Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού Γενικού Επιτελείου, στις 17-21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση στην περιοχή Στεφανοβικείου του Βόλου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
Στην κοινή άσκηση, στην οποία συμμετείχαν πεζοναύτες και στρατιωτικά ελικόπτερα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις όπως επιχειρησιακή ετοιμότητα, ικανότητα μάχης, ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών και σχεδιασμός ειδικών επιχειρήσεων.
Σχετικό περιεχόμενο αναπαράγεται [03.08.2023] σε βραχείας έκτασης ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Akşam με τίτλο «Κοινή άσκηση από Ελλάδα και ΗΠΑ» και της ισλαμιστικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας μεσαίας κυκλοφορίας Yeni Akit με τίτλο «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έκαναν κοινή άσκηση».
Σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Άσκηση ‘εκτίμησης ζημίας’ από Ελλάδα και ΗΠΑ» δημοσιεύεται στην εθνικιστική αντιπολιτευόμενη εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Sözcü, όπου, μ.ά., υποστηρίζονται επιπλέον τα κάτωθι:
Η περιοχή όπου διοργανώθηκε η άσκηση επλήγη από δασικές πυρκαγιές την περασμένη εβδομάδα και σημαντικό μέρος των πυρομαχικών που ήταν αποθηκευμένα στην περιοχή εξερράγη. Στην άσκηση αυτή, σχολιάζεται ότι επανεξετάστηκε η διάταξη των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.
ΕΞΑΛΛΟΥ: Με τίτλο «Οι ΗΠΑ το έκρυψαν, η Ελλάδα το δημοσίευσε! Πάνω από το αεροπλανοφόρο», δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Milliyet ρεπορτάζ, όπου, μ.ά., υποστηρίζονται τα κάτωθι:
Οι φωτογραφίες του USS Gerald R. Ford, του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου του κόσμου που φτάνει στην Ανατολική Μεσόγειο, εμφανίστηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού Γενικού Επιτελείου, αλλά υπάρχει συγκάλυψη στην αμερικανική πλευρά.
Στην Ελλάδα, η οποία συγκλονίζεται από το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης των στρατιωτικών βάσεων από τον υφυπουργός Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, υπάρχουν αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου που δεν μπορούν να παραβλεφθούν.
Οι εικόνες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ελληνικού Γενικού Επιτελείου μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες αποδεικνύουν ότι στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο.
Η διοίκηση της Ουάσινγκτον, η οποία πραγματοποίησε πολλές ασκήσεις με τον ελληνικό στρατό και έστειλε τον τότε υπουργό Άμυνας Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo) στην Κρήτη, μετέτρεψε τη βάση της Σούδας στην Κρήτη σε κέντρο των επιχειρήσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χρησιμοποιώντας την Αλεξανδρούπολη στο Βόρειο Αιγαίο ως λιμάνι εφοδιασμού για τα Βαλκάνια, ο αμερικανικός στρατός διέβη μια άλλη γραμμή τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και ανέπτυξε το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στην Αθήνα, στη μέση του Αιγαίου.
Επιπλέον, η διοίκηση της Ουάσινγκτον ακύρωσε το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στη ‘Νότια Κύπρο’ -όπως λανθασμένα χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία-επί δεκαετίες. Ενώ οι κινήσεις της Ουάσινγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν επανειλημμένα προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας, η Ελλάδα καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για να εμποδίσει την Τουρκία να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το καλοκαίρι του 2023, το Αιγαίο απολαμβάνει ένα ήσυχο καλοκαίρι, με τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας να βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο τριών ετών.
Ωστόσο, οι ελληνικές και αμερικανικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο δεν έχουν επιβραδυνθεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο αμερικανικός και ο ελληνικός στρατός διεξήγαγαν αρκετές φορές κοινές ασκήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.
- F-16 ΚΑΙ F-18
Μετά την άσκηση των ειδικών δυνάμεων στο Βόλο, στην οποία συμμετείχαν ελικόπτερα, το ελληνικό Γενικό Επιτελείο έδωσε στη δημοσιότητα την αεροπορική επίδειξη μεταξύ του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford και ελληνικών αεροσκαφών.
Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη συνόδευσαν τα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το USS Gerald R. Ford, το νεότερο και πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, το οποίο έφτασε ανοιχτά της Πελοποννήσου στις 24-25 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στην επίδειξη συμμετείχαν τέσσερα ελληνικά F-16 και δύο Mirage 2000, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ απογειώθηκαν τέσσερα αεροσκάφη F-18. Ο ελληνικός στρατός ανέφερε επίσης ότι υποβρύχια συμμετείχαν στην άσκηση.
Φωτογραφίες των ελληνικών αεροσκαφών που υψώνονται πάνω από το USS Gerald R. Ford του έκτου στόλου, καθώς και στρατιώτες που ποζάρουν με σημαίες, κοινοποιήθηκαν σε ένα άλμπουμ στην επίσημη ιστοσελίδα.
Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 θα είναι το πιο θερμό θέμα τα επόμενα χρόνια μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, οι οποίες έχουν υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Η διοίκηση της Αθήνας έχει υποβάλει αίτηση για την αγορά των νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-35, από το πρόγραμμα των οποίων έχει αποκλειστεί η Τουρκία.
Οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν επί του παρόντος τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Με τίτλο «Αμερικανική λαβή στα νησιά του Αιγαίου: Ελληνικοί πανηγυρισμοί… Το ανακοίνωσαν ως εξής: ‘Η Γαλάζια Πατρίδα βυθίζεται στη θάλασσα’» δημοσιεύεται στην εθνικιστική εντυπωσιοθηρική αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα odatv.com ρεπορτάζ, το οποίο, μ.ά., υποστηρίζει τα κάτωθι:
Ο ελληνικός Τύπος είναι πανευτυχής: Οι αμερικανικές βάσεις έρχονται στα νησιά του Αιγαίου…
Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, που πρόσφατα αύξησαν τον αριθμό των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την ανάληψη ανοιχτής δράσης κατά της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο για τη βελτίωση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Εάν το εγκρίνει και η Γερουσία, η ατζέντα των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στα νησιά του Αιγαίου και την αποτροπή της Τουρκίας.
Ελληνική ιστοσελίδα το ανακοίνωσε με τον τίτλο: «Η Γαλάζια Πατρίδα βυθίζεται στη θάλασσα, οι αμερικανικές βάσεις έρχονται στα νησιά του Αιγαίου».
Ανέφερε ότι αν υπογραφεί νέα στρατιωτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, η ελληνική πλευρά θα απαιτήσει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στα νησιά του Αιγαίου και ότι για το σκοπό αυτό πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και [σ.σ.: εννοεί έρχονται] αμερικανικά αεροπλανοφόρα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφασή τους. Το ψήφισμα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ με την έγκριση από τη Γερουσία, δεν αναφέρει ρητά τα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι στο πλαίσιο της νέας αυτής συνεργασίας θα δημιουργηθούν νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
Αναφέρθηκε ότι η ελληνική διπλωματία έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για να εγκατασταθούν αυτές οι στρατιωτικές βάσεις στα νησιά του Αιγαίου.
- ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού Γενικού Επιτελείου, στις 24-25 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κοινή στρατιωτική άσκηση ανοιχτά της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Στην άσκηση συμμετείχαν το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford, το καταδρομικό USS Ramage και 4 μαχητικά αεροσκάφη F-18.
Οι ελληνικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην άσκηση ήταν οι ακόλουθες: Φρεγάτα «Αιγίων», φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», υποβρύχιο «Κατσώνης», 4 F-16 και 2 μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000, λόχος καταδρομέων υποβρύχιας επίθεσης.
Στην άσκηση πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις σε διάφορα σενάρια, όπως αεράμυνα, επιδρομές πλοίων, πόλεμος επιφανείας και υποβρύχιος πόλεμος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ελληνικού Γενικού Επιτελείου, καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην άσκηση να μπορούν να επιχειρούν «πιο ολοκληρωμένα» στην Ανατολική Μεσόγειο.