Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις, ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα. Άλλοι, είναι πεπεισμένοι ότι τα smartphones θα ακολουθήσουν τα βήματα του αμιάντου και του καπνού. Πράγματα που πιστεύαμε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνα, αλλά για χρόνια δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι ήταν επιβλαβή.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων και συγκεκριμένα την ακτινοβολία που εκπέμπουν, με τον καρκίνο του εγκεφάλου, τους όγκους και αναπαραγωγικά προβλήματα. Παρά τις ανησυχίες των ειδικών, όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να πετάξουμε το τηλέφωνό μας στα σκουπίδια. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μα φυσικά να πάρουμε ορισμένες απλές προφυλάξεις για την καλύτερη χρήση τους.
Στην τσέπη
Το να κρατάς το τηλέφωνό σου στην τσέπη σου μπορεί να φαίνεται λογικό, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να κάνεις περισσότερο κακό, παρά καλό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ίσως το χειρότερο μέρος για να αφήνεις το κινητό σου. Όταν τα κινητά είναι ενεργοποιημένα, συνδεδεμένα σε ασύρματο δίκτυο και τοποθετημένα σε μια τσέπη, η ακτινοβολία τους είναι 2 έως 7 φορές υψηλότερη, από ό,τι αν ήταν τοποθετημένα σε μια τσάντα ή μια θήκη.
Οι ειδικοί επισημαίνουν τη συσχέτιση μεταξύ της ακτινοβολίας από ένα κινητό τηλέφωνο και της ανάπτυξης όγκου. Επιπλέον, η ακτινοβολία μπορεί να αλλάξει τη δομή του DNA και να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα. Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διαπίστωσε επίσης, ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι καρκινογόνος παράγοντας. Το να χαζεύεις με τις ώρες, μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως ισχιαλγία, πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, ακόμα και ρυτίδες.
Στο κρεβάτι ή κάτω από το μαξιλάρι
Το να κοιμάσαι με το κινητό «αγκαλιά» είναι κακή ιδέα για διάφορους λόγους. Πρώτον, το να κρατάς το τηλέφωνό σου κάτω από το μαξιλάρι, θα μπορούσε να δημιουργήσει θερμότητα και πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς, ειδικά εάν φορτίζει ή έχει κάποιο ελάττωμα.
Είναι επίσης γνωστό ότι το φως LED από τις οθόνες των τηλεφώνων μπορεί να διαταράξει την παραγωγή μελατονίνης και τους κιρκάδιους ρυθμούς, βλάπτοντας την ποιότητα του ύπνου σου. Και, φυσικά, υπάρχει επίσης ακτινοβολία που πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη. Οι ποσότητες ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, είναι οι ίδιες με αυτές που εκπέμπονται από τα μικροκύματα. Υπάρχει επίσης ανησυχία για την ασφάλεια της χρήσης κινητού τηλεφώνου σε σχέση με τον καρκίνο και τους όγκους του εγκεφάλου, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Στην πρίζα
Το να αφήνεις το κινητό σου με τις ώρες στην πρίζα, ακόμα και όταν είναι πλήρως φορτισμένο, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ίδια την μπαταρία. Δεν είναι ότι το τηλέφωνο «υπερφορτώνεται» με ρεύμα. Αλλά η συσσώρευση θερμότητας, από το να στοιβάζεις πράγματα πάνω του ή να το κρατάς κάτω από το μαξιλάρι, αυξάνει τη θερμοκρασία στη συσκευή και καταστρέφει την μπαταρία.
Μην τοποθετείς το κινητό κοντά στο πρόσωπό σου
Κρατώντας το τηλέφωνο κοντά στο πρόσωπο σου, τα βακτήρια μεταφέρονται από και προς αυτό, κάνοντας και το δέρμα και το κινητό πιο βρώμικα. Αυτός ο συνδυασμός, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ακμή, ερεθισμούς του δέρματος, ακόμη και ρυτίδες. Δοκίμασε ακουστικά ή bluetooth handsfree για να κρατήσεις την επιφάνεια του τηλεφώνου σε ασφαλή απόσταση από το πρόσωπό σου.
Στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου
Οι ακραίες θερμοκρασίες είναι οι χειρότερες συνθήκες για το κινητό σου. Επομένως, η διατήρηση της συσκευής στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, τους πιο ζεστούς ή κρύους μήνες της χρονιάς, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Σύμφωνα με το Time, η υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει από απώλεια δεδομένων, έως καταστροφή της μπαταρίας. Ο κρύος καιρός δημιουργεί εξίσου πολλά προβλήματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, πολλά smartphones κλείνουν, παρουσιάζουν προβλήματα οθόνης, μειωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και σε σπάνιες περιπτώσεις θραύση της οθόνης.
Μην αφήνεις το κινητό σου οπουδήποτε μέσα στο μπάνιο
Αν και τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν αναμφισβήτητα να είναι οι νέες εφημερίδες, δεν είναι καλή ιδέα να παίρνεις το κινητό σου στο μπάνιο. Ακόμα κι αν κρατάς τη συσκευή σου σε πάγκο ή μακριά από την τουαλέτα, θα μπορούσε να «φορτώσει» βακτήρια ή ιούς, σύμφωνα με σχετική μελέτη. «Η ανίχνευση βακτηρίων και ιών στις επιφάνειες του μπάνιου μετά τη χρήση του, έδειξε ότι παραμένουν στον αέρα για αρκετό καιρό ώστε να εγκαθίστανται σε επιφάνειες σε όλο το μπάνιο», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.