ΕΛΛΑΔΑ

Αντ/γος ε.α. Στ.Κουτρής: «Αν τολμήσει η Τουρκία να μας εμπλέξει σε πόλεμο θα έχει μια έκπληξη που δεν θα την πιστεύει»

Διαδικτυακή συζήτηση με την επικοινωνιακή χορηγία του pronews.gr διοργάνωσε η Αmerican Hellenic Educational Progressive Association- AHEPA H41 σε συνεργασία με Mediterranean Council & Forum MEDCF (medcf.org), την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και με θέμα «1919-1940 Ιστορικά Διδάγματα».

Συζήτησαν ζωντανά, Δρ. Σωκράτης Δεληβογιατζής Δρ . Σωκράτης Δεληβογιατζής Καθηγητής Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Α.Π.Θ, Δρ. Ιωάννα Μάστορα Καθηγήτρια και Συγγραφέας, Αντγος ε.α. Σταύρος Κούτρης Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).

Συντόνισε η κ. Αθηνά Καραπάλη Πτυχιούχος Επιστημών Προσχολικής Ηλικίας και Εκπαίδευσης ΑΠΘ. Την συζήτηση προλόγισε και σχολίασε ο Ανδρέας Ζαπουνίδης Σύμβουλος Ασφαλείας & Community Liaison Consultant Energy and Defence Industry-Συγγραφέας και Πρόεδρος του τμήματος ΑΗΕΡΑ HJ41 Καλαμαριάς.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Σταύρος Κουτρής σε μια εκ βαθέων ανάλυση των διαδαγμάτων της εποχής επισήμανε σε σχέση με το σήμερα «…σε σχέση με τις άλλες συμμαχικές χώρες εμείς γιορτάζουμε την έναρξη του παγκόσμιου πολέμου για την Ελλάδα ενώ οι άλλες χώρες τη λήξη του…κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου έχουμε προσπάθειες να δούνε το στρατιωτικό πρόβλημα της Ελλάδας…μετά το 1936 και 1937 έχουμε μια εξαιρετική εκτίμηση του Ιωάννη Μεταξά ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Βουλγαρία και ξεκινάει μια σοβαρή προπαρασκεύη, Εθνική για την εκτίμηση που βλέπει ο Μεταξάς και έχει όλους τους τομείς και της ψυχολογικής κατάστασης του λαού… Το 1912 έχουμε μια επιθετική προπαρασκεύη το 1940 μια αμυντική προπαρασκευή… Είμαι σίγουρος ότι αν τολμήσει σήμερα η Τουρκία να μας εμπλέξει σε μια πολεμική προσπάθεια θα έχει μια έκπληξη που δεν θα την πιστεύει».

Από την φιλοσοφική πλευρά του θέματος ο Δρ. Φιλοσοφίας Σωκράτης Δεληβογιατζής εστίασε «…Αναγκαιότητα-τυχαιότητα- απόφαση… ο Οδυσσέας μύτις και το virtu του Μακιαβέλι…¨ έννοιες και θεωρίες που μας έρχονται από πολύ μακριά και ακόμη ορίζουν τη φύση του ηγέτη…¨…στοιχεία νοητικής, ικανότητας, συναισθηματικής και βέβαια σωματικής. Ήδη στον Αριστοτέλη εκτός από την σωφροσύνη τη φρόνηση και τη δικαιοσύνη το τέταρτο στοιχείο ενός ηγέτη είναι η ανδρεία, το πράγμα δεν αφήνεται στη μοναξιά του. Αν ένα από τα παραπάνω λείπουν σε επίπεδο ηγέτη το πράγμα χωλένει».

Η Δρ. Μάστορα αναφέρθηκε κυρίως στο πολιτιστικό επίπεδο της εποχής «…υπήρχε ένα πολύ υψηλό υπόβαθρο… μετά την μικρασιατική καταστροφή…γράφονται εξαιρετικά έργα, ο Ελύτης. Εμπερικός Εγγονόπουλος, Τσαρούχης ο Θεοτοκάς έδωσε ρουσφέτι για να πάει στον πόλεμο… η Σοφία Βέμπο ήταν και ευεργέτης της Ελλάδας, έδωσε 20.000 λίρες στο πολεμικό μας ναυτικό με την έναρξη του πολέμου εμψυχώνει τους στρατιώτες στο μέτωπο…οι γελοιογραφίες τις εποχές…όλος ο Ελληνικός λαός είχε συστρατευθεί».

Ο Ανδρέας Ζαπουνίδης σχολίασε «…ο λαός της εποχής του 1912 διψούσε για ελευθερία και η ηγεσία του τότε εξαργύρωσε την λαϊκή επιταγή στα πεδία των μαχών, το ίδιο έπραξε και ο Ιωάννης Μεταξάς, σε μερικές μόνο στιγμές αυτοί οι ηγέτες έζησαν χιλιάδες ζωές».

Δείτε όλη τη συζήτηση στους παρακάτω συνδέσμους:

Στο youtube

Facebook

Χορηγός ζεύξης και προβολής στο διαδίκτυο LIOKOY COPY SHOP 26ης Οκτωβρίου 18 Θεσσαλονίκη.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση – Η 40χρονη προσπάθησε να αμυνθεί στις 15 μαχαιριές

evosmos

Δείτε την πρώτη ανάρτηση του Λευτέρη Πετρούνια μετά το χρυσό: «Οι δοκιμασίες που πέρασα μ’ έκαναν άτρωτο»

evosmos

Εύβοια: Ποινή φυλάκισης 12 ετών στον δάσκαλο που αποπλανούσε μαθήτρια στην Ερέτρια

evosmos

Leave a Comment