Ζούμε πρωτοφανείς εποχές και σιγά σιγά αποκαλύπτονται αυτά που θα επιβληθούν με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός, για να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και να αποκαλύψει οικονομικά «εγκλήματα» και απάτες, θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί… ρομπότ για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και η χρηματοδότηση θα γίνει με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Φυσικά πρόκειται για απαίτηση των Γερμανών.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 32 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.
Μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης οι αρχές θα μπορούν να εντοπίζουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς.
Οι γαλλικές φορολογικές αρχές ανέπτυξαν το 2018 αντίστοιχο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δηλαδή ένα σύστημα εξόρυξης δεδομένων, και αξιολόγησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά.
Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοσθεί στο σύνολο της φορολογίας καθώς θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στο φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, σε δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κ.λ.π.
Στο προσχέδιο του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός του ΕΝΦΙΑ, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis αλλά και μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών ΦΠΑ.
Μειώσεις φόρων απευθείας το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει. Εάν όμως τα σχέδια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και καταπολέμησης του λαθρεμπορίου- φοροδιαφυγής αποδώσουν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περιθώρια μείωσης των επιβαρύνσεων.
Στο πεδίο της φορολογίας το σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει δράσεις όπως:
Η πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας.
Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος φορολογίας της ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) που καθιστά πιο ρεαλιστικές τις τιμές ζώνης ανά γεωγραφική περιοχή με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ευθυγράμμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας με τις αξίες της αγοράς.
Ένα νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνός, αλκοόλ και ενέργεια).
Η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων και κινήτρων για περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Η εφαρμογή μιας ψηφιακής και αυτόματης διαδικασίας ηλεκτρονικής επιστροφής ΦΠΑ.
Η καθιέρωση των ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίες θα συνδέονται on-line με τις φορολογικές αρχές
Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στο σχεδιασμό φορολογικών ελέγχων.