Σύμφωνα με το δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), το οποίο προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT, η πτώση τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο -2% στην Αθήνα (καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών). Έτσι, η τιμή διαμορφώθηκε στα 19,74 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (συμπεριλαμβάνοντας ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόρους), από 20,22 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Μάρτιο.
Η συγκεκριμένη «επίδοση» βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ο οποίος για τον προηγούμενο μήνα ήταν 23,92 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επίσης, χρίζει την Αθήνα 19η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 18η ακριβότερη τον Μάρτιο.
Το ευρωπαϊκό «τοπίο»
Στο σύνολο των 33 αγορών του δείγματος που περιλαμβάνεται στο δελτίο, η μέση λιανική τιμή μειώθηκε επίσης -2%, συνεχίζοντας την πτωτική τάση. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη μείωση είχε καταγραφεί και τον Μάρτιο.
Στις περισσότερες από τις υπό εξέταση πρωτεύουσες, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με μόνο πέντε αγορές να παρουσιάζουν αύξηση των τιμών. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο Όσλο, με 7%, λόγω αύξησης της φορολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στο Λουξεμβούργο και την Κύπρο (Λευκωσία), με τη μεγαλύτερη μείωση (013%) να εντοπίζεται στην Κοπεγχάγη.
Από τις 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του δείγματος, οι τρεις ακριβότερες τον Απρίλιο ήταν το Βερολίνο (38,13 λεπτά ανά kWh), η Πράγα (37,86 λεπτά ανά kWh) και το Δουβλίνο (37,6 λεπτά).
Η εικόνα στις κυμαινόμενες χρεώσεις
Όσον αφορά την Αθήνα (Ελλάδα), αν ληφθούν υπόψη μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, προκύπτει εικόνα σταθεροποίησης σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Σε αυτή την περίπτωση, η μέση τιμή για τα νοικοκυριά ήταν 19,55 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 19,59 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Μάρτιο του 2024.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονται τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης), το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο ήταν τον Απρίλιο το 12ο φθηνότερο, όπως και τον Μάρτιο. Η μέση χρέωση ανήλθε σε 27,51 λεπτά ανά kWh.
Από τις 15 πρωτεύουσες, οι τρεις ακριβότερες τον προηγούμενο μήνα ήταν το Βερολίνο (40,59 λεπτά), το Δουβλίνο (37,79 λεπτά) και το Λονδίνο (36,91 λεπτά ανά kWh).
Αύξηση 2% στο αέριο
Στην περίπτωση του αέριου, στην Ελλάδα (Αθήνα) η μέση λιανική τιμή του καυσίμου για τα νοικοκυριά κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, ενισχυόμενη κατά 2% περίπου. Ως συνέπεια, η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στα 6,64 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 6,49 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον αμέσως προηγούμενο μήνα.
Τον Απρίλιο, η μέση τιμή τελικού καταναλωτή φυσικού αερίου σημείωσε μείωση 2% σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνο 3 από τις 27 πρωτεύουσες που εξετάζονται παρουσίασαν αύξηση τιμών αυτόν τον μήνα. Εκτός από την Αθήνα, σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται επίσης το Βερολίνο και η Μαδρίτη. Σε 12 σημειώθηκαν μειώσεις.