ΕΛΛΑΔΑ

6.000 ανεξερεύνητα στρέμματα, γεμάτα μυστήριο: Το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που δεν έχει πατήσει άνθρωπος εδώ και 500 χρόνια

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Δράμα υπάρχει ένα δάσος, το οποίο είναι από τα πιο παράξενα που υπάρχουν κι αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από το γεγονός ότι εδώ και 500 χρόνια κανείς δεν το έχει αγγίξει.

Μπορεί ν’ ακούγεται απίθανο, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό το γεγονός ότι ένα δάσος στη Δράμα είναι εδώ και 500 χρόνια παρθένο, καθώς δεν το έχει… αγγίξει κανένας άνθρωπος.

Το πιο παράξενο δάσος της Ελλάδας – Είναι παρθένο εδώ και 500 χρόνια

Παρθένο Δάσος Φρακτού, Δράμα. Αποτελεί έναν σπάνιο θησαυρό για τη χώρα μας και από τα ελάχιστα εναπομείναντα παρθένα δάση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι το πιο άγριο δάσος της Ελλάδας το οποίο δεν έχει γίνει καμία ανθρώπινη παρέμβαση, εδώ και 500 χρόνια! Το Παρθένο Δάσος, αποτελεί ένα μέρος του Δάσους του Φρακτού, το οποίο με τη σειρά του είναι μέρος του Δασικού Συμπλέγματος του Φρακτού. Η έκταση του τελευταίου φτάνει τα 119.352 στρέμματα, ενώ η έκταση του Παρθένου Δάσους φτάνει τα 5.892 στρέμματα.

Παρθένο Δάσος Φρακτού: Το πιο παράξενο δάσος της Ελλάδας

Το γεγονός ότι το παρθένο κομμάτι παραμένει αδιατάρακτο από τους ανθρώπους εδώ και αιώνες, έχει ως αποτέλεσμα το δάσος να λειτουργεί σαν ένα εργαστήρι της φύσης, όπου τα δέντρα πεθαίνουν όρθια αφού γεράσουν και στη συνέχεια αποσυντίθενται στο έδαφος, δίνοντας θέση σε έναν νέο κύκλο ζωής.

Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Ζαγκραντένια που σημαίνει το φραγμένο μέρος. Και πράγματι, το δάσος απλώνεται σε μια λεκάνη που είναι φραγμένη από κορυφές στα βόρεια και η μόνη διέξοδος από αυτό είναι στα νότια. Εντοπίζεται στα βορειοανατολικά του νομού Δράμας, πάνω ακριβώς στα σύνορα με τη Βουλγαρία και αποτελεί μέρος μιας ορεινής περιοχής με ψηλότερη κορυφή τη Δελήμποσκα στα 1.953 μέτρα.

Το σκηνικό εδώ, είναι άγριο και σίγουρα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία ολόκληρης της Ευρώπης. Εξάλλου, έχει κατατεθεί ο φάκελος για την ένταξή του στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ήδη, το Παρθένο Δάσος του Φρακτού έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, από το 1980, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας, ενώ στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης, όπου δεν επιτρέπεται καμιά ανθρώπινη δραστηριότητα, παρά μόνο η επιστημονική έρευνα και κάποιες δράσεις διαχείρισης για τη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής.

Εδώ, βρίσκεται και η Χαράδρα του Αγριόγιδου, που αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο για τα αγριόγιδα, αλλά και οι όμορφοι καταρράκτες του Αχλαδορέματος. Επίσης, είναι το νοτιότερο σημείο στην Ευρώπη όπου συναντάμε ερυθρελάτη, το νορβηγικό έλατο, το οποίο σχηματίζει μεγάλα δάση στη Βόρεια Ευρώπη. Το πλήθος, η πυκνότητα και το ύψος των δέντρων, τα πολλά τρεχούμενα νερά, τα ιδιαίτερα άνθη, όπως ο κρίνος της Ροδόπης καθώς και η παρουσία αρκούδων, κόκκινων ελαφιών και αρπακτικών πουλιών συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό του.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει είδη όπως, ο μεγαλόπρεπος αγριόκουρκος, η σπάνια δασόκοτα, η σπουργιτόγλαυκα, ο καρυοθραύστης και ο αιγωλιός, ενώ από τα αρπακτικά ζουν μεταξύ άλλων, χρυσαετοί και σταυραετοί. Στα δάση της περιοχής είναι μόνιμη και η παρουσία της αρκούδας, ενώ υπάρχουν και αρκετοί λύκοι. Στη συνοριογραμμή βρίσκεται ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός κόκκινων ελαφιών που ζουν στη χώρα μας, ενώ στα βράχια και τις ορθοπλαγιές βρίσκουν καταφύγιο πολλά αγριόγιδα.

Και δεν σταματάμε εδώ, αφού το Παρθένο Δάσος αποτελεί το σπίτι για τα ζαρκάδια που απαντώνται σε πυκνούς πληθυσμούς, αλλά και για αγριόγατους, αγριόχοιρους, βίδρες, δασομυωξούς, σκίουρους και πολλά είδη νυχτερίδων. Η πρόσβαση στην καρδιά του παρθένου κομματιού είναι απαγορευμένη, καθώς βρίσκεται υπό καθεστώς απόλυτης προστασίας. Μπορείτε, όμως, να βρεθείτε μέχρι τις παρυφές του, μέσα από τα προστατευμένα μονοπάτια που υπάρχουν στην περιοχή.

Η περιοχή για να την προσεγγίσει κανείς, είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτη. Ωστόσο, μπορείτε αν την επισκεφτείτε, να διανυκτερεύσετε εκεί και συγκεκριμένα στο δασικό εργοτάξιο των υλοτόμων με τις ξύλινες καλύβες, κατόπιν πάντα επικοινωνίας με το δασαρχείο, αφού είναι πάντα περιορισμένος ο αριθμός των επισκεπτών και για συγκεκριμένες περιόδους. Στο εργοτάξιο μένει και ο φύλακας από το δασαρχείο Δράμας.

Συνήθως, το δάσος επισκέπτονται οι φυσιολάτρες και οι πεζοπόροι απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν μία μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μεγαλείο της φύσης. Με αφετηρία το δασικό εργοτάξιο, η γνωριμία με το δάσος Φρακτού μπορεί να γίνει με τρεις διαδρομές: προς το Παρθένο Δάσος, προς τη θέση «Βιλαώρα» και προς τους καταρράκτες – Αχλαδοχώρι. Στο δάσος Φρακτού, που αποτελεί τον «προθάλαμο» για το Παρθένο Δάσος, υπάρχουν υποστηρικτικές υποδομές, όπως το Κέντρο Επισκεπτών Φρακτού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για το Παρθένο Δάσος, τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής, να περιεργαστεί εκθέματα αλλά και να χρησιμοποιήσει το μόνιμα εγκατεστημένο τηλεσκόπιο για να θαυμάσει τους εντυπωσιακούς καταρράκτες.

Το δάσος Φρακτού απέχει από την Αθήνα 715 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 192 χλμ και από τη Δράμα, περίπου 90 χλμ. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Παρανεστίου και για να φτάσει κανείς εκεί, θα πρέπει να κατευθυνθεί προς το χωριό Παρανέστι και στη συνέχεια να ακολουθήσει τις ταμπέλες. Ένα μέρος της διαδρομής γίνεται σε χωματόδρομο.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Στο μικροσκόπιο συστηματικών ελέγχων η Λευκάδα μετά από καταγγελίες(ΒΙΝΤΕΟ)

evosmos

Από τύχη ζούμε! Αμαξοστοιχία “τράκαρε” με δέντρο! – Ενας τραυματίας

evosmos

«Κλαίει» κι η Παναγιά στην Αχαΐα: Νεκρό βρέφος μόλις 30 ημερών, έτσι έγινε η τραγωδιά – Θρήνος στο Καραμανδάνειο

evosmos

Leave a Comment