«Βροχή» φθάνουν στη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τα αιτήματα επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που προτίθενται να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμολογίων και ζητούν τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Είναι ένας νέος «πονοκέφαλος» για την εποπτεύουσα ΡΑΑΕΥ, που δεν έχει κατορθώσει ακόμη να ξεμπλέξει το «κουβάρι» των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθετο πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, υποστελεχωμένη και χωρίς εσωτερική οργάνωση, αδυνατεί να διενεργήσει τους αναγκαίους ελέγχους, να εξετάσει δεδομένα και να αξιολογήσει τις προτάσεις-αιτήματα των εταιρειών.
Γι αυτό οι αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα σε υπουργικό επίπεδο -όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Επισημαίνεται ότι η ΕΥΔΑΠ διατηρεί αμετάβλητα τα τιμολόγια της επί 13 χρόνια(!) και η ΕΥΑΘ της Θεσσαλονίκης 10 χρόνια. Οι διοικήσεις τους θεωρούν πλέον επιβεβλημένη την αναπροσαρμογή τιμολογίων, προκειμένου οι δύο δημόσιες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος. Η πρόταση που κατέθεσε η ΕΥΑΘ στη ΡΑΑΕΥ, βασίστηκε σε χρηματοοικονομική μελέτη της Deloitte, προκειμένου να καταλήξει στις εισροές που πρέπει να έχει, για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2028.
Η ΕΥΑΘ έχει εισηγηθεί αυξήσεις υψηλότερες από τον πληθωρισμό, κλιμακωτές με βάση την κατανάλωση νερού. Ανάλογες προτάσεις-αιτήματα έχουν διατυπωθεί από πλευράς ΕΥΔΑΠ. Η αύξηση προτείνεται να είναι 4,3% για τα πρώτα 10 κυβικά μέτρα, 6% για τα επόμενα 11 έως 40 κ.μ και 8% για τα πάνω από 410.
Τα επαγγελματικά τιμολόγια προτείνεται να αυξηθούν κατά 10% και το πάγια από 8 στα 10 ευρώ.