ΚΟΣΜΟΣ

Τι κυρώσεις! Οι γαλλικές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου διπλασιάστηκαν φέτος

Οι αποστολές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γαλλία υπερδιπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με νέες αναλύσεις εμπορικών στοιχείων, σε μια εποχή που η Ευρώπη έχει προσπαθήσει να αποτραβηχτεί από τις αγορές ενέργειας που συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη έχει περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά το φυσικό αέριο εξακολουθεί να επιτρέπεται. Και ενώ οι εταιρείες στη Γαλλία εισάγουν τα περισσότερα, μια ανάλυση διαπίστωσε ότι οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν συνολικά 7% περισσότερο ρωσικό LNG, φυσικό αέριο που έχει ψυχθεί και υγροποιηθεί για ευκολότερη θαλάσσια μεταφορά, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Ο Oleh Savytskyi, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Razom We Stand, η οποία διεξάγει εκστρατείες για αυστηρότερες κυρώσεις στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ότι ο στόχος της ΕΕ να καταργήσει σταδιακά όλα τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027 είναι “τρομακτικά εκτός τροχιάς”. Είπε ότι οι χώρες που αγοράζουν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο σαμποτάρουν την ενεργειακή μετάβαση της ηπείρου και συνεισφέρουν δισεκατομμύρια στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δήλωσαν ότι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα εκτόξευε τους λογαριασμούς ενέργειας και θέρμανσης στα ύψη και ότι οι βιομηχανικοί χρήστες φυσικού αερίου θα υπέφεραν επίσης.

Η ανάλυση προήλθε για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA), ένα αμερικανικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης του κόσμου σε πιο βιώσιμη ενέργεια. Το IEEFA εξέτασε στοιχεία από την Kpler, μια εταιρεία παρακολούθησης της ναυτιλίας, και την ICIS, έναν πάροχο δεδομένων για τα εμπορεύματα, οι οποίες παρείχαν επίσης τη δική τους ανάλυση.

Το ινστιτούτο ανέφερε ότι οι γαλλικές εταιρείες εισήγαγαν σχεδόν 4,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Οι επόμενοι μεγαλύτεροι εισαγωγείς, η Ισπανία και το Βέλγιο, σημείωσαν αύξηση 1% και μείωση 16% αντίστοιχα, ανέφερε το IEEFA.

Η TotalEnergies, ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας που αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγών σε έναν κατάλογο φορτίων μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου που είδε το Associated Press, δήλωσε ότι δεσμεύεται από συμβόλαια που είχαν υπογραφεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας δήλωσε στο AP ότι οι επιθέσεις των ανταρτών Χούτι σε πλοία που κινούνται μέσω της διώρυγας του Σουέζ έχουν αναγκάσει σε αναδιαμόρφωση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου – το φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή δεν μπορεί πλέον να φτάσει εύκολα στην Ευρώπη, ενώ η διαδρομή της Ρωσίας από την Αρκτική δεν έχει επηρεαστεί.

Το υπουργείο σημείωσε ότι η Γαλλία είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου της Ευρώπης για το LNG. Η Γαλλία και η Ισπανία, με επτά ο καθένας, διαθέτουν τους περισσότερους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή που η Γαλλία εισήγαγε περισσότερο ρωσικό LNG, εισήγαγε λιγότερο από άλλους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγκόλα, του Καμερούν, της Αιγύπτου και της Νιγηρίας – ποσό που προσεγγίζει το άλμα του ρωσικού LNG, σύμφωνα με την ανάλυση. Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα δεν επηρέασαν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου καμίας από αυτές τις άλλες χώρες.

Τα στοιχεία τιμολόγησης για το ρωσικό LNG δεν είναι δημόσια. Αλλά συνήθως πωλείται με μικρή έκπτωση επειδή ορισμένοι αγοραστές δεν το θέλουν, δήλωσε ο Jason Feer, παγκόσμιος επικεφαλής επιχειρηματικών πληροφοριών στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Poten and Partners.

Το επιπλέον αέριο δεν χρησιμοποιείται από τα γαλλικά σπίτια ή τη βιομηχανία. Η ζήτηση στη Γαλλία μειώθηκε κατά 9% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με πέρυσι. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Γαλλία μέσω αγωγού προς το Βέλγιο αυξήθηκαν σχεδόν 10% τους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με την Kpler. Δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί πόσο από αυτές τις εξαγωγές ήταν ρωσικό LNG.

“Αυτό που σας λέει είναι ότι οι άνθρωποι βγάζουν χρήματα από αυτό το εμπόριο”, δήλωσε ο Feer.

Το μεγαλύτερο έργο LNG της Ρωσίας βρίσκεται στη χερσόνησο Γιαμάλ στον Αρκτικό Κύκλο, μια κοινοπραξία με την TotalEnergies, η οποία κατέχει το 20%. Βάσει σύμβασης που υπεγράφη το 2018, η TotalEnergies δεσμεύεται να αγοράζει 4 εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου από εκεί ετησίως.

Η TotalEnergies δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεσμεύεται νομικά να τηρήσει τις συμβάσεις της και θα το πράξει “για όσο διάστημα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν το ρωσικό φυσικό αέριο απαραίτητο για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Μόνο αν επιβληθούν νέες κυρώσεις θα μπορούσαν να ανασταλούν οι αγορές, ανέφερε. Η TotalEnergies δήλωσε ότι οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχαν πράγματι μειωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου που μελετήθηκε.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν σημαντικά μεταξύ 2021 και 2023.

Μια προσωρινή αύξηση του όγκου “δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τα επιτεύγματα της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Adalbert Jahnz. “Έχουμε διαφοροποιήσει τις εισαγωγές μας και το μεγαλύτερο μέρος του αναγκαίου φυσικού αερίου παρέχεται από αξιόπιστους εταίρους, όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ”.

Ωστόσο, ο Savytskyi του Razom We Stand κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόσει πλήρες εμπάργκο στο αγαθό. Η TotalEnergies “δεν θα πρέπει να έχει το ελεύθερο να κρατήσει την Ευρώπη δέσμια του ρωσικού φυσικού αερίου”, είπε.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

JP Morgan: «Στις 20 Ιανουαρίου μπορεί να ορκιστούν πρόεδροι των ΗΠΑ και ο Ν.Τραμπ και ο Τ.Μπάιντεν»! – Απίστευτο σενάριο

evosmos

Πώς ξυπνούσαν οι άνθρωποι πριν τα ξυπνητήρια; – Το επάγγελμα που χάθηκε για πάντα

evosmos

ΑΟΖ: Tο Καστελλόριζο και οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου

evosmos

Leave a Comment