Από την 1 Ιανουαρίου η Βρετανία έχει βρεθεί εκτός ΕΕ και πλέον έχοντας ανακτήσει την εθνικής της ανεξαρτησία επιβάλλει το εθνικό δίκαιο έναντι τρίτων ακόμα και με τα όπλα καθώς την πρώτη ημέρα του Brexit κινητοποιήθηκε το Βασιλικό Ναυτικό με σκοπό να υπερασπιστεί τα βρετανικά συμφέροντα χωρίς δεσμεύσεις.
Έτσι το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό έστειλε 4 πολεμικά πλοία στη Μάγχη προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι όροι που προβλέπει η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, όσον αφορά την αλιεία στα νερά της χώρας τη μετα-Brexit εποχή, σύμφωνα με την Daily Mail.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μερικές ώρες προτού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, τα τέσσερα πλοία, εξοπλισμένα με πυροβόλα (μικρού διαμετρήματος) και πολυβόλα, αναχώρησαν από το Πόρτσμουθ με αποστολή να παρεμποδίσουν οποιαδήποτε απόπειρα παράνομου ψαρέματος στα βρετανικά νερά.
Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του Ναυτικού, Ναύαρχο Άλαν Γουεστ, η απόφαση να αποσταλούν πλοία στη Μάγχη ήταν μια «ενέργεια αποτροπής» και πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά τον έλεγχο των νερών του.
Επικαλούμενη πηγή από το υπουργείο Άμυνας, η Sun μεταδίδει ότι το σχέδιο είναι δυο από τα σκάφη να πραγματοποιούν περιπολίες στα νερά, και να εναλλάσσονται ανά τακτά διαστήματα με τα δύο που θα είναι αγκυροβολημένα στο Λιμάνι.
«Ωστόσο για την πρώτη ημέρα του Brexit ήθελαν να βρίσκονται και τα τέσσερα πολεμικά πλοία στη θάλασσα, ως ένδειξη αποφασιστικότητας», σημειώνει η πηγή.
Εκπρόσωπος από το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε στην Daily Mail ότι τα τέσσερα πλοία αναχώρησαν από το Πόρτσμουθ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο πλαίσιο «δραστηριότητας ρουτίνας».
Υπό τους όρους της εμπορικής συμφωνίας του Brexit, σκάφη από τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη μπορούν ακόμα να ψαρεύουν στα βρετανικά νερά για μια μεταβατική περίοδο πεντέμισι ετών, όμως θα πρέπει να παραδίδουν το ένα τέταρτο της επιτρεπόμενης ψαριάς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχαν διατυπωθεί φόβοι ότι τυχόν ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στην περιοχή θα ξυπνούσε μνήμες από τους “Πολέμους του Μπακαλιάρου” της δεκαετίας του 70, επεισόδια κατά τα οποία το Βασιλικό Ναυτικό χρειάστηκε να παρέμβει για να σταματήσει ισλανδικά σκάφη από το να παρενοχλούν βρετανικές τράτες», γράφει η Daily Mail.
Μ.Τζόνσον: «Βλέπουμε ένα παγκόσμιο μέλλον για μας»
«Βλέπουμε ένα παγκόσμιο μέλλον για μας», δήλωσε ο Τζόνσον, ο οποίος κέρδισε την εξουσία το 2019 και, παρά τα εμπόδια, συνήψε μια συμφωνία διαζυγίου για το Brexit και μια εμπορική συμφωνία, ενώ στις εκλογές του 2019 συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του Συντηρητικού Κόμματος από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Το Brexit είναι η διαφυγή από ένα καταδικασμένο ευρωπαϊκό σχέδιο, στο οποίο κυριαρχούν οι Γερμανοί και το οποίο έχει μείνει πολύ πίσω από τις κορυφαίες δυνάμεις στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Το HMS Trent, αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, ηγείται της αποστολής, και συνοδεύεται από τα HMS Tamar, HMS Tyne και HMS Mersey. Σύμφωνα με τη Sun, στην Μάγχη βρίσκεται όμως αυτή τη στιγμή και το HMS Severn στο πλαίσιο άσκησης.
To HMS Trent σε παλαιότερο βίντεο:
Τις τελευταίες ημέρες του περασμένου έτους είχε διαρρεύσει, σύμφωνα με την Daily Mail, ότι πολεμικά σκάφη θα αποστέλλονταν στην περιοχή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν εντάσεις που μπορεί να ξεσπούσαν στην περιοχή, στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.
Τελικά, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε κάποιο συμβιβασμό, τα σκάφη αναχώρησαν όπως ήταν προγραμματισμένο από το Πόρτσμουθ στο τέλος του 2020.