ΥΓΕΙΑ

Τριχόπτωση: Αυτοί είναι οι βασικές αιτίες αραίωσης των μαλλιών

Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως ενώ είναι φυσιολογικό να χάνουμε μεταξύ 50 και 100 μεμονωμένες τρίχες την ημέρα, η υπερβολική τριχόπτωση επηρεάζει το 50% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Για πολλές από εμάς, τα μαλλιά μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην αυτοπεποίθησή μας, και η αραίωση, αποβολή ή το σπάσιμο των μαλλιών μπορεί να έχει αρκετά μεγάλο αντίκτυπο στην αυτοεικόνα μας και τη ψυχολογία μας.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλές περιπτώσεις τριχόπτωσης είναι προσωρινές και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόλις εντοπιστεί η αιτία.

Ως μέλος του Ινστιτούτου Τριχολόγων και πρώην πρόεδρος του οργανισμού, η ειδικός Eva Proudman εργάζεται ως σύμβουλος τριχολόγος εδώ και 20 χρόνια και αξιολογεί καθημερινά ασθενείς.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την τριχόπτωση, από τη γενική υγεία μέχρι τη φαρμακευτική αγωγή, τη διατροφή και τα επίπεδα στρες. Οι περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται από 4 έως 9 μήνες θεραπείας για να αντιμετωπιστούν».

Βασικές αιτίες αραίωσης των μαλλιών

Στρες

Είναι ευρέως γνωστό πως ανεξαρτήτως ηλικίας, το στρες και το άγχος μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στα μαλλιά σας.

Όπως αναφέρει η Eva: «Όταν το στρες είναι υψηλό, παράγετε περισσότερη κορτιζόλη, η οποία επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ο θύλακας της τρίχας θεωρείται μη απαραίτητο κύτταρο, επομένως όταν το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση στρες, οι ανάγκες του μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα».

Τα μαλλιά τείνουν να αντιδρούν 3-4 μήνες μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός, ενώ το πλήγμα στο ανοσοποιητικό σύστημα θα διαρκέσει για 4-6 μήνες και στη συνέχεια, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά θα ξαναφυτρώσουν.

Η έλλειψη ύπνου είναι επίσης βασικός παράγοντας για την αποβολή και την απώλεια μαλλιών. Η Eva συμβουλεύει να επιλέξετε ένα χόμπι που θα σας χαλαρώσει σωματικά και ψυχικά, είτε πηγαίνοντας μια βόλτα, είτε κάνοντας διαλογισμό, είτε κηπουρική, είτε ακούγοντας μουσική.

«Υπάρχουν επίσης φυσικές θεραπείες, όπως η θεανίνη & το βάλσαμο λεμονιού, που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους αν θέλετε να αποφύγετε βαριά φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά», συμπληρώνει η ίδια.Οι τρόποι αντιμετώπισης ανάλογα την ηλικία

Διατροφή

Όπως επισημαίνει η Eva: «το χρόνιο άγχος μπορεί εύκολα να επηρεάσει τη διατροφή σας, καθώς σας ωθεί είτε να τρώτε ‘ψυχολογικά’ καταναλώνοντας υπερβολικούς υδατάνθρακες και λιπαρές τροφές, είτε να μειώνετε ριζικά την πρόσληψη τροφής συνολικά».

«Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία των μαλλιών. Η διαλείπουσα νηστεία και η δίαιτα του Κέιμπριτζ έχουν δημιουργήσει σε πολλούς ανθρώπους έλλειψη πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών» σημειώνει η ειδικός.

Προκειμένου να εξασφαλίσετε την υγιή ανάπτυξη των τριχών σας συνιστά να περιλαμβάνετε πολλές άπαχες πρωτεΐνες στη διατροφή σας, όπως κοτόπουλο, ψάρι και αυγά, και προσθέστε σπόρους chia, ηλίανθου ή σησαμιού στο κουάκερ σας ή σε μια σαλάτα για επιπλέον ώθηση.

«Η καλύτερη διατροφή είναι μια ισορροπημένη διατροφή που μπορείτε να διατηρήσετε. Εκτός από την πρωτεΐνη και μια μικρή μερίδα υδατανθράκων, καταναλώστε φρούτα και λαχανικά, καθώς και καλά λιπαρά, όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, και μειώστε την ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι» προτείνει η διατροφολόγος.

Τοκετός

Σύμφωνα με την κ. Proudman, «οι περισσότερες γυναίκες έχουν πολύ δυνατά μαλλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων προσθέτουν λάμψη και στιλπνότητα. Μετά τον τοκετό ωστόσο, τα επίπεδα αυτά πέφτουν. Μπορεί να είχατε μία δύσκολη γέννα με μεγάλη απώλεια αίματος ή να αντιμετωπίζετε έλλειψη ύπνου, αυξημένο στρες και εξάντληση».

Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων και η εξισορρόπηση του ύπνου, όσο είναι δυνατόν, θα βοηθήσει. Η βραχυπρόθεσμη τριχόπτωση τείνει να διορθώνεται σε διάστημα έξι έως εννέα μηνών μετά τον τοκετό.

«Μόλις επανέλθουμε στα κανονικά επίπεδα βιταμινών μας, η ανάπτυξη των μαλλιών βελτιώνεται. Εάν η τριχόπτωση διαρκεί περισσότερο από εννέα μήνες μετά τον τοκετό, θα σας συνιστούσα να επισκεφθείτε έναν ειδικό».

Εμμηνόπαυση

Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης. «Κάποιες γυναίκες παρατηρούν αύξηση βάρους και αλλάζουν αμέσως τη διατροφή τους, χάνοντας πρωτεΐνες- και συχνά η ηλικία της εμμηνόπαυσης συμπίπτει με την έναρξη της τριχόπτωσης γυναικείου τύπου, η οποία είναι κληρονομική, οπότε βλέπετε ένα διπλό αποτέλεσμα», διευκρινίζει η Eva.

«Τα οιστρογόνα πέφτουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ωστόσο οι ασθενείς δεν πρέπει να ανησυχούν: ένας τριχολόγος μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των αιτιών της εμμηνόπαυσης αλλά και των κληρονομικών αιτιών τριχόπτωσης, οπότε ποτέ δεν είναι πολύ αργά – έχω αντιμετωπίσει γυναίκες στα 50, 60 και 70 τους χρόνια με μεγάλη επιτυχία» δηλώνει η ίδια, δίνοντας ελπίδα.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Νέα έρευνα: Ο αχινός της Μαύρης Θάλασσας καταπολεμάει την αθηροσκλήρωση;

evosmos

Γιατί πρέπει να τρώμε μπάμιες το καλοκαίρι

evosmos

Αυτά είναι τα καλύτερα ψάρια που μπορείτε να καταναλώνετε

evosmos

Leave a Comment