ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος… τα 5ευρα: Είναι οριστικό – Τι πρέπει να κάνετε

Η απόφαση της Ευρώπης δείχνει πως τα 5ευρα τελειώνουν. Την ίδια ώρα προωθείται όλο και περισσότερο το ψηφιακό ευρώ.

Πάμε να δούμε όμως τι συμβαίνει με τα 5 ευρώ.

Αν και οι συναλλαγές των περισσότερων από εμάς έχουν πλέον περάσει σε άλλο επίπεδο, με το Iris και την κάρτα να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών μας, ωστόσο, τα μετρητά συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να είναι απαραίτητα.

Και μπορεί προς την Σκανδιναβία να μην γνωρίζουν τι… χρώμα έχουν, ωστόσο στη Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί δημοφιλή τρόπο συναλλαγής.

Στα τέλη Ιανουαρίου, στην ευρωζώνη κυκλοφορούσαν χαρτονομίσματα αξίας πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο, οι συναλλαγές με μετρητά κατέγραψαν μείωση.

Για το 2024, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέθεσε στην Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, να τυπώσουν για το 2024 το σύνολο των νέων χαρτονομισμάτων των πέντε ευρώ για όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι δύο χώρες θα εκτυπώσουν 313,8 εκατομμύρια χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ που απαιτεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός για το τρέχον έτος.

Παράλληλα, η Ισπανία θα εκτυπώσει επίσης και τα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ για ολόκληρη την ευρωζώνη, για το 2024. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ισπανίας έχει ως αποστολή την εκτύπωση 424,2 εκατ. τραπεζογραμματίων των 10 ευρώ, που ισοδυναμούν με αξία 4,24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΕΚΤ.

Άλλες Κεντρικές Τράπεζες στις χώρες της ευρωζώνης θα εκτυπώσουν επίσης 1.538,4 εκατομμύρια τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ, 564,9 εκατομμύρια των 20 ευρώ, 527,5 εκατομμύρια των 100 ευρώ και 164,2 εκατομμύρια χαρτονομίσματα των 200 ευρώ. Για την ιστορία, προκειμένου να περιορίσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η ΕΚΤ σταμάτησε να εκδίδει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ εδώ και πέντε χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για χαρτονομίσματα των 100 και 200 ​​ευρώ αυξήθηκε.

Τραπεζικοί παράγοντες λένε μάλιστα ότι πολλοί Ευρωπαίοι παραμένουν δύσπιστοι προς τα εναλλακτικά μέσα πληρωμής και εξακολουθούν να προτιμούν τα μετρητά. Παρά το γεγονός ότι τα μετρητά είναι πιο… ακριβά, καθώς πέρα από τα έξοδα εκτύπωσης, η συντήρηση των ΑΤΜ κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε όλη την ευρωζώνη και οι έμποροι λιανικής πρέπει να ξοδεύουν επίσης αρκετά δισεκατομμύρια για να μεταφέρουν τα μετρητά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται πάντως για την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ, προκειμένου να αλλάξει τον τρόπο χρήσης του χρήματος, τις επόμενες δεκαετίες. Στόχος είναι να δοθεί στους Ευρωπαίους πολίτες ένας ασφαλής τρόπος να πραγματοποιούν αγορές χωρίς να εξαρτώνται από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που ελέγχονται από μη ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως οι Mastercard, Visa, Apple Pay και Google Pay.ΠΗΓΗ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Γιατί έχουμε νωρίτερα φέτος κουνούπια – Πού οφείλεται η πρώιμη έναρξη της εποχής τους

evosmos

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ: “ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΟΥΦΕΚΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΔΙΑΛΥΩ ΜΥΑΛΑ” ΔΗΛΩΣΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ – “ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ; – ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΖΙΑ. ΠΟΙΟΙ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ;

evosmos

Λωρίδα επιτάχυνσης: Αυτό είναι το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί όταν την χρησιμοποιούν

evosmos

Leave a Comment