γυναίκα κεραυνοβολείται σε παραλία και βρίσκει ακαριαίο θάνατο

evosmos

Leave a Comment