ΥΓΕΙΑ

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει το λιβάνι για την υγεία

Μπορεί το λιβάνι να είναι γνωστό περισσότερο από την εκκλησία και από… τα δώρα των τριών μάγων στο θείο βρέφος, όμως, φαίνεται ότι… διαθέτει ξεχωριστές θεραπευτικές ιδιότητες.

Παραδοσιακά το λιβάνι έχει χρησιμοποιηθεί τοπικά, ως συμπλήρωμα διατροφής και σε εισπνεόμενη μορφή, για τις ευεργετικές ιδιότητες του στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών νοσημάτων, όπως η νόσος του Crohn.

Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν ανακαλύψει περισσότερα οφέλη υγείας του λιβανιού, ενώ υπάρχουν αναφορές και για οφέλη, που θεωρούνται ακόμη αμφισβητήσιμα, καθώς δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επιστημονικά δεδομένα.

Βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Ορισμένες ενώσεις που περιέχει το λιβάνι, όπως τα τερπένια, παρουσιάζουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις, που προκαλεί η αρθρίτιδα.

Συγκεκριμένα, η λήψη εκχυλίσματος λιβανιού έδειξε σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση των συμπτωμάτων (πόνος, δυσκαμψία) της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του λιβανιού έχουν φανεί επίσης ευεργετικές στη μείωση της φλεγμονής στο γαστρεντερικό σύστημα και εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του. Συγκεκριμένα, η λήψη συμπληρώματος διατροφής και εκχυλίσματος λιβανιού, σύμφωνα με μελέτες, βελτίωσαν σημαντικά τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και της ελκώδους κολίτιδας, αντίστοιχα.

Ανακουφίζει από το άσθμα

Το λιβάνι έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία του άσθματος και της βρογχίτιδας.

Μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική αυτή δράση, αποκαλύπτοντας πως ορισμένες ενώσεις του λιβανιού έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν την παραγωγή λευκοτριενίων, τα οποία συστέλλουν τους βρογχικούς μύες σε άτομα με άσθμα. Επιπλέον, το λιβάνι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και υπερπαραγωγή βλέννας στα άτομα αυτά.

Διατηρεί την καλή στοματική υγιεινή

Τα βοσβελικά οξέα του λιβανιού παρουσιάζουν ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής, πρόληψη και θεραπεία ορισμένων λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας, όπως η ουλίτιδα.

Παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες

Σύμφωνα με in vitro μελέτες, τα βοσβελικά οξέα, που περιέχει το λιβάνι, μπορεί να συμβάλουν στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων καρκινικών κυττάρων και περιορισμό της εξάπλωσης του καρκίνου. Ευεργετικά αποτελέσματα in vitro έχουν παρατηρηθεί ενάντια σε καρκινικά κύτταρα του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος, του δέρματος και του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, φαίνεται πως το λιβάνι μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ανεπιθύμητων παρενεργειών που προκύπτουν από θεραπείες του καρκίνου.

Ποια επιπλέον οφέλη υγείας μπορεί να έχει το λιβάνι;

Σε αντίθεση με τα παραπάνω επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη υγείας του λιβανιού, υπάρχουν ορισμένες ευεργετικές ιδιότητές του που έχουν αναφερθεί, αλλά δεν έχουν επαληθευτεί από επιστημονικά δεδομένα. Αυτές είναι οι εξής:

-Πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη
-Μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης
-Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων
-Προστασία του δέρματος
-Βελτίωση της μνήμης
-Ισορρόπηση ορμονών και ανακούφιση από συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
-Ενίσχυση της γονιμότητας

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση του λιβανιού;

Το λιβάνι θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους και οι μόνες ανεπιθύμητες παρενέργειες, που έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια μελετών, είναι η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και η ναυτία.

Η χρήση λιβανιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της προσπάθειας σύλληψης πρέπει να αποφεύγεται, καθώς σύμφωνα με μερικές μελέτες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής του εμβρύου.

Τέλος, το λιβάνι μπορεί να αλληλοεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όποτε απαιτείται επικοινωνία με το γιατρό πριν τη χρήση του από άτομα που λαμβάνουν τέτοια φαρμακευτική αγωγή.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κορωνοϊός: Καραντίνα… light στην Αττική – Παντού μάσκες στην εστίαση ακόμα και σε restaurant και ταβέρνες!

evosmos

ΤΟ ΞΕΣΤΟΜΙΣΕ ο Πλεύρης: «Οι πιθανότητες είναι συντριπτικές ότι θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο σίγουρα για τον γενικό πληθυσμό και τις ευάλωτες ομάδες»

evosmos

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα (Pelagia Noctiluca)

evosmos

Leave a Comment