ΕΛΛΑΔΑ

Τα πάθη της Μαρίας Κάλλας: Μάνα ιερόδουλη και προαγωγός στους Ναζί, σύζυγος – “παράσιτο” και ο βιασμός από τον Ωνάση

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας φέρνουν στο φως ανέκδοτες επιστολές που έρχονται στο φως με αφορμή μία νέα βιογραφία της μεγάλης σοπράνο.

Συγγραφέας της νέας βιογραφίας είναι η Λίντσι Σπενς (Lyndsy Spence) η οποία απέκτησε πρόσβαση σε ανέκδοτες μέχρι σήμερα επιστολές και άλλο υλικό της Κάλλας που ρίχνουν φως στο μαρτύριο του γάμου της

H Σπενς γράφει ότι η εικόνα που προκύπτει για τη Μαρία Κάλας μέσα από την έρευνα της Σπενς είναι εκείνη μιας γυναίκας που, ενώ λατρεύτηκε στη σκηνή και αποθεώθηκε από το παγκόσμιο κοινό για το ταλέντο της, δεν γνώρισε ποτέ την αληθινή αγάπη έξω από τη σκηνή. Η ζωή της φέρεται μάλιστα να υπήρξε ακόμα πιο τραγική απ’ ό,τι πιστευόταν στο παρελθόν, αφού έπεσε θύμα «εκβιασμού από τη μητέρα της, κλοπής από τον σύζυγό της Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι και βίαιης μεταχείρισης και εγκατάλειψης από τον Αριστοτέλη Ωνάση για την Τζάκι Κένεντι».

Νάρκωση για σεξουαλικούς λόγους

Σύμφωνα με τη Σπενς, οι επιστολές που σχετίζoνται με τον Αριστοτέλη Ωνάση αποκαλύπτουν τις τραυματικές εμπειρίες που έζησε η Κάλλας, ιδίως όταν, το 1966, η ζωή της απειλήθηκε από άσκηση σωματικής βίας. «Υπάρχουν επίσης ανατριχιαστικές πληροφορίες από το ημερολόγιο στενού φιλικού της προσώπου που περιγράφουν λεπτομερώς πώς ο Ωνάσης τη νάρκωσε, κυρίως για σεξουαλικούς λόγους.

Σήμερα αυτού του είδους η πρακτική θα χαρακτηριζόταν ως date rape (ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τον βιασμό μιας γυναίκας από άτομο με το οποίο βγήκε ραντεβού)» αναφέρει η Σπενς.

Γράφοντας στην γραμματέα της, η Κάλλας εκμυστηρεύεται: «Δεν ήθελα να μου τηλεφωνήσει και να ξεκινήσει πάλι να με βασανίζει»

Το «παράσιτο»

Οσον αφορά στον γάμο της με τον Μενεγκίνι, η Κάλλας γράφει με απόγνωση σε μία επιστολή: «Ο σύζυγός μου με παρενοχλεί ακόμα, παρότι μου έκλεψε πάνω από τη μισή περιουσία μου, μεταφέροντας τα πάντα στο όνομά του μετά τον γάμο μας… Ημουν ανόητη που τον εμπιστεύτηκα». Η σοπράνο περιέγραφε τον Μενεγκίνι ως «παράσιτο» που «καμώνεται τον εκατομμυριούχο ενώ δεν έχει δεκάρα».

Σε άλλο γράμμα της αναφέρεται στον τότε πρόεδρο της Σχολής Μουσικής Τζούλιαρντ στη Νέα Υόρκη, ενός παντρεμένου άνδρα που φέρεται να έστρεψε το εκπαιδευτικό προσωπικό εναντίον της και να εμπόδισε την επιστροφή της για ένα ακόμη εξάμηνο επειδή τον απέρριψε ερωτικά. «Ο Πίτερ Μένιν με ερωτεύτηκε. Επειδή όμως εγώ δεν αισθανόμουν το ίδιο αυτόν, εκείνος στράφηκε εναντίον μου», γράφει η Ελληνίδα ντίβα της όπερας σε επιστολή προς τον νονό της.

Τα δύσκολα χρόνια στην Ελλάδα της Κατοχής

«Μου δόθηκε πρόσβαση σε τρεις τεράστιες συλλογές που κληροδοτήθηκαν σε διάφορα αρχεία το 2019 και, μέχρι σήμερα, δεν είχαν εκδοθεί ποτέ. Ανάμεσα στα έγγραφα βρήκα επιστολές της Κάλλας που αποκάλυπταν τις πιο μύχιες σκέψεις της», λέει η βιογράφος.

Οι νέες αποκαλύψεις έχουν να κάνουν και με τα δύσκολα παιδικά χρόνια της καλλιτέχνιδας στην Ευρώπη. «Η Κάλλας απεχθανόταν τη μητέρα της, που εργαζόταν ως ιερόδουλη κατά τη διάρκεια του πολέμου, επειδή είχε προσπαθήσει να πουλήσει το σώμα της κόρης της σε ναζί στρατιώτες», λέει η Σπενς.

Η μητέρα και οι ναζί

Αργότερα, σύμφωνα με την ίδια, η μητέρα της Κάλλας πωλούσε πληροφορίες στον Τύπο και εκβίαζε την κόρη της να κρατήσει το στόμα της κλειστό. Της έγραψε σε επιστολή: «Ξέρεις τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν οι καλλιτέχνες του σινεμά με ταπεινή καταγωγή ρίζες όταν γίνονται πλούσιοι: Τον πρώτο κιόλας μήνα ξοδεύουν τα λεφτά τους για να φτιάξουν ένα σπίτι για τους γονείς τους και τους κακομαθαίνουν με πολυτέλειες… Τι έχεις να πεις, Μαρία;»

«Αν είχε υπάρξει αληθινή μητέρα για εμένα πριν από χρόνια, θα την λάτρευα» θα εκμυστηρευτεί αργότερα σε επιστολή της η Κάλλας.

Όχι ότι τα πράγματα με τον πατέρα της ήταν καλύτερα, λέει η Σπενς: «Της είχε γράψει μια επιστολή, παριστάνοντας τον ετοιμοθάνατο σε νοσοκομείο για απόρους, προσπαθώντας να της αποσπάσει χρήματα. Στην πραγματικότητα, είχε μια ελαφρά αδιαθεσία».

«Εχω μπουχτίσει»

Έγραφε επ αυτού η Κάλλας: «Έχω μπουχτίσει με τον εγωκεντρισμό και την αδιαφορία των γονιών μου… Δεν θέλω πια να έχουμε καμία σχέση. Ελπίζω να μην το πάρουν μυρωδιά οι εφημερίδες. Τότε πραγματικά θα μετανιώσω την ώρα και τη στιγμή που έχω γονείς», γράφει σε ένα άλλο γράμμα η σοπράνο.

Η Κάλλας πέθανε το 1977 σε ηλικία 53 ετών. Το ανέκδοτο υλικό ρίχνει επίσης φως σε άγνωστες λεπτομέρειες στα προβλήματα υγείας της που επηρέασαν τις ερμηνείες της τη δεκαετία του ’60 και για την εξάρτησή της από τα φάρμακα. Είχε χάσει πολλές φορές τη φωνή της.

Τη νόμιζαν τρελή

«Βρήκα τον νευρολόγο που την είχε φροντίσει πριν από τον θάνατό της. Η Κάλλας υπέφερε από μία νευρομυϊκή ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50, αλλά οι γιατροί τότε είχαν απορρίψει όσα τους έλεγε, πιστεύοντας πως είναι τρελή», λέει η συγγραφέας.

Και καταλήγει: «Ο θάνατος της Κάλλας υπήρξε μια σπαρακτική ιστορία. Μόνη της στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, στηρίχθηκε στην απόμακρη αδελφή της, τη Τζάκι Κάλλας, και στη φίλη της Βάσω Δεβετζή, για να της δίνουν το ηρεμιστικό της. Η ζωή της ήταν γεμάτη τραγωδίες, αλλά ήθελα να της δώσω τη δική της φωνή».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Θυμάστε την Τζοβάννα Φραγκούλη; Δείτε πώς είναι σήμερα η αγαπημένη ηθοποιός

evosmos

Σοκάρει ο πατέρας του μαθητή που πήδηξε από τις κερκίδες: «Μόνος του έπεσε δεν τον έσπρωξαν. Πήρε αποβολή τον έβαλα τιμωρία…»

evosmos

ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ ΚΑΙ “ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ” ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ!!! Έτσι ο 22χρονος Έλληνας καρατέκα έσωσε την 17χρονη από τους τέσσερις Αιγύπτιους [ΒΙΝΤΕΟ]

evosmos

Leave a Comment