ΚΟΣΜΟΣ

Fact Check Explorer: Το εργαλείο της Google για επαλήθευση ισχυρισμών στο διαδίκτυο – Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Κάθε ημέρα τo ίντερνετ γίνεται μεγαλύτερο και γρηγορότερο, ωστόσο ταυτόχρονα γίνεται και πιο δύσκολο να ξέρουν οι χρήστες αν θα πρέπει ή όχι να πιστέψουν όσα βλέπουν στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) κυκλοφορούν πλέον σε τεράστια κλίμακα, ωστόσο υπάρχουν πηγές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την αλήθεια. Σε αυτό βοηθάει πλέον το εργαλείο της Google, που ονομάζεται Fact Check Explorer (Εξερευνητής Ελέγχου Γεγονότων).

Τι είναι το Fact Check Explorer της Google

Σύμφωνα με την Google, το εργαλείο «δίνει στους δημοσιογράφους και τους ελεγκτές γεγονότων έναν βαθύτερο τρόπο να μάθουν την αλήθεια για μια εικόνα ή ένα θέμα» και αξιοποιεί τη δυνατότητα σήμανσης ελέγχου γεγονότων που η Google διαθέτει στους διαδικτυακούς εκδότες. Εάν ένας αξιόπιστος ιστότοπος έχει πραγματοποιήσει έναν έλεγχο γεγονότων σε έναν ισχυρισμό, τότε η λειτουργία σήμανσης βοηθά να γίνει ο έλεγχος γεγονότων πιο ορατός στη Google.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο Fact Check Explorer σας επιτρέπει να εξερευνήσετε όλους αυτούς τους ελέγχους γεγονότων. Οι έλεγχοι δεν πραγματοποιούνται ούτε επαληθεύονται από τη Google, αλλά τους καθιστά πιο εύκολα προσβάσιμους από τους χρήστες μέσω του Fact Check Explorer.

Η Google δεν δέχεται ελέγχους γεγονότων από οποιονδήποτε. Οι ιστότοποι πρέπει πρώτα να επαληθευτούν ως αξιόπιστοι, κάτι που καθορίζεται εν μέρει από έναν από τους πολλούς αλγορίθμους της Google.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον Fact Check Explorer

Ανοίξτε τον Fact Check Explorer και θα συναντήσετε ένα γνωστό πλαίσιο αναζήτησης τύπου Google. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι οι πιο πρόσφατοι έλεγχοι γεγονότων που εμφανίζονται στο διαδίκτυο, στους οποίους μπορείτε να έχετε πρόσβαση κάνοντας κλικ στην επιλογή «Πρόσφατοι έλεγχοι γεγονότων». Στη συνέχεια, θα δείτε μια σύνοψη των ελέγχων που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Κατά μήκος της δεξιάς πλευράς της οθόνης, θα δείτε ετικέτες για ορισμένα από τα θέματα που καλύπτονται και μπορείτε να κάνετε κλικ σε οποιαδήποτε από αυτές τις ετικέτες -όπως, για παράδειγμα, «Πόλεμος» ή «Φόρος¬- για να δείτε άλλους ελέγχους γεγονότων ομαδοποιημένους γύρω από το ίδιο θέμα. Αυτές οι ετικέτες μπορεί επίσης να αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή συγκεκριμένα περιστατικά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα.

Επίσης, στα δεξιά υπάρχουν ετικέτες που κατονομάζουν τις εκδόσεις που διενεργούν τον έλεγχο των γεγονότων. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε οποιοδήποτε από αυτά τα πλαίσια για να ταξινομήσετε τους ελέγχους γεγονότων με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο – το οποίο, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η δημοσίευση.

Οι έλεγχοι γεγονότων εμφανίζονται όλοι με την ίδια περίπου μορφή, με τον ισχυρισμό που αμφισβητείται στην κορυφή και στη συνέχεια το αποτέλεσμα του ελέγχου γεγονότων (συνήθως “αληθές” ή “ψευδές”) που παρατίθεται από κάτω, μαζί με το όνομα του φορέα που κάνει τον έλεγχο γεγονότων. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ στον σύνδεσμο κάτω από την αξιολόγηση του ελέγχου γεγονότων, ο οποίος θα σας μεταφέρει απευθείας στην ιστοσελίδα όπου αξιολογήθηκε ο ισχυρισμός.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα δείτε έναν ισχυρισμό με την ένδειξη “μισή αλήθεια” – σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι χρήσιμο να μπορείτε να κάνετε κλικ και να λάβετε επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς είναι αλήθεια και τι ακριβώς είναι ψευδές στον ισχυρισμό. Να θυμάστε ότι οι εκδότες πρέπει να διαμορφώνουν τους ελέγχους γεγονότων με συγκεκριμένο τρόπο για να μπορεί να τους δει η Google – συνήθως επισημαίνονται σαφώς κάπου στη σελίδα, συχνά με ένα συνημμένο γραφικό.

Αν θέλετε να εκτελέσετε την αναζήτηση του ελέγχου γεγονότων, πληκτρολογήστε τον στο κύριο πλαίσιο αναζήτησης. Όπως και στην κύρια μηχανή αναζήτησης της Google, θα δείτε προτάσεις αυτόματης συμπλήρωσης να εμφανίζονται καθώς πληκτρολογείτε, δίνοντάς σας μια ιδέα για το τι έχουν αναζητήσει άλλοι άνθρωποι και για τους ελέγχους γεγονότων που είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο.

Λάβετε υπόψη ότι ο Fact Check Explorer (Εξερευνητής Ελέγχου Γεγονότων) περιορίζεται από τους ελέγχους γεγονότων που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να αναζητάτε κάτι αρκετά αμφιλεγόμενο και αμφισβητούμενο και κάτι που έχει διαρρεύσει αρκετά για να δείτε αποτελέσματα. Δεν μπορείτε απλώς να κάνετε έναν έλεγχο γεγονότων σε οποιονδήποτε ισχυρισμό θέλετε- με άλλα λόγια, πρέπει να έχει δημοσιευτεί από μια αξιόπιστη ειδησεογραφική πηγή και να έχει ληφθεί από τη Google.

Αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για ισχυρισμούς που συζητούνται δημόσια, χάρη στη δουλειά των δημοσιογράφων και των οργανισμών που βρίσκονται πίσω από τους ελέγχους. Θα παρουσιάζουν πάντα και τη δουλειά τους, αποδεικνύοντας γιατί ένας συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι αληθής ή ψευδής (δείχνοντας την αρχική πηγή μιας εικόνας που έχει ψευδείς λεζάντες, για παράδειγμα).

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Διάγγελμα Ρ.Τ.Ερντογάν: «Μπορεί να απαντήσουμε στρατιωτικά στην Ελλάδα – Δεν είδαν τι κάναμε σε Συρία & Λιβύη;»

evosmos

Το νέο «έξυπνο» δίπλωμα αυτοκινήτου θα λειτουργεί και ως «κλειδί»!

evosmos

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνελήφθη ο Aρχηγός ΓΕΕΘΑ του Αζερμπαϊτζάν ως «πράκτορας της Μόσχας» κατ΄απαίτηση της Άγκυρας

evosmos

Leave a Comment