ΥΓΕΙΑ

Self test: Τι σημαίνει όταν το αποτέλεσμα δείχνει μια αχνή γραμμή

Η εμφάνιση της νέας πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, που τείνει να εξελιχθεί σε ένα νέο μείζον πανδημικό κύμα παγκοσμίως, έχει αυξήσει εκ των πραγμάτων τις ανάγκες για διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (τεστ). Το ερώτημα πολλών ανθρώπων είναι κατά πόσο τα γρήγορα τεστ (rapid) ή αλλιώς “τεστ πλευρικής ροής” (Lateral Flow Tests-LFT) “πιάνουν” την Όμικρον, ιδίως ενόψει και των εορταστικών συναθροίσεων.
Η σύντομη απάντηση είναι ότι και στην περίπτωση της νέας παραλλαγής τα γρήγορα τεστ είναι αρκετά καλά, αλλά με τις ίδιες αδυναμίες που είχαν εμφανίσει απέναντι στη Δέλτα και στις προηγούμενες παραλλαγές. Συνεπώς, δεν είναι σπάνια τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα τους, άρα συχνά είναι αναγκαίος ο επανέλεγχος με ένα νέο γρήγορο τεστ ή, ακόμη καλύτερα, με ένα μοριακό τεστ PCR (Polymerase Chain Reaction).

Τι ισχύει αν εμφανιστεί αχνή γραμμή
Πολύ συχνά αρκετοί αναφέρουν οτι η γραμμή που βγαίνει ως αποτέλεσμα είναι υπερβολικά αχνή και ίσα που φαίνεται.

Αυτό μαρτυρά ότι η πρωτεΐνη του κορονοϊού είναι παρούσα στο σώμα. Τα θετικά τεστ πλευρικής ροής μπορεί να δείξουν μια υπερβολικά αχνή γραμμή, κάτι που μερικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται εσφαλμένα ως αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ.

Συνήθως μάλιστα η αχνή γραμμή τείνει να εμφανίζεται τις πρώτες ημέρες της ύπαρξης του ιού στον οργανισμό μας ΄και όταν το ιικό φορτίο είναι χαμηλό. Σε κάποιους παραμένει αχνή και μετά από αρκετά τεστ ενώ σε άλλους μετά την επανάληψη του τεστ συνήθως η γραμμή γίνεται πιο έντονη που μαρτυρά οτι το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων self test
ΘΕΤΙΚΟ: Εμφανίζονται δύο κόκκινες γραμμές. Μία κόκκινη γραμμή εμφανίζεται στην περιοχή ελέγχου (C) και μία γραμμή στην περιοχή δοκιμής (T). Θετικό ακόμα και αν η δεύτερη γραμμή είναι αχνή

ΑΡΝΗΤΙΚΟ: Μόνο μία κόκκινη γραμμή εμφανίζεται στην περιοχή ελέγχου (C) και καμία γραμμή στην περιοχή δοκιμής (T).

ΑΚΥΡΟ: Δεν εμφανίζεται καμία κόκκινη γραμμή στην περιοχή ελέγχου (C). Το τεστ είναι άκυρο έστω κι αν υπάρχει γραμμή στην περιοχή δοκιμής (T). Οι πιθανοί λόγοι αποτυχίας είναι η ανεπαρκής ποσότητα δείγματος ή λανθασμένες διαδικαστικές τεχνικές. Ελέγξτε τη διαδικασία δοκιμής και επαναλάβετε το τεστ χρησιμοποιώντας μια νέα συσκευή δοκιμής.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κορωνοϊός: Ένα βήμα πριν το σκληρό «lockdown» Αχαΐα, Ρέθυμνο και Εύβοια – Στο «κόκκινο» και η Θεσσαλονίκη

evosmos

Νεκροί από κορωνοϊό: Στα 282 τα θύματα – Πέθαναν δύο ηλικιωμένοι από γηροκομεία – Συναγερμός για τις κλειστές δομές

evosmos

Κορωνοϊός: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές με Covid-19 στα νοσοκομεία μέσα σε 15 μέρες

evosmos

Leave a Comment