Οι Ολυμπιονίκες αποτελούν πηγή θαυμασμού καθώς κάνουν μεγάλες θυσίες στην καθημερινότητα τους, για να εξασφαλίσουν μια θέση στο βάθρο. Ποια είναι όμως η επιβράβευση τους, πέρα από τη τιμή και τη δόξα, που συνοδεύει η κατάκτηση ενός μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων;
Το ελληνικό κράτος προσφέρει από τα υψηλότερα χρηματικά έπαθλα παγκοσμίως στους αθλητές που κατακτούν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνοδευόμενα από μια σειρά προνομίων, αναγνωρίζοντας έτσι την ανώτατη διάκριση που μπορεί να επιτύχει ένας αθλητής.
Οι χρυσοί, ασημένιοι και χάλκινοι Ολυμπιονίκες λαμβάνουν γενναιόδωρα ποσά, ενώ τους παρέχονται και επιπλέον προνόμια ως επιβράβευση για την εξαιρετική τους επίδοση.
Προνόμια που…ζαλίζουν!
Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσφέρει χρηματικά έπαθλα στους αθλητές που κατακτούν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τα ποσά κατανέμονται ως εξής: 90.000 ευρώ για κάθε χρυσό μετάλλιο, 60.000 ευρώ για κάθε ασημένιο (π.χ. ο Απόστολος Χρήστου στα 200 μέτρα ύπτιο) και 50.000 ευρώ για κάθε χάλκινο (π.χ. ο Θεόδωρος Τσελίδης στα 90 κιλά τζούντο, οι Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, οι Κοντού – Φίτσιου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, και ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους).
Επιπλέον, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα ποσό 200.000 ευρώ, το οποίο θα διανεμηθεί στις ομοσπονδίες των αθλημάτων που έφεραν μετάλλια στη χώρα. Οι ομοσπονδίες αυτές θα διαχειριστούν το ποσό σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους.
Δεν συνυπολογίζονται τα ποσά από χορηγίες που μπορεί να έχει εξασφαλίσει κάθε αθλητής. Για παράδειγμα, η Δώρα Γκουντούρα έλαβε πριμ κατάκτησης μεταλλίου από τον δικό της σπόνσορα, παρά τον αποκλεισμό της στα προημιτελικά της ξιφασκίας.
Επιπλέον προνόμια για τους έλληνες Ολυμπιονίκες
Επιπλέον, η κατάκτηση ενός μεταλλίου συνεπάγεται και μια σειρά από προνόμια για τους αθλητές, όπως: διορισμός στον δημόσιο τομέα, απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού, απευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ της επιλογής τους, απευθείας εισαγωγή στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ). Αυτά τα προνόμια παρέχουν στους αθλητές σημαντικές ευκαιρίες και υποστήριξη ως αναγνώριση για τις επιτυχίες τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.